1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Şeker Sigorta’da ‘usulsüz ödeme' iddiaları polislik
Şeker Sigorta’da ‘usulsüz ödeme' iddiaları polislik

Şeker Sigorta’da ‘usulsüz ödeme' iddiaları polislik

Şeker Sigorta Yönetim Kurulu, 2016-2018 Ağustos döneminde yaşandığı iddia edilen bazı ‘usulsüz ödeme' iddialarını polise taşıdı.

A+A-

Kooperatif Merkez Bankası iştirakleri arasında yer alan Şeker Sigorta’daki 3-3,5 milyon TL olarak tespit edilen ‘usulsüz ödeme’ iddiaları polise taşındı. Sigorta Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu üyeleri, dün Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne giderek, 2016-2018 Ağustos döneminde yaşandığı belirtilen “yasa dışı ödeme” iddialarını içeren raporları sundu.

Ayşe GÜLER

Kooperatif Merkez Bankası iştirakleri arasında yer alan Şeker Sigorta’da 3-3.5 milyon TL’ye varan ‘usulsüz ödeme’ iddiaları polise taşındı.
Sigorta Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu üyeleri, dün Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne giderek, 2016-2018 Ağustos döneminde yaşandığı iddia edilen yasa dışı ödemeleri içeren raporu sundu.
Yapılan başvuruda biri halen yönetim kurulu üyesi, 6’sı eski yönetim kurulu üyeleri hakkında şikayetçi olundu.
Eylül ayından itibaren araştırma sonucu hazırlanan raporda; şirket tarafından yüksek oranda yapılan ödemelerin yer aldığı belirtiliyor.
Aktif olmayan danışmanlık şirketine binlerce TL verilmesinin de raporlandığı ifade ediliyor.

Şikayet sonrası YENİDÜZEN’e konuştular…

Şeker Sigorta Genel Müdürü Mehmet Betmezoğlu, ilgili dosyaları polise aktardıklarını belirtti, konunun yüksek ihtimalle yargıya taşınacağını söyledi.
Öte yandan Şeker Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Güven Arca ise hazırlanan raporun hem Maliye Bakanlığı’na bağlı Para Kambiyo Dairesi’ne, hem Koop Merkez Bankası’na sunulduğunu da dile getirdi.

Raporda ismi geçenler: “Alnımız açık, başımız dik”

Raporda ismi geçen, eski Yönetim Kurulu üyesi Hasan Birinci, ortaya atılan iddialara “ Alnım açık, başım dik…” diyerek cevap verdi.
Birinci, yargı önünde veremeyeceği hesap olmadığını ifade etti.
Halen Yönetim Kurulu üyesi olan Ömer Arabacıoğlu ise raporu henüz incelemediğini belirterek, “Herkes kendine göre ortaya bazı iddialar atıyor. Ancak bunlar doğru değil” şeklinde konuştu.

 

İÇ DENETİM RAPORUNDAN;

–"2017 yılı dönem kârında, bir önceki yıla göre büyük bir azalma söz konusudur. Bu düşüşün en önemli sebebi de, genel giderler kaleminde meydana gelen (yaklaşık %100’e yakın) artıştır"

YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN RAPORUNDAN:

–"Verilen reklamlar içerisinde en yüksek ödeme Convergence Import & Export LTD’ye yapılmıştır. Bu şirket o dönemin yönetim kurulu başkanı Hasan Birinci’nin birinci derece yakınlarının sahip olduğu bir şirkettir. Yine aynı şekilde, Birinci Medya Kurumu’na da yüksek oranda ödemeler söz konusudur. Yine bu ödemeler içerinde Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Arabacıoğlu’nun Başkanı olduğu  spor kulübünün adı geçmektedir"

-"Yapılan izazı ikram ödemeleri içerisinde, Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Birinci’nin yine kendisine ve birinci dereceden yakınlarına ait restoranlara sürekli olarak fatura ödemelerinin yapıldığı tespit edilmiştir."

-"GHD Kıbrıs Hasar Yönetim Danışmanlığı LTD’ye 2017-2018 yılları içerisinde iki kez olmak üzere toplam 288,488.40 TL ödeme yapılmıştır. Herhangi bir hizmet alımı yapılmadan bu faturalar ödenmiştir. Ayrıca şirketin 2016 yılından beridir aktif olarak faaliyet göstermediği ifade edilmektedir."

 

YÖNETİM NE YAPACAK?

Şeker Sigorta Genel Müdürü Mehmet Betmezoğlu:
“Konu yüksek ihtimalle yargıya taşınacak”

Şeker Sigorta Genel Müdürü Mehmet Betmezoğlu, ilgili dosyaları polise aktardıklarını belirtti, konunun yüksek ihtimalle yargıya taşınacağını söyledi.
Betmezoğlu, polise yansıyan dosyaların içeriği ile ilgili bilgi paylaşmadı.
Şeker Sigorta’nın her şeye rağmen ayakta olduğunu dile getiren Betmezoğlu, ödemelerin günlük olarak devam ettiğini, şirketin mali yönden sıkıntısı olmadığını aktardı.

Şeker Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Güven Arca:
“Konu poliste, gerekli araştırma yapılacak”

Öte yandan Şeker Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Güven Arca, konunun polise intikal ettiğini söyledi, gerekli araştırmaların yapılacağını aktardı.
Hazırlanan raporun hem Maliye Bakanlığı’na bağlı Para Kambiyo Dairesi’ne, hem Koop Merkez Bankası’na sunulduğunu da dile getiren Arca, soruşturma sonrası detaylı açıklama yapılabileceğini belirtti.
Arca, şirketin ödemelerinde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını da sözlerine ekledi. 

 

RAPORDA İSMİ GEÇENLER NE DEDİ?

 

Raporda ismi geçen, eski Yönetim Kurulu üyesi Hasan Birinci:
“Alnım açık, başım dik…”

Raporda ismi geçen, eski Yönetim Kurulu üyesi Hasan Birinci, ortaya atılan iddialara “Alnım açık, başım dik…” diyerek cevap verdi.
Birinci, yargı önünde veremeyeceği hesap olmadığını ifade etti.
Hakkındaki iddialarla ilgili kendisinin de mahkeme yoluna gideceğini aktaran Birinci, “Raporu henüz incelemedim. Bu raporu kimin yazdığını, iddiaların kimin tarafından yapıldığını bilmiyoruz” dedi.
Birinci, raporda ‘gerçek dışı’ diye ifade edine danışmanlık şirketinin faaliyette olduğunu, bu durumun Vergi Dairesi’nden de teyit edilebileceğini kaydetti.
Şikayet sonrası polis tarafından aranmadığını da söyleyen Birinci, söz konusu raporu inceledikten sonra daha detaylı açıklama yapacağını da sözlerine ekledi.

Yönetim Kurulu üyesi Ömer Arabacıoğlu:
“İddialar doğru değil”

Halen Yönetim Kurulu üyesi olan Ömer Arabacıoğlu ise raporu henüz incelemediğini belirterek, “Herkes kendine göre ortaya bazı iddialar atıyor. Ancak bunlar doğru değil” şeklinde konuştu.
Arabacıoğlu, rapor sonrası Yönetim Kurulu üyeleri ile görüşmediğini de ifade etti.


Raporda neler var?

Şeker Sigorta ile ilgili kaleme alınan ve polise de sunulan iki rapor bulunuyor. Raporlardan birinde Şirket İç Denetim Bölümü Müdürü Mustafa Atagül’ün imzası var.
18-12-2018 tarihli diğer rapor ise, mevcut Yönetim Kurulu Üyeleri’nden Güven Arca, Göksel. R. Saydam, Özgün Kutalmış, Mehmet Ali Göçer ve Gülden Yalık’ın imzasını taşıyor.

EN YÜKSEK GİDERLER:

Raporda; Reklam ilan giderlerinde yapılan incelemede 1/10/2016- 10/9/2018 tarihleri arasında gerçekleşen EN YÜKSEK giderler şöyle sıralandı:

-Convergence Import & Export LTD’ye yaklaşık 544, 948.00 TL
- Gens Trading Ltd. yaklaşık 190,300.00 TL
- Cyprus World I- Card systems Ltd.  yaklaşık 154,550.00 TL
-Birinci Medya Kurumu LTD. yaklaşık 126,000.00 TL
-Mustafa Alkan Estate & consultancy Ltd. yaklaşık 114,400.00 TL
-Bir spor kulübüne yaklaşık 70,000.00 TL

Raporda ayrıca, “Yapılan incelemede yukarıdaki firmalara verilen reklamlar (Bilboard, tv ve tabela) için herhangi bir Yönetim Kurulu Kararının olmadığı, sözleşmenin ise sadece Convergence Import & Export LTD ile yapıldı. Geriye kalan firmalar ile ilgili herhangi bir sözleşme görülemedi, tarafımıza verilemedi” dendi.

RAPORLARDAN:

  • Genel idari giderler içerisinde yüksek oranda harcamalar yapılmıştır. Özellikle bina bakım onarım, reklam- ilan, expertiz/danışmanlık ve izaz ikram giderlerinde %150 ve üzeri artışlar söz konusudur. Bina bakım onarım, bağış aidat ve reklam ilanları ile ilgili herhangi bir yönetim kurulu kararı yoktur. Bakım onarım ile ilgili yapılan işlerin eksik olduğu veya tam olarak yerine getirilmediği tespitleri vardır.
  • Verilen reklamlar içerisinde en yüksek ödeme Convergence Import & Export LTD’ye yapılmıştır. Bu şirket o dönemin yönetim kurulu başkanı Hasan Birinci’nin birinci derece yakınlarının sahip olduğu bir şirkettir. Yine aynı şekilde, Birinci Medya Kurumu’na da yüksek oranda ödemeler söz konusudur. Yine bu ödemeler içerinde Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Arabacıoğlu’nun Başkanı olduğu spor kulübünün adı geçmektedir.
  • Yapılan izazı ikram ödemeleri içerisinde, Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Birinci’nin yine kendisine ve birinci dereceden yakınlarına ait restoranlara sürekli olarak fatura ödemelerinin yapıldığı tespit edilmiştir.
  • Bağış ve aidat giderleri içerisinde İbrahim Öksüzoğluları’na müteakip tarihler içerisinde toplam 4,800 Euro üniversite okul harcının ödenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu kişi aynı zamanda söz konusu spor kulübünün lisanslı sporcusudur.
  • Expertiz- Danışmanlık giderleri içerisinde, GHD Kıbrıs Hasar Yönetim Danışmanlığı LTD’ye 2017-2018 yılları içerisinde iki kez olmak üzere toplam 288,488.40 TL ödeme yapılmıştır. Herhangi bir hizmet alımı yapılmadan bu faturalar ödenmiştir. Ayrıca şirketin 2016 yılından beridir aktif olarak faaliyet göstermediği ifade edilmektedir.
  • Hasar ödemeleri içerisinde Büyük Anadolu Hotel’e asansör motor değişimi ile ilgili ödeme yapılmıştır. Fakat otel tarafından alınan fiyat teklifi sigorta poliçe tarihinden öncedir. Ayrıca fatura tarihleri üzerinde oynama yapılmıştır.
  • Büyük Anadolu Otel, Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Birinci’nin, birinci derece yakınlarına ait şirket tarafından işletilmektedir.
  • İç denetim raporundan da anlaşılacağı üzere 2017 yılı dönem kârında, bir önceki yıla göre büyük bir azalma söz konusudur. Bu düşüşün en önemli sebebi de, genel giderler kaleminde meydana gelen (yaklaşık %100’e yakın) artıştır.
  • Şirket giderlerinde anormal artış, yapılan izaz ikram ödemeleri, kiralık araçların kullanımı, hasar ödemeleri, verilen reklam ve ilanların mevcut üst kademe yönetimi ile bir şekilde bağlantılı olması dikkat çekici önemli bir ayrıntıdır. Alınan ve uygulanan kararların birçoğunda, yönetim kurulu kararına rastlanmamıştır. Denetim döneminde görev yapan genel müdür ve yönetim kurulunun ayrılması sebebi ile elde edilen bulgularla ilgili herhangi bir görüşme yapılmamıştır.

 

r4-003.jpg

r1-011.jpg

 

r2-011.jpg

r3-004.jpg

 

 

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190124103223.jpg

Bu haber toplam 8201 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler