Okuyorum

Okuyorum

Okuyorum

A+A-


Yurdagül Akcansoy

Bu hafta size yeni kitaplardan bir seçki sunuyorum. Galeri Kültür Yayınları (Eda Hanım ve Remzi Bey) çok değerli bir kaynağı Türkçe’ye çevirdi. Excerpta Cypria Kıbrıs Yazıları, Kıbrıs Tarihi ile ilgili en değerli kaynaklardan biridir. Ve Türkçe çevirisinin yapılması kuşkusuz çok önemli bir konuydu. Kıbrıs Yazıları’nı kitabı alır almaz okumaya başladım.  Kıbrıs Tarihi ile ilgili ilginç, hiç bilinmeyen konular yer alıyor…
Mutlu haftalar…


Haftanın Kitabı


Excerpta Cypria
Kıbrıs Yazıları MS 23 – 1866
Claude Deleval Cobham, Galeri Kültür Yayınları

Kıbrıs, Kıbrıs tarihi dendiğinde akla gelen temel kaynak, en önemli kaynak Excerpta Cypria kitabıdır. Bu kitap, Kıbrıs ile ilgili yazıların, bilgilerin içerisinde bulunduğu değerli bir kaynaktır. Uzun zamandır bu kitabın Türkçe çevirisi yoktu. Ve her zaman bu kitabın bir gün Türkçe çevirisi olur da okurum diye düşünüyordum. Galeri Kültür Yayınları Kıbrıslı kitaplarına bir yenisini ekledi. Ve bu değerli kitabı Türkçe olarak yayımladı. Bu kitaptan pek çok bilgiye ulaşmak mümkün.  Claude Deleval Cobham, eski Larnaka Komiseri idi. Ve kitabına  Kıbrıs ile ilgili bilgiler veren pek çok gezginin, pek çok yazarın Kıbrıs yazılarını almış ve kitap böylece ortaya çıkmıştır. Kitaptaki yazılar MS 23’den başlayıp 1866 yılına kadar uzanmakta ve Kıbrıs, Kıbrıslılar ile ilgili bir çok bilgiye ki bu bilgilerin çoğu hiç bilmediğimiz bilgiler okura sunuluyor. Kitabın Türkçe çevirisini yapmak kuşkusuz hiç kolay değildi. Fakat Galeri Kültür Yayınları bunu başarmış ve rahatlıkla anlaşılan bir Türkçe ile okura Kıbrıs Yazıları kitabını sunmuş… Kütüphanelerinizde bu değerli kitaba yer açın, alın, okuyun…


Yeni Çıkanlar


Çocuklar İnsandır
Yaşar Kemal, Yapı Kredi Yayınları

“Yaşar Kemal'in "Çok iyi bir roman yazsaydım bu kadar sevmezdim" dediği kitap, şimdi Yapı Kredi Yayınları tarafından 'Çocuklar İnsandır' başlıklı özel bir baskıyla okurla buluşuyor... 1975'te, Cumhuriyet gazetesinde Ara Güler'in fotoğrafları ve Turhan Selçuk'un çizimleriyle yayımlanan ve 1978'de Allahın Askerleri adıyla kitaplaşan bu röportaj dizisi, şimdi gazetedeki özgün sunumuyla basılıyor. Yapı Kredi Yayınları'nın 4000. başlık kitabı olma özelliğini de taşıyan Çocuklar İnsandır, savaş, açlık ve yoksullukla yoğrulmuş dünyamızda acılarla büyüyen küçük insanları ve onların küçük omuzlarındaki büyük yükleri anlatıyor.”


Selanik
Hayaletler Şehri
Mark Mazower, Alfa Yayıncılık

Osmanlı döneminin kozmopolitliğine vurgu yapan ve kentin çok kültürlü dinamizmine saygıyla yaklaşan Mazower, Balkanlar literatürünün yerleştirdiği "antik kökenli nefret" mitini pekiştiren şablonları çökertmeye girişiyor. Selanik'te, sıcak yaz günleri, deri ceketleri içinde şüphe uyandıran adamlarıyla karanlık arka sokaklar, bar kavgaları ve Balkan Savaşları'nın gölgesinde yaşanan gizli hazlarıyla okuru cezbeden, heyecanlandıran ve eninde sonunda korkutan bir kültür var. Mazower, ince bir zekânın ürünü duyarlı metni Selanik'te, Osmanlı İmparatorluğu ve II. Dünya Savaşı öncesindeki Balkanlar hakkında dış dünyadaki önyargıları düzeltmeye çalışan tarihçiler tarafından genellikle ihmal edilen okur kitlesini hedefliyor... Mazower kendine özgü ustalığını, Selanik'in Osmanlı kentinden ulusal bir Yunan kentine dönüşmesini açıklarken sergiliyor.


Bay Daldry’nin Tuhaf İstanbul Yolculuğu
Marc Levy, Can Yayınları

1950'lerin Londrası'nda parfümler yaratarak hayatını kazanan Alice'in, aksi ve münzevi kapı komşusu Daldry'nin yolları bir kehanetin peşine düşüp zamanın kalın bir sisle perdelediği, sırlarla örülü bir geçmişin saklı olduğu büyülü İstanbul'a düştüğünde, çıktıkları bu yolcuğun giderek tuhaflaşacağından haberleri yoktur. Egzotik kokuların ardından İstanbul'u arşınlayan iki dost, tanıştıkları her insanla, girdikleri her sokakla birlikte, parçalarını tek tek birleştirmeleri gereken bir yapbozun içinde bulurlar kendilerini.


Osmanlı Sosyalist Fırkası ve Yayınları
Selçuk Gürsoy, İletişim Yayınları

Biri yer biri bakar, kıyamet ondan kopar" İştirak Osmanlı Sosyalist Fırkası (OSF), siyasal tarihimizdeki ilk partilerden biri olmasının yanında Türkiye'de kurulan ilk sosyalist parti olmasıyla da dikkat çekici. Özellikle Avrupa'da hızla gelişen sosyalizm akımının, dönemin şartları içinde Osmanlı topraklarıyla buluşmasını sağlayan Osmanlı Sosyalist Fırkası ve yayınları her bakımdan kapsamlı bir değerlendirmeyi fazlasıyla hak ediyor. Selçuk Gürsoy, işçi sınıfı hareketlerinin ve sosyalizmin kısa bir tarihini anlatarak başladığı kitabında, Fırka'nın kurulduğu 1910'dan itibaren Osmanlı sınırları içinde de yaşanmaya başlayan sosyalizm mücadelesini ele alıyor. Dünya işçi sınıfı hareketleri yaklaşık 100 yıllık bir tarihi geride bırakırken, bu topraklara neredeyse tamamen yabancı sosyalizm fikrinde ısrar eden bir grup insanın çabalarını ortaya koyuyor.


Oxford İslam Sözlüğü
John L. Esposito, Ayrıntı Yayınları

Oxford Üniversitesi Yayınevi tarafından basılan Oxford İslam Sözlüğü, din, politika, toplum ve kültür alanında sık sık kullanılan kavramları ve adları içeriyor ve okurun fazla zaman ayırmadan okuyabileceği kısa notlarla, mümkün olduğunca fazla sayıda maddeye yer veriyor. Başlık konuları, Taliban'dan Hamas'a, Sünnîılikten Nusayrîılere, Necip Mahfuz'dan Malcolm X'e, Mutezile'den Said Nursî'ye uzanan bir çerçevede pek çok politikacıyı, sanatçıyı ve bilim insanını kapsıyor. Siyasi ve tarihsel olaylara değinmenin yanı sıra, evrim teorisi, kürtaj ve hicab (örtünme) gibi tartışmalı konular hakkında da bilgi veriyor.


Büyükannemin Sandığı
Katherine Webb, Pegasus Yayınları

Gece Yarısı Ayaz Ve sessizce geçecek yılların içinden üç kuşak kadının samimi hikâyesi. Büyük umutlara gebe topraklardan, ruhsuz şehirlerin tanıdık yalnızlığına uzanacak bir ailenin tarihi. Geçmiş bugünün aynasına yansırken küçük kızlar büyüyecek, genç kadınlar ihanet edecek ve büyükanneler pişmanlıklarıyla yüzleşecek. Büyükannemin Sandığı son sayfayı çevirdikten sonra da uzun süre sizinle kalacak…

Kitap Dünyası…

Sel Yayıncılık'ın sahibi İrfan Sancı ve çevirmen İsmail Yerguz'un, Fransız şair ve yazar Guillaume Apollinaire'nin ''Genç Bir Don Juan'ın Maceraları'' adlı kitabı nedeniyle "müstehcenlik" suçundan yargılandıkları davada, kovuşturmanın ertelenmesine hükmedildi.

New York Manhattan'daki Sotheby'de düzenlenen müzayedede, 1640 yılında ABD'de basılan ilk kitap, ABD'li hayırsever ve finansör David Rubenstein tarafından 14.2 milyon dolara satın alındı.

Dünyaca ünlü “foto muhabiri” Ara Güler’in yaşam öyküsünün anlatıldığı “Ara Güler-İyi Fotoğrafçı Dikiş Makinesiyle de Resim Çeker” okuyucuyla buluştu. Muharrem Buhara’nın yazdığı kitap, çıkışından kısa süre sonra ikinci baskısını yaptı.

Bu haber toplam 1453 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 138. Sayısı

Adres Kıbrıs 138. Sayısı