1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Noble 1,5 milyar varili teyit etti
Noble 1,5 milyar varili teyit etti

Noble 1,5 milyar varili teyit etti

Noble Energy şirketinin, Güney Kıbrıs MEB’indeki 12’nci parselde, yaklaşık 1,5 milyar varil petrol bulunan yataklar olduğunu gösterdiğini açıkladığı bildirildi.

A+A-

“Kıbrıs’ın bundaki payı 65 Milyar Dolar”

Merkezi Teksas’ta bulunan Noble Energy şirketinin, analiz edilen üç boyutlu detaylı sismografik verilerin, tek yanlı ilan edilen Güney Kıbrıs MEB’indeki 12’nci parselde, yaklaşık 1,5 milyar varil (kesin olarak 1.496 milyon varil) petrol bulunan yataklar olduğunu gösterdiğini açıkladığı bildirildi.
Haberi “Noble 12’nci Parselde 1,5 Milyar Varil Petrol Bulunduğunu Teyit Etti... Kıbrıs’ın Bundaki Payı 65 Milyar Dolar” başlıklarla manşete çıkaran Fileleftheros gazetesi, Noble’ın bu açıklamayı önceki gün ABD’de yaptığını ve böylece önceki gün gazetede yer alan bilgilerin de teyit edildiğini yazdı.

“Çok iyi kaliyeteye sahip…”
Noble’ın bu miktarları, “risksiz brüt ortalama kaynak” (gross unrisked mean resources) olarak değerlendirdiğini yazan gazete, bunların çok iyi kaliteye sahip diye yorumlanan “mezozoik petrolden” ibaret olduğunu ifade etti.
Varil başına ortalama 100 dolarlık bir fiyatla, bunun toplam değeri 150 milyar doları bulan petrol anlamına geldiğini yazan gazete, Güney Kıbrıs'ın bundaki payının ise 65 milyar dolar olduğunu belirtti.

“2019 yılında da üretim…”
Noble’ın önceki günkü sunumu sırasında, doğal gaz konusuna ve Vasiliko’da inşa edilmesi planlanan terminalle ilgili çalışmalara atıfta bulunduğunu yazan gazete, doğal gaz için 2014 yılının Ekim ayında yeni sondajlar yapılmasının öngörüldüğünü, 2019 yılında da doğal gaz üretimi öngörüldüğünü ekledi.
Gazete “Noble 1,5 Milyar Varili Teyit Etti” başlığıyla iç sayfadan yer vermeye devam ettiği haberinde ise, Noble’ın atıfta bulunduğu “mezozoik petrol” ifadesini Enerji Dairesi eski müdürü Solon Kasinis’in yorumladığını yazdı.
Habere göre Kasinis, bunun petrolün jeolojik yaşının nitelendirilmesiyle alakalı olduğunu ve bunun petrolün çok iyi kalitede olduğu anlamına geldiğini yineledi.
Noble’ın bütün üst düzey yetkililerinin de katıldığı sunumun yaklaşık 3 saat sürdüğünü yazan gazete, şirketin 12’nci parseldeki haklarının yüzde 30’unu elinden çıkarmasına ilişkin ihalenin yakın bir zamanda olduğunu da anımsattı.
Noble’ın dün, derin ve termojenik bir petrol sistemine dair güçlü belirtiler var olduğunu ifade ettiğini kaydeden gazete, Noble’ın sunumda ortaya koyduğu haritada, 12’nci parselde mezozoik petrole sahip toplam 5 sistem olduğunun kayda geçirildiğini belirtti.
Bunlardan bir tanesinin Afrodit yatağında, doğal gazın altında olduğunu belirten gazete, buna paralel olarak haritada içerisinde hidrokarbon bulunan iki büyük bölge daha gösterildiğini ve bunların uzmanlar tarafından doğal gaz yatakları olarak yorumlandıklarını izah etti.

“İsrail MEB’le ilgili anlaşmayı onaylıyor”

Gazete yukarıdaki ara başlıkla yayımladığı haberinde ise, İsrail ile Güney Kıbrıs arasındaki, deniz sınırları ve MEB’lerine ilişkin anlaşmanın, İsrail mevzuatına dahil edileceğini yazdı.
Gazete, İsrail’de yayımlanan Globes dergisine dayanarak, İsrail Adalet Bakanlığı’nın, dün ilgililere “Deniz Sınırlarıyla İlgili Yasa” konulu bir açıklama dağıttığını ve bunun bir hazırlık raporundan ibaret olduğunu ekledi.
Politis gazetesi ise “Zamanın Derinliğinde Altın Perspektifler” başlıklı haberinde, Noble Energy’nin dün Güney Kıbrıs ile İsrail arasındaki deniz altı bölgesinde, önemli petrol rezervlerinin varlığına dair ilk tahminlerini açıkladığını yazdı.
Gazete şirketin, yaptığı açıklamaların teyit edilmiş veya kesin unsurlarla alakalı olmadığını ve bunların 3 boyutlu araştırmalardan çıkan belirtiler olduğu konusunda ilgilileri uyarmaya özen gösterdiğine de dikkati çekti.

“Mısır seçeneği NOBLE’in gündeminde”

Noble Energy’nin, önceki günkü sunumu çerçevesinde, tek yanlı olarak ilan edilen Güney Kıbrıs MEB’inden çıkacak doğal gazın ticari anlamda işletilmesiyle ilgili ek bir seçeneğe, kamuoyu önünde ilk kez atıfta bulunduğunu da yazan gazete, Vasiliko’da inşa edilmesi planlanan LNG tercihi ve yüzer sıvılaştırma tesisinin (FLNG) haricinde, şirketin dün, “Kıbrıs” doğal gazının Mısır’da bulunan iki sıvılaştırma terminaline nakli için, boru hattı inşa edilmesi olanağına atıfta bulunduğunu belirtti.
Petrolle ilgili ortaya çıkan verilere rağmen, şirketin “Kıbrıs” doğal gazının değerlendirilmesine ilişkin ifadelerinin ise daha az tatmin edici olduğunu yazan gazete, Vasiliko’da inşa edilmesi planlanan doğal gaz sıvılaştırma terminali seçeneğinin gittikçe uzaklaştığını ve sürekli başka seçeneklerin gündeme geldiğini ekledi.
Haravgi gazetesi habere “Petrole Sahip Olup Olmadığımızı Baharda Bileceğiz… 12’nci Parseldeki Sismografik Verilerin Gözden Geçirilmesi Devam Ediyor” başlıklarıyla yer verirken, Simerini ise haberi “Petrol İçin Teyit” başlığıyla aktardı.(tak)

Bu haber toplam 4105 defa okunmuştur
Etiketler :