1. HABERLER

  2. YEREL YÖNETİM

  3. MADEN GREVİ ANISINA LEFKE’DE DUYGUSAL GÜN
MADEN GREVİ ANISINA LEFKE’DE DUYGUSAL GÜN

MADEN GREVİ ANISINA LEFKE’DE DUYGUSAL GÜN

Kıbrıs işçi sınıfının mücadele tarihindeki en önemli grevi olan ‘1948 Lefke Maden Grevi’ anısına Lefke Belediyesi tarafından yaptırılan “ Madenci Heykeli” dün yapılan törenle Lefke’de açıldı.

A+A-

Lefke Belediyesi tarafından 1948 yılında 124 gün süren Lefke Maden Grevi anısında yaptırılan  “Madenci Heykeli”  dün Lefke’de yapılan törenle açıldı.Törene Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya,  PEO Genel Sekreteri Pambis Kyritsis ve  Dev-İş Başkanı Hasan Felek katılarak birer konuşma yaptılar.

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya yaptığı konuşmada adada tüm tarihsel süreçlere bakır ve madenciliğin damgasını vurduğunu ifade ederek bakırın adanın bir yandan zenginliği olurken bir yandan da talihsizliği olduğunu belirtti.

Bu zenginliğe göz diken yabancılar nedeni ile bu kaynakların hunharca sömürüldüğünün altını çizen Kaya  1915-1975 yılları arasında Lefke bölgesindeki bakır cevherinin CMC isimli Amerikan şirketi tarafından vahşice, sadece kar amaçlı olarak talan edildiğini söyledi.

Madenden bugün arda kalanının ise coğrafi yapısı bozulmuş alan üzerinde milyonlarca ton maden atığı ve maden atıkları yüzünden hasta olan binlerce insan olduğunu vurgulayan Kaya 1948 yılında Kıbrıslı Rumların ve Türklerin beraberce bu sömürüye karşı mücadele ederek 124 gün boyunca grev yaptıklarını belirtti.

Kıbrıs İşçi Sınıfının en şanlı direnişi olarak Kıbrıs İşçi Mücadelesi tarihinde adını yazdıran 1948 Lefke Grevi’nin CMC şirketine ve İngiliz Sömürge Yönetimine karşı yapılmış olduğunun altını çizen Kaya bu grevin Kıbrıs İşçi sınıfı mücadelesinin en beyaz sayfası olduğunu sözlerine ekledi.

 

 

 

Bu haber toplam 3697 defa okunmuştur