1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “LEFKE’Yİ, ÇIKMAZ SOKAK OLMAKTAN KURTARIN”
“LEFKE’Yİ, ÇIKMAZ SOKAK OLMAKTAN KURTARIN”

“LEFKE’Yİ, ÇIKMAZ SOKAK OLMAKTAN KURTARIN”

Adanın batı tarafına yeni bir geçiş noktası olacak Aplıç’ta çalışmalar, geçişlerin yapılabileceği noktaya taşındı, bölge halkı gözünü ‘resmi’ açılışa çevirdi, “Lefke’yi çıkmaz sokak olmaktan kurtarın” noktasında birleşti.

A+A-

Ayşe GÜLER

Adanın batı tarafına yeni bir geçiş noktası olacak Aplıç’ta çalışmalar, geçişlerin yapılabileceği noktaya taşındı, bölge halkı gözünü ‘resmi’ açılışa çevirdi.

Lefke ve bölge halkı, Lefke’yi ‘çıkmaz sokak’ olmaktan kurtaracak, Aplıç geçiş noktasının açılması için geri sayıma başladı.

Derinya ile eş zamanlı olarak açılması planlanan Aplıç geçiş noktasının bölgeye ekonomik anlamda ciddi hareketlilik kazandıracağını ifade eden Lefkeliler, barışa da olumlu katlı sağlayacağını dile getirdi.

“Süreç uzamamalı”

Lefke halkı, sürecin daha da uzamaması gerektiğini ifade ederek, “Aplıç ile birlikte Lefke’de dışa açılacak” dedi.

Lefke halkı, Aplıç geçiş noktasının açılmasının iki toplumun kaynaşması için de önemli olduğunu dile getirdi.

Son dönemde TL’deki değer kaybı nedeniyle Kıbrıslı Rumların kuzeye akın ettiğini söyleyen Lefke halkı, “Aplıç ile birlikte Kıbrıslı Rumlar hem denize hem de bölgedeki restoranlara gelecek” şeklinde konuştu.


 


BÖLGE HALKI NE DEDİ?

 

g1-041.jpg

Cemal DAĞTAŞ: “Bölge halkı rahatlayacak, esnaf nefes alacak”

“Aplıç geçiş noktası, bugüne kadar açılanlar arasındaki en güzel geçiş noktasıdır. Geçiş noktasının açılması bölge halkına rahatlatacak, esnafın nefes almasını sağlayacak. Trodos’taki köylerde yaşayan 10 bine yakın yabancı turist, bölgeye para akışı sağlayacak.”

Faik KAMÇI: “Beşeri ilişkiler ve barışa katkı sağlayacağına inanıyorum”

“Geçiş noktasının açılmasına geç bile kalındı. Lefke çıkmaz sokak oldu… Geçiş noktasının açılmasının, ileriki günlerde bölgeye olumlu yansıyacağını düşünüyorum. Beşeri ilişkiler ve barışa katkı sağlayacağına inanıyorum. Aslında, tüm geçiş noktaları açılmalı, sınırlar kaldırılmalı… Ada hepimizin…”

Rifat MÜDÜROĞLU: “Aplıç’ta kalan 2 baraj var, bölge için önemli…”

“Lefke bölgesi narenciye ile iç içe olan bir bölgedir. KKTC’de yafa portakalını bu kasaba üretip, satıyor. Aplıç’ta iki baraj var. Bu baraj, bölge için çok önemli. Güney’de kaldığı için de borulara bakım yapılamıyor. Geçiş noktasının açılmasına, ben bu açıdan bakıyorum. Bu nedenle geçiş noktası açılırsa, barajın da bölgeye katkısı olabilir.”

Hakkı ÇAĞLAR: “Geçiş noktası açılırsa, Aplıç’taki baraja bakım yapıp, suyu alabileceğiz”

“ Geçiş noktasının açılması, özellikle narenciye üreticileri için olumlu bir adım olacaktır. Çünkü Aplıç’ta kalan iki baraj vardır. Barajların Güney’de kalması nedeniyle de bizler bakım yapamıyoruz. Geçiş noktası açılırsa, buraya bakım yapıp, suyu alabileceğimize inanıyoruz. Bununla birlikte geçişlerin başlamasının esnafa ciddi bir katkısının olacağına inanmıyorum.”

Ulus ESERBAŞ: “Barışa yönelik olumlu bir adım”

“Adada köklü çözüm, barış istiyoruz.  Süreç çok uzadı, Aplıç daha önceden açılmalıydı… Aplıç’ın açılması, barışa yönelik olumlu bir adımdır. Biz bir an önce anlaşmanın sağlanmasını istiyoruz. Telefon ve elektrikte de çalışmalar artık tamamlanmalıdır. Şu anda TL’deki değer kaybı nedeniyle birçok Kıbrıslı Rum, kuzeye geçerek alışveriş yapmaya başladı. Aplıç açılırsa, bölgede de alışveriş potansiyelinin artabileceğini düşünüyorum.”

Ahmet Galip DENEY: “1963’ten beridir kapalı olan Lefke geçiş noktası ile birlikte dışa açılacak…”

g2-036.jpg

“Aplıç’ın açılması, bölgeyi çıkmaz sokak olmaktan kurtaracak. Özellikle yakın köylerdeki Kıbrıslı Rumların, denize olan hasreti sona erecek. Bölge nefes alacak, 1963’ten beridir kapalı olan Lefke geçiş noktası ile birlikte dışa açılacak…”

Halil ÇORBA:Kıbrıslı Rumlar denize, bölgedeki restoranlara gidecek”

“ Özellikle Maratusa köylerindeki Kıbrıslı Rumlar denize, bölgedeki restoranlara gidecek. Geçiş noktalarının açılması, KKTC’nin tanınması için olumlu bir adım… Bölge ‘çıkmaz’ olmaktan kurtulacak.  Ancak Aplıç’ın açılması, zannedildiği kadar ekonomik bir katkı sağlamayacak.”

Raif USKURİ:Aplıç’ın bir an önce açılması, bölgeye faydalı olacak”

“Aplıç, Yeşilyurt ve Yeşilırmak için en kısa yol olacak… Bu açıdan, Aplıç’ın bir an önce açılması, bölgeye faydalı olacaktır. En azından Lefke’yi çıkmaz sokak olmaktan kurtaracaktır. Esnaf açısından çok bir beklentim olmamakla birlikte Kıbrıslı Rumlar için en kısa denize ulaşım yolu olacağını düşünüyorum.”

Muhteşem HACIMULLA:  “İki toplumu kaynaştırmak için önemli bir araçtır…”

“İki toplumu kaynaştırmak için önemli bir araçtır… Lefke için bir nefes borusu olacaktır. Bu yol 1974’ten sonra Barış Gücü tarafından kullanılıyordu. Aplıç’ın açılması, bölgeye ekonomik katkı da sağlayacaktır. Dövizden dolayı, Kıbrıslı Rumlar yoğunluklu olarak kuzeyi tercih etmeye başladı.”

Namık BAYRAKTAR: “Çalışmalar kısa sürede tamamlanmalı”

“Barış ve esnaf için olumlu bir adım olacak… Kıbrıs’ın güneyinde Aplıç yakınlarında 30 bin Kıbrıslı Rum yaşıyor. Çalışmalar kısa sürede tamamlanmalıdır. Bölge rahatlayacak…”

 

yeniduzen-satin-aliniz-972.jpg

Bu haber toplam 2298 defa okunmuştur
İlgili Haberler