1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Kuraklık için 60 milyon TL kaynak talebi
Kuraklık için 60 milyon TL kaynak talebi

Kuraklık için 60 milyon TL kaynak talebi

Kuraklık Haritası yayınlandı, gözler tazminata çevrildi

A+A-

180 KÖY, KURAKLIĞA GÖRE TAZMİNAT…‘Yüzde 50’, ‘yüzde 70’ ve ‘yüzde 90’ kurak olarak belirlenen 180 köyle ilgili dönüm başına verilecek tazminat bedellerini tespit çalışmaları henüz tamamlanmadı, tazminatla ilgili konuşulan gayrı resmi rakamlar ise açıklanmadı.

Ayşe GÜLER

Binlerce üreticinin dört gözle beklediği kuraklık haritası açıklandı, gözler ödenecek tazminat bedellerine çevrildi.

‘Yüzde 50’, ‘yüzde 70’ ve ‘yüzde 90’ kurak olarak belirlenen 180 köyle ilgili dönüm başına verilecek tazminat bedellerini tespit çalışmaları ise henüz tamamlanmadı, tazminatla ilgili konuşulan gayrı resmi rakamlar ise açıklanmadı.

Genel Tarım Sigortası Fonu Müdürü İpek Kızılduman, dönüm başına ödenecek tazminatlarla ilgili çalışmaların gelecek hafta tamamlanarak, Bakanlar Kurulu’na sunulmasının planlandığını aktardı.

Öte yandan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, üreticilere tazminat ödemelerinin bu ay içerisinde yapılması gerektiğini vurguladı,

60 milyon TL’nin üzerinde kaynak gerektiğine işaret etti.

Öte yandan gün bilgi almak için aradığımız Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle’ye ise ulaşılamadı.

 

KIZILDUMAN: “GELECEK HAFTA…” Genel Tarım Sigortası Fonu Müdürü İpek Kızılduman, dönüm başına ödenecek tazminatlarla ilgili çalışmaların gelecek hafta tamamlanarak, Bakanlar Kurulu’na sunulmasının planlandığını aktardı.

 

BAKANLIKTAKİ ÇALIŞMA HANGİ AŞAMADA?

Genel Tarım Sigortası Fonu Müdürü İpek Kızılduman:
“Tazminat miktarları gelecek haftaya kadar belirlenecek”

Genel Tarım Sigortası Fonu Müdürü İpek Kızılduman, yüzde 50,yüzde 70 ve yüzde 90 olmak üzere kurak bölgelerin belirlendiğini, dönüm başına ödenecek tazminatlarla ilgili çalışmaların ise sürdüğünü ifade etti.

Kızılduman, tazminat miktarlarının belirlenmesinin ardından, köylerin pafta planlarının alınacağını söyledi.

Çiftçiler Birliği ile istişare halinde yürütülen çalışmaların gelecek hafta tamamlanarak, Bakanlar Kurulu’na sunulmasının planlandığını da aktaran Kızılduman, çalışmaların tamamlanması ile tazminat miktarlarının da belirleneceğini kaydetti.

Kızılduman, dönüm başı maliyetlerin Tarım Dairesi tarafından hesaplandığını, bu hesaplamalar üzerinden tazminat olanağının sağlandığı bilgisini de vererek, bu yıl arpa maliyetinin 79 kuruş olduğunu, tüzük gereği bu bedel üzerinden çalışma yapacaklarını sözlerine ekledi.

 

NAİMOĞULLARI: “60 MİLYON TL’NİN ÜZERİNDE…” Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, üreticilere tazminat ödemelerinin bu ay içerisinde yapılması gerektiğini vurguladı, 60 milyon TL’nin üzerinde kaynak gerektiğine işaret etti.

 

İLGİLİ KESİMLER NE DÜŞÜNÜYOR

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları:
“60 milyon TL kaynağa ihtiyaç var, tazminat ödemeleri bu ay içerisinde yapılmalı”

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, üreticilere tazminat ödemelerinin bu ay içerisinde, en kısa sürede yapılması gerektiğini vurguladı.

Naimoğulları, tazminat bedellerinin, 1 dönüm araziden alınacak ürün maliyeti ortaya konarak belirleneceğini söyleyerek, “Fiyatlar aşağı yukarı belirlendi. Bunun açıklanması söz konusu. 60 milyon TL’nin üzerinde kaynak gerektiğine inanıyorum” dedi.

Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak açıklanan kuraklık haritasının bazı bölgelerdeki üretici kesimlerinde memnuniyet yaratmadığını dile getiren Naimoğulları, kuraklık haritası girmeyen bölgelere de ‘verim düşüklüğü’ adı altında tazminat ödenmesi gerektiğini söyledi.

Naimoğulları,“Kuraklık haritası oluşturulurken ortaya konan kriterleri anlamadım.” diyerek, “Yolun bir tarafı kuraklığa girdi, diğer tarafı girmedi. Bu bölgelerle ilgili de adım atılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

 

yeniduzen-satin-aliniz-917.jpg

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 2393 defa okunmuştur
İlgili Haberler