1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Kalecikteki petrol kazası ciddi bir uyarı
Kalecikteki petrol kazası ciddi bir uyarı

Kalecikteki petrol kazası ciddi bir uyarı

Petrol Dolum Tesisi’ne Hayır İnsiyatifi: “En küçük bir kazada bile acizlik içindeyiz...”

A+A-

 

“Petrol’un şakası yok”

Petrol Dolum Tesisi’ne Hayır İnsiyatifi: “En küçük bir kazada bile acizlik içindeyiz...”

Kalecik Körfezi artık daha kirli

Kirlilik %100 temizlenemediğinden deniz canlılarının üremesi en az 10 yıl etkilenecek!

Kalecik sahiline yaklaşık 2 ton benzinin denize akması ile ilgili Petrol Dolum Tesisi’ne Hayır İnsiyatifi açıklamada bulundu. Konu ile ilgili yapılan açıklamanın tam metni şöyle: “Depolara Petrol aktarılırken zaman zaman küçük sızıntılarla dahi giderek kirlenen Kalecik Körfezi’nde korkulan oldu ve tonlarca mazot denize sızdı. Henüz boyutları tam olarak saptanamamış  olan bu kaza, ülkemizde ille de devasa bir “Petrol Dolum Tesisi” kurulması uğruna yırtınırcasına uğraşan ve bu amaçlarına ulaşmak için “Petrol Sempatisi” yaratmak için çalışan yöneticilerimize cidi bir uyarı niteliğindedir. Her vesile ile, ülkemizde bu tür hiçbir kazaya şans tanımayacaklarını, petrol kazalarını sıfırlayacak önlemleri alacaklarını iddia eden ve bunun kefili olduklarını söyleyen makamlar, bu kazadan ancak 12 saat sonra  haberdar oldular.
Salı akşamı yaşanan kazaya müdahalenin saatler sonraya, ertesi güne kalması ve yetkililerin dahi haberdar edilmemesi, kazaya sebebiyet verenlerin ne kadar umursuz, duyarsız ve rahat olduğunu gösteren, olayın diğer bir vahim yanı.”

“Denetim ve irade...”
“Bu tür sızıntılar ve kazalarda erken müdahale hayati önem taşımaktadır. Oysa bizim ülkemizde ne bu konuda uzman hazır bir ekip, ne yeterli donanım, ne de motopomplu yüzer havuzlu petrol müdahale gemisi yok. Her koşulda büyük zararlara yol açan petrol kazalarında zararı en az seviyede tutmak esastır. En küçük gecikme tehlikenin büyümesine, bu şansın ortadan kalkmasına neden olmaktadır. Hele hele, sızan petolün kıyıya vurması, artık kesinlikle geriye döndürülemez  boyutlarda, uzun süreli kirliliğin kalıcılaşması anlamına gelmektedir. Ancak her ne olursa olsun petrol kirlenmesini tamamen ortadan kaldırmak zaten mümkün değildir.

Hiçbir maddi gücün temizleyemeyeceği doğal yaşamda tahribatlara ve bölge ekonomisinde büyük maddi kayıplara neden olacak bu kazanın bedelini halkın ödeyeceğini görmek gerek. Çevre kayıplarını geri getirmemekle birlikte, ülkemizde yaşanan ve ileride yaşanacak kazalar nedeniyle en azından ekonomik kayıpları kısmen de olsa karşılayacak bir bedel talep etmek de mümkün görünmüyor. Çünkü bu konuyu düzenleyen hiçbir yasal mevzuata, denetime ve iradeye de ne yazık sahip değiliz.
Bu olay, “Bakanlar Kurulu” kararı ile “Kalecik”te veya ülkemizin herhangi bir başka yerinde, başkalarına hizmet edecek “Petrol Dolum Tesisi”ne Karşı çıkışımızın ne kadar haklı olduğunu bir kez daha göstermektedir. Yetkililerin, bizi ve ülkemizi sevmesini bekliyoruz. Bizler Ülkemizi bu tür kirli yatırımlarla kirlettirmeyecek kadar çok seviyoruz.” YD

Bu haber toplam 2828 defa okunmuştur
Etiketler :