1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. İşten durdurulan CAS çalışanlarına destek
İşten durdurulan CAS çalışanlarına destek

İşten durdurulan CAS çalışanlarına destek

CTP, TDP ve Koop- Sen, DEV-İŞ'e bağlı Emek-İş sendikasının CAS çalışanlarıyla ilgili mücadelesini destek belirtti.

A+A-

CTP, TDP ve Koop- Sen, Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu’na (DEV-İŞ) bağlı Emek-İş sendikasının CAS çalışanlarıyla ilgili mücadelesini destek belirtti.

CTP

DEV-İŞ’te örgütlü CAS çalışanlarından 31 kişiye, hiçbir gerekçe gösterilmeksizin, yazılı bildirim yapma gereği dahi duymaksızın, sözlü olarak veya telefon mesajı aracılığıyla işten durdurulduklarının bildirilmiş olması UBP-DP Azınlık Hükümeti’nin hukuk tanımazlığının vardığı son noktadır.

Cumhuriyet Meclisi önünde yağmurun altında eylemlerini sürdüren çalışanları ziyaretimizde aldığımız bilgi, toplu sözleşme yapılması talepleri karşısında yönetimin kendilerine, sendikadan istifa etmeleri durumunda hak taleplerinin karşılanacağını, sendikadan istifa etmemeleri durumunda da işten atılacaklarını bildirdiği ve işten durdurma girişimlerinin bunun üzerine başladığıdır.

Sendikalaşma hakkı hem bir insan hakkıdır, hem de KKTC Anayasası’nda düzenlenmiş temel bir haktır. UBP-DP Hükümeti, özel sektör çalışanlarının insan haklarını fiilen kullanmalarını sağlayacak yönde çalışma başlatmak yerine, bin bir zorlukla sendikalaşmış az sayıda özel sektör çalışanını da sendikasız bırakmak için elinden geleni yapmaktadır.

CAS emekçilerine reva görülen bu baskıyı, bu hukuk ve insan hakları tanımaz tutumu kabul etmemiz, içimize sindirmemiz mümkün değildir. Hükümeti iddialar konusunda bir an önce açıklama yapmaya ve girdikleri yanlış yoldan dönmeye çağırır, CAS emekçileriyle dayanışma içinde olduğumuzu kamuoyuna saygıyla bildiririz.


TDP

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Ercan Havaalanı'nda yer hizmetleri veren Cyprus Airport Services (CAS) çalışanlarının sendika üyesi oldukları ve sendika toplantılarına katıldıkları gerekçesiyle işten durdurulmalarını "faşizan" bir karar olarak nitelendirdi. 

Örgütlenme ve sendika seçme hakkının gasp edilmesinin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini belirten Özyiğit, çalışanların toplu iş sözleşmesi ve sendikalaşma haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini kaydetti ve işten durdurulan personelin yeniden görevlerine iade edilmesi çağrısında bulundu. 

TDP’den verilen bilgiye göre, Özyiğit bu sabah CAS'taki işten durdurmalar ve yaratılan baskı ortamı nedeniyle Meclis önünde eylem başlatan emekçilerin çadırını ziyaret ederek, destek belirtti. Gelişmelerle ilgili Emek İş Başkanı Koral Aşam ile emekçilerden bilgi alan Özyiğit, konuyla ilgili görüşlerini aktardı, çalışanlara destek belirtti. 

CAS'taki işten durdurmaların yanı sıra, baskı ve tehdit ortamı oluşturulduğunu, bunun çalışma barışına ciddi anlamda zarar verdiğini kaydeden Özyiğit, işçilerin en temel hakkı olan örgütlenme haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini ifade etti. 

Yaşananlardan CAS yönetimi kadar buna göz yuman UBP-DP Hükümeti'nin de sorumlu olduğunu belirten Özyiğit, "Kimsenin işçilerin ekmeği ile oynama hak ve yetkisi olamaz. Buna yeltenenler de göz yumanlar da bu yanlışlarından biran önce geri adım atmalıdırlar" ifadelerini kullandı. 

Yaşanan gelişmelerin sendikalaşmanın gerekliliğini bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Özyiğit, "Sendikalaşmanın zorunlu hale getirilmesi adına meclise sunduğumuz yasa önerisi halen tozlu raflarda bekletilmektedir. Bu öneriye sahip çıkmayanların bugün CAS'ta yaşananlara seyirci kalması da birçok şeyi anlatmaktadır. Ancak şu net olarak bilinsin ki, bu mücadele kararlılıkla devam edecektir " ifadelerini kullandı. 

“Anti-demokratik durumun ortadan kaldırılması adına” hükümeti göreve davet eden Özyiğit, ilgili sendika ile çalışanlara bu haklı davalarında her türlü desteği vereceklerini de vurguladı. 



KOOP-SEN

Koop-Sen tarafından yapılan açıklamada, “Cyprus Airport Services (CAS) Yönetim Kurulu'nun çalışanların en temel hakkı olan sendika seçmek ve sendikalı olma haklarının ellerinden alınmasını ve sendika üyesi çalışanlara karşı tutunduğu tavrı kınıyoruz” denildi.

Açıklamada, “Koop-Sen olarak CAS yönetiminin hedefi haline gelen çalışanların onurlu direnişini desteklerken Dev-İş'e bağlı Emek-İş’in haklı mücadelesini selamlarız” ifadesine de yer verildi.
(tak)

 

 

Bu haber toplam 3164 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,
İlgili Haberler