1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “İnce av hiç açılmamalıydı”
“İnce av hiç açılmamalıydı”

“İnce av hiç açılmamalıydı”

Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA), “ince av hiç açılmamalıydı” dedi.

A+A-

Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA), “ince av hiç açılmamalıydı” dedi.
KEMA Mütevelli Heyeti adına açıklama yapan Orhan Aydeniz, “İnce Av olarak adlandırılan üveyik avıyla ilgili alınan kararlar ve buna bağlı tartışma ve suçlamalar ülkemizde var olan önemli bir sorunun özüne inip çözümler üretmek yerine günübirlik - popülist söylem ve icraattan öteye geçemediğimizi ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.
“Üveyik avının ne zaman, hangi şartlarda ve ne amaçla düşünülüp konduğunu unutarak, doğada üveyik olup olmadığıyla ilgili hiçbir tespitte bile bulunulmadan, rutin bir şekilde av açma muhtemelen sadece KKTC’ye özgü bir icraat olsa gerek” diyen Aydeniz, günümüz dünyasında göçmen kuşların koruma altına alındığına dikkat çekerek, dünyanın bozulan ekolojik dengesi yüzünden olsa gerek Kuzey Kıbrıs’ın en sıcak Ağustosunu yaşadığını, doğadaki hayvanların su kıtlığı nedeniyle telef olduğunu, susuzluğun göçmen kuşlar için de geçerli olduğunu, ve en önemlisi Kuzey Kıbrıs’ta görünürde avlanacak üveyik de olmadığını kaydetti.
Hükümetin 18 Ağustos’ta “ince avı” açma kararının yanlış olduğunu, hükümetin kararı gözden geçirmesi olumlu bir davranış olmakla birlikte, 13 gün geciktirmeyle 1 Eylül’de başlatma kararı almasının ise araştırmadan ve üzerinde çalışılmadan alınmış bir karar olmanın ötesine geçmediğini savunan Aydeniz, şöyle devam etti:
“Açılacak bir av sezonunda her ne kadar da denetleneceği ileri sürülse de, üveyik kıtlığı da dikkate alındığında diğer av hayvanlarının da avlanacağı apaçık ortadadır. Sıcakların 40 derece civarında seyrettiği bu günlerde kanatlıların uçamadığı ve ayaklılarında koşamadığı gerçeği de dikkate alındığında doğacak tahribatın büyüklüğünü anlamak mümkündür. Bu bakımdan doğru tavır “ince avı” hiç açmamak olacaktı.
Kuzey Kıbrıs’ta avcı sayısının büyüklüğü sıklıkla dile getirilmekte ve bir çeşit övünç-tehdit unsuru olarak kullanılmaktadır. Ancak patlama biçiminde artan nüfus ve buna bağlı olarak yerleşim alanlarının genişlemesi, avlanma alanlarının büyük oranda daralmasına yol açmıştır.
Ayrıca yaz aylarında, güneyde olduğu gibi, KKTC’de de ormanlara giriş yasaktır. Özel kişilere ait arazilerde de mal sahiplerinin onayı olmaksızın avlanmak özel mülkiyete saldırı demektir. Bu durumda, on binlerce eli silahlı kişinin iyice daralmış av alanlarında aynı gün ve saatte avlanmasına izin veren mevcut sistem, hem doğaya, hem de topluma zarar vermektedir. Bu bakımdan yanlıştır ve mutlaka gözden geçirilmelidir.
Unutulmamalıdır ki doğa tüm canlılar içindir. Bir kez dengesi bozulduğunda bundan tüm canlılar zarar görür. Avcılar bundan kendilerini ayıramaz.”

Bu haber toplam 1987 defa okunmuştur
Etiketler :