1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Hayvan üreticileri sokakta
Hayvan üreticileri sokakta

Hayvan üreticileri sokakta

Meclis önünde konuşan Hayvan Üreticiler Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, bugün takviye gelecek olan traktör ve iş araçları ile Maliye Bakanlığı ve Başbakanlık önünde devam edeceğini duyurdu.

A+A-

Devrim DEMİR

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, sektördeki sıkıntılara yönelik hükümete ilettikleri 6 maddelik taleplerinin karşılanmadığı gerekçesiyle dün Lefkoşa’da araçlı eylem başlattı.

Eylemciler, traktörler ve iş araçlarıyla, Tarım Bakanlığı önünde bazı araçları bırakarak yolu kapattı, ardından Meclis önüne gelerek korna ve sloganlarla Meclis’e seslendi.

Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı eylemde, zaman zaman Meclis’e girmek isteyen eylemciler ve polis arasında arbede yaşandı.

Tarım Bakanlığı ve Meclis önünü kapattılar…

Traktörler ve iş araçları ile dün sabah 11.00 itibarı ile Lefkoşa’da eylem başlatan hayvancıların ilk durağı Tarım Bakanlığı oldu. Bakanlıkta muhatap bulamayan eylemciler, araçların bir kısmını yol içinde bırakarak trafiği kapattı.

Bakanlığın ardından Meclis önüne araçlı ilerleyen eylemciler, polis kordonu ile karşılaştı.

Polisle arbede yaşandı…

Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu'nun Mecliste olması nedeniyle Meclisin önüne gelen eylemciler ve polis arasında arbede çıktı. Meclis’e girmek isteyen eylemcilere polis izin vermedi, yaşanan arbede sırasında bir eylemci fenalaştı, olay yerine ambulans çağrıldı.

Partiler destek belirtti…

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, hayvancıların Meclis önündeki eylemine destek belirterek, “Hükümet sizleri desteklemek zorundadır. Bu hükümet koltukta nasıl daha fazla oturur onun anlayışı içindedir. Yeni bir hükümete ihtiyaç vardır” ifadelerini kullandı.

Angolemli: "Mücadelenize devam edin"

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli’de eylemcilerin yanına gelerek, “Eylem yapmazsanız istediğinizi alamazsınız… Böyle eylemler şarttır, bunlar başka bir şeyden anlamaz. Mücadelenize devam edin…” şeklinde konuştu.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, ve beraberindeki vekillerde hayvancının yanına gelerek sorunlarını dinledi.

Naimoğulları: “İşin sonuna geldik. Kına yaksınlar”

“Para istemek için değil, zamları geri almak için eylem yaptıklarını” ifade eden Naimoğulları, “hayvancının taleplerine karşı Başbakan ve Tarım Bakanı’nın sürekli olarak “para yoktur” cevabını verdiklerini, hayvancının sütü ve hayvanı bedavaya alınmasına karşın,  hayvancının giderlerine sürekli zam geldiğini” ifade etti ve  “Bizimle dalga geçiyorlar” dedi.

“Bu insanların canı yandı. Bu işin sonuna geldik. Bütün sektörleri bitirdiler, en büyük sektör hayvancıyı da bitirdiler. Kına yaksınlar” diyen Naimoğulları, yıllarca harcadıkları emeklerin sıfırlandığını belirtti ve “Habire zam, habire zam… Nereye gideceğiz? Para ödemezsiniz, zam yaparsınız. Bunların tek derdi koltuk. Şov peşindeler. Bizim derdimiz eylem değil. Pandemi ortamında, sıcağın içerisinde, işini bırakıp burada olmayı kim ister? Bizim derdimiz gelecek ve ekmektir” diye konuştu.

Hayvancılar Birliği’nin 6 maddelik talepleri şu şekilde:

1. Üreticinin Sütek’ten günü geçmiş alacağı olan % 55’lik kısmın karşılığı olan 14 milyon civarındaki alacağının ödenmesi,

2. Arpa fiyatının 2021 yılı sonuna kadar artırılmaması,

3. Koyun, keçi ve inek sütüne artış yapılması,

4. 2,35 krş/lt’den borsadan satılan inek sütünün derhal taban fiyatının yükseltilmesi,

5. Keçi sütüne kesinlikle alım garantisi verilmesi,

6. Bakan Çavuşoğlu’nun belirttiği gündemdeki paket açılımında, küçükbaş hayvancıya verilecek desteğin miktarının açıklanması ve yem desteği yapılması.

Görüşme olumsuz sonuçlandı… Kurulacak komiteyi ret ettiler…

Tarım bakanı Nazım Çavuşoğlu, Başbakan Ersan Saner ve Maliye Bakanı Dursun Oğuz, ile bir grup hayvancının görüşmesi olumsuz sonuçlandı. Yaklaşık 45 dakika süren görüşme sonrası hayvancı ‘eyleme’ devam kararı aldı.

Maliye ve Tarım Bakanı Meclis’ten çıkarak hayvancı ile görüşmek istedi, eylemciler görüşmeyi ret etti. Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu, ‘zam’ın kaçınılmaz olduğuna vurgu yaparak ortak yolu bulmak için hayvancıyı uzlaşıya çağırarak, Çarşamba günü 16.00’da görüşmeye çağırdı, hayvancı görüşmeye olumsuz tepki verdi.

Eylemler artarak devam edecek

Meclis önünde konuşan Hayvan Üreticiler Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, diğer sektörlere ve sivil toplum örgütlerine seslenerek, “Zamlara karşı tüm sektörlerin sesini duyurmak için buradayız” ifadelerini kullanarak, eylemin ilerleyen günlerde artarak devam edeceğini duyurdu.

Naimoğulları, saat 19.00 sıralarında eyleme bugün devam etmek üzere meclis’ten ayrılacaklarını bir grup eylemcinin de araçlarının yanında kalacağını ifade etti. Eylem bugün takviye gelecek olan traktör ve iş araçları ile Maliye Bakanlığı ve Başbakanlık önünde devam edecek.

194858066-482316863049848-8333692961353409049-n.jpg


 

1-217.jpg

k3-089.jpg 

h1-101.jpg

h2-086.jpg

h3-053.jpg

j1-007.jpg

j2-004.jpg

k1-196.jpg

k2-176.jpg

Fotoğraflar Burçin Aybars

 

yd-destek-gorseli-2-116.jpg

Bu haber toplam 7685 defa okunmuştur
İlgili Haberler