1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Hamileler ve çocuklar risk altında”
“Hamileler ve çocuklar risk altında”

“Hamileler ve çocuklar risk altında”

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Kalecik’teki petrol sızıntısının astım ve kalp krizinden kansere kadar pek çok sağlık sorununa yol açabileceği uyarısında bulundu

A+A-

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği (KTTB) Kalecik’te yaşanan petrol sızıntısının astım ve kalp krizinden kansere kadar pek çok sağlık sorununa yol açabileceği uyarısında bulunarak, yaşanan felaketin ardından alınması gereken önlemlerin ihmal edildiğini ileri sürdü.
Birlik, 5 Ağustos Pazartesi günü saat 13.00’te Birlik Binası’nda konuyla ilgili basın toplantısı düzenleneceğini de açıkladı.
Tabipler Birliği’nden yapılan açıklamada, “Temizlik işçilerine karşılaşabilecekleri sağlık problemleri konusunda bilgi verildi mi? Kayıt ve istatistik yapıldı mı? Deniz suyu ve deniz dibinden örnek alındı mı? Hamileler ve 7 yaş altı çocuklar uyarıldı m?  Plajlar neden kapatılmıyor? Balıkçılık ve deniz sporlarıyla uğraşan vatandaşlar neden uyarılmıyor? Sağlık ve çevre problemlerinin çözülmesi için açılacak fonlara sızıntıya neden olan şirket katkı yapacak mı? Petrolle temasın kansere neden olduğu biliniyor mu?  Bakanlıklar neden komik açıklamalarla zaman kazanmak istiyor?” soruları kamuoyuyla paylaşılarak, sorulara yanıtın “hayır” olduğu kaydedildi.

Nelere yol açabilir?
Açıklamada, sızıntıdan etkilenebilecek grubun başında hamile ve çocuklar geldiği belirtilerek, zehrin plasenta yoluyla doğacak çocuğa geçebileceği ve down sendromu gibi çeşitli anomalilere yol açabileceği ifade edildi.
Tabipler Birliği açıklamasında, petrol sızıntısının kısa dönemde cilt tahrişinden öksürüğe, astımdan kalp krizine pek çok hastalığa yol açabileceği gibi, kanser oluşumuna da neden olabileceğine işaret edildi.
Yirmi yıl sonra zehirlere maruz kalanlarda ne tür rahatsızlıklar gelişebileceğinin belirlenmediğine işaret edilen açıklamada, hamile veya hamilelik planı olan ve emziren kadınların yedi yaşın altındaki çocukların petrol kalıntılarıyla kesinlikle temas etmemeleri, petrol kokusu baskın olan kıyılarda uzun süre ikamet etmemeleri; sızıntıdan etkilemesi muhtemel denizlere kesinlikle girmemeleri önerildi. TAK

Bu haber toplam 2635 defa okunmuştur