1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Güneyde karar: Tatar ve KKTC bakanlarının Kıbrıs pasaportları yenilenmeyecek
Güneyde karar: Tatar ve KKTC bakanlarının Kıbrıs pasaportları yenilenmeyecek

Güneyde karar: Tatar ve KKTC bakanlarının Kıbrıs pasaportları yenilenmeyecek

Trodos’ta toplanan Kıbrıslı Rum Bakanlar Kurulu, “KKTC” hükümeti üyeleri ve Maraş (Varosha) kararlarında etkin olan isimlere Kıbrıs Cumhuriyeti Pasaportları’nın iptal edilmesi ve yenilenmemesi kararı aldı

A+A-

Kıbrıs Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, dikenli tellerle çevirili Maraş (Varosha)'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları dışında tek yanlı olarak açılması kararına karşı "misilleme" yaptı.

Trodos’ta toplanan Kıbrıslı Rum Bakanlar, Maraş (Varosha) kararında imzası bulunan "KKTC" Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve hükümet ile komite üyelerinin Kıbrıs Cumhuriyeti Pasaportları’nın iptal edilmesi ve yenilenmemesi  kararı aldı.

Avrupa Birliği (AB) üyesi Kıbrıs'ın hükümet sözcüsü Marios Pelekanos, bu adımı "Eylemleriyle Kıbrıs Cumhuriyetinin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü baltalıyorlar" sözleriyle gerekçelendirdi.

Pelekanos, "Kıbrıs 'sözde kabinede' yer alan veya Maraş'ın yeniden açılmasına dahil olan kişilerin pasaportlarını iptal edebilir, pasaportları yenilemeyi veya bu kişilere pasaport vermeyi reddedebilir" diye konuştu.

Kıbrıs Cumhuriyeti hükümeti, Türkiye'nin Kıbrıs harekâtını düzenlediği 1974 yılından bu yana yaklaşık 100 bin Kıbrıslı Türkün, başta Avrupa Birliği olmak üzere dünyadaki çok sayıdaki ülkeye serbest dolaşım hakkı da sağlayan Kıbrıs pasaportu aldığını açıkladı. 

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Bakanlar Kurulu'nda görev yapan Erhan Arıklı ve Dursun Oğuz dışındaki tüm isimlerin Kıbrıs Cumhuriyeti kimliği ve pasaportuna da sahip oldukları tahmin ediliyor.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ersan Saner, Ulaştırma Bakanı Resmiye Canaltay gibi bazı isimlerin Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportları da geçmişte medyaya yansımıştı.

Bu haber toplam 5713 defa okunmuştur
Etiketler : ,