1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Güney direniyor
Güney direniyor

Güney direniyor

“Mevduatların Tıraşlanması Son... Şirketler Vergisinin Artırılması ve Özelleştirmeler Masada”

A+A-


Kriz içerisindeki Kıbrıs Rum ekonomisini kurtaracak memorandumun imzaya hazırlanması için Güney Kıbrıs’ta bulunan Troyka heyetinin temasları ve masaya koydukları taleplerle ilgili haberler bugünkü gazetelerin manşetlerinde yer buldu. Özel mevduatların tıraşlanması talebine son verildiği, ancak şirketler vergisinin artırılması, özelleştirmeler v.b. taleplerin halen masada bulunduğu belirtilen haberlerde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in bu konuda yapacağı yurtdışı gezileri de öne çıkartıldı. Fileleftheros “Mevduatların Tıraşlanması Son... Şirketler Vergisinin Artırılması ve Özelleştirmeler Masada” başlıklı manşet haberinde, son zamanlarda Kıbrıs Rum bankalarındaki özel mevduatların tıraşlanması konusunda Rum tarafına baskı yapan Troyka’nın ve AB ülkelerinin bu düşünceyi terk ettikleri ve bu yöndeki senaryolara son verilmiş göründüğünü yazdı. Habere göre Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis dün öğle saatlerinde Köşk’te görüştüğü Troyka heyetine, mevduatların tıraşlanmasını kabul etmeyeceğini, böyle bir ihtimali tartışma konusu bile yapmayacaklarını tekrarladı. Ancak Kıbrıs Rum tarafında yüzde 10 olarak uygulanan şirketler vergisinde küçük bir artış yapılması veya artıştan beklenen geliri sağlayacak başka bir vergi uygulanması ile finansal işlemlerin vergilendirilmesi konuları halen müzakere masasında bulunuyor.
Gazete özelleştirmeler konusuna kesin gözüyle bakılması gerektiğini, çünkü artık devletin tatminkar gelir elde etmesi ve kurumlardaki iş imkanlarının güvence altına alınmaya çalışılacak sürenin tartışılmakta olduğunu yazdı. Habere göre Kıbrıs Rum yönetimi, kamu borcunun sürdürülebilir olduğunda ısrar ediyor. Rum Maliye Bakanı ekonominin, daha çok tasarruf yapılmasına olanak tanıyacak kadar dinamik kazandığını ve enerji alanına yatırımların 2020’ye kadar verim sağlayacağını ve borcu sürdürülebilir hale getireceğini söylüyor.

“Traş…”
Gazete çok şeyin; Avrupa, Amerika ve Rusya’da birçok temaslar planlayan Anastasiadis hükümetinin siyasi düzeyde elde edeceklerine bağlı olacağına işaret ederek, Anastasiadis’in halen Almanya Başbakanı Angela Merkel’le telefon görüşmesi ayarladığını kaydetti.
Habere göre Anastasiadis kredi sözleşmesini sonuçlandırmak maksadıyla siyasi müttefiklerini takviye hedefiyle Euro Bölgesi üyesi ülkelerin başkentlerine ve Rusya’ya ziyaretler planladı. Cumartesi günü de Almanya Başbakanı Angela Merkel’le telefon görüşmesi yapacağı yolunda bilgiler var. Yine, Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’la yapacağı görüşmeye büyük önem addediliyor. Anastasiadis-Samaras görüşmesinde, Yunan piyasasında faaliyet gösteren Rum bankaların sermayelerinin Yunanistan tarafından yeniden yapılandırılması konusunun yeniden açılması bekleniyor. Gazete Kıbrıs Rum siyasi partilerinin Troyka ile müzakerelerde Anastasiadis hükümetine koruma kalkanı oluşturduklarını ve Anastasiadis’in Troyka’ya verdiği; mevduatların tıraşlanmasını kabul etmeyeceği cevabına, hem kamuoyu önünde, hem de diğer görüşmelerinde tam destek verdiklerini kaydetti. Politis “Komisyon İçin De Tıraşlama-Son... Komisyon’un Troyka’daki Temsilcisi Dün Başkanlık Köşkü’nde Teminat Verdi” başlıklı manşet haberinde Troyka heyetinde Avrupa Komisyonu adına yer alan temsilcinin dün Köşk’teki toplantıda, Komisyon için mevduatların tıraşlanması diye bir konu olmadığı teyidinde bulunduğunu yazdı. Komisyon’un, perde gerisinde gündeme getirmesine ve halkı sakinleştirecek şekilde kamuoyuna yansıtılmamasına karşın, mevduatların tıraşlanması senaryosunun tartışılmasına bile öfkelenen Anastasiadis hükümetini tatmin ettiğini yazan gazete, böyle bir senaryonun tartışılmasının bile halen Rum bankalarından büyük meblağlardaki sermayenin kaçmasına neden olduğuna vurgu yaptı.

Alternatif B planı

Simerini “Troyka Bastırıyor Kıbrıs Direniyor” başlıklı manşet haberinde, Troyka heyetinde bulunan Uluslararası Para Fonu (IMF) temsilcilerinin müzakerelerde sorun çıkardığını ve masaya sürekli yeni katı öneriler koyduğunu, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin ise direndiğini yazdı.
Gazete güvenilir bilgilere dayanarak Troyka heyetinin mevduatların tıraşlanması konusunu masaya koyamadığını, ancak KİT’lerin özelleştirilmesi, şirketler vergisinin yüzde 12’ye çıkartılması, finansal işlem vergilerinin artırılması, kara para aklama iddialarının araştırılması konusunda ısrar ettiğini, Anastasiadis hükümetinin de şirketler vergisinin artırılmasını görüşmeyi reddettiğini yazdı.
Habere göre Kıbrıs Rum tarafı özelleştirme gerekmesi halinde böyle bir hareketin zamana yayılacağını, ancak yapılacak şeyin özelleştirme değil, kurum hisselerinin büyük bölümünün devlete ve çalışanlara devredilmesi, az bir bölümünün stratejik yatırımcıya verilmesi (öz kaynaklaştırma) şeklinde yapılacağını, çalışanların haklarına halel getirilmeyeceğini belirtiyor. TAK

 

Bu haber toplam 2155 defa okunmuştur