
GÖRÜNMEZLİK PELERİNİ
İzleyenler Harry Potter’ın Görünmezlik Pelerinini hatırlayacaklardır.
Birçok dalda Oskar’a da aday gösterilen bu fantastik yapım sadece sanatsal bir yaratıcılık değil, biliminsanlarının gerçeğe dönüştürdüğü bir projenin de fikir babası konumu
İzleyenler Harry Potter’ın Görünmezlik Pelerinini hatırlayacaklardır.
Birçok dalda Oskar’a da aday gösterilen bu fantastik yapım sadece sanatsal bir yaratıcılık değil, biliminsanlarının gerçeğe dönüştürdüğü bir projenin de fikir babası konumunda artık.
Geçtiğimiz hafta Amerikan Nature dergisi Amerika’nın saygın üniversitelerinden Cornell’deki bilim insanlarının kısa süreliğine görünmezliği mümkün kıldıklarını yazdı.
Nature’ın haberine göre, sistem için tasarlanan özel bir mercek gelen ışığın bir şekilde soğurulması ve maskelenmesi mantığı ile çalışıyor.
Çünkü aslında görüşümüz, ışık ve nesnelerin buluşarak gözümüze yansıması sonucu ortaya çıkıyor.
Kabaca özetleyecek olursak, ışığı oluşturan ışığın temeli fotonlar nesneye çarpıp gözümüze yansıyor. Fotonların dalga boyuna göre de beynimiz renk ve şekil ayrıştırması yapıyor.
İşte biliminsanları da fotonlar ve ışık üzerinde çalışarak bir görünmezlik zamanı yaratmayı başardılar.
Aslında bir nevi zamanda boşluk yarattılar.
Ve bu boşluk görünmezliği oluşturdu.
Askeri amaçlar için kullanılması beklenen bu yeni teknolojinin gelecekte hangi alanlarda değerlendirilebileceği merak konusu olurken, özellikle gizli haberleşmede şimdiki haliyle de kullanılabileceği yorumları yapılıyor.
İnsanın kıyasıya bütün bir hayat boyu yetişmek ve yönetmek için esir düştüğü zamanın biliminsanlarının elinde kontrol edilebilecek bir noktaya ulaşması şüphesiz ki son derece önemli.
Sadece bilimsel çalışmalar için değil aslında yaşam felsefelerinin şekillenmesi için de.
Geride bıraktığımız yüzyılın özellikle son çeyreği, amasız zaman yarışına karşı farklı anlayışlar geliştirdi.
Zamanı yönetmek vaadi üzerinden oluşturulan koca bir pazar, zamanı yavaşlatma felsefesine dönüşmeye başladı.
Zamana karşı direnen kırışıklık kremlerinden, bir anda birçok işi yapabilen hızlı insan gücü hedefleri tamamen ortadan kaldırılamasa da yavaş hayat konspeti üzerinden yeni kurgu yaşam alanları oluşturuldu.
Teknoloji tek tuşla uzun zaman dilimleri hediye ederken, doğala ve önceki ilkel zamana dönme isteği teşvik edilmeye başlandı.
Bir anda fast food yaşam üzerine kurulu pazar anlayışı, yavaşladı, organic hayata dönüştü.
Hint felsefesi, iç dünyayı dinleyen, daha çok düşünen ve zamanı yavaşlatan öğretiler birden bire altın çağını yaşamaya başladı.
Şimdi kapitalist pazarda iki temel çatışma var;
Hızlı ve yavaş.
Ve dünyayı yeniden değiştirecek yeni bir buluş.
Açıklandığı kadarıyla şimdilik yaratılan görünmezlik zamanı son derece kısa.
Çünkü görünmezlik pelerini şimdilik saniyenin 50 trilyonda biri kadarlık bir sürede aktif olabiliyor. Biliminsanları şimdilik bu süreyi nasıl artıracaklarını düşünüyor.
Görünmezliğin uzaması ise, zamanın da daha uzun sürelerde boşluklarla delinmesi anlamına geliyor.
Belki bundan sonraki adım, zamanı durdurabilen yetenekli insanlar olacak.