1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Erhürman: "Tatar bugün ya da yarın görevi Saner’e verecek”
Erhürman: "Tatar bugün ya da yarın görevi Saner’e verecek”

Erhürman: "Tatar bugün ya da yarın görevi Saner’e verecek”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüşen CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Cumhurbaşkanı’nın hükümet kurma görevini UBP milletvekili Ersan Saner’e vermesini beklediklerini açıkladı.

A+A-

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, hükümet kurma çalışmaları ve görevlendirme amacıyla, Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerin başkan ve temsilcilerini bugün görüşmeye çağırdı.


Erhürman: "Tatar bugün ya da yarın görevi Saner’e verecek”

Ana Muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi(CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile koalisyon olasılığı ile ilgili olarak, konunun önce parti yetkili kurullarında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, hükümet kurma görevi ile ilgili siyasi parti başkanları ile başlattığı temaslar kapsamında CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ı da kabul etti.

Tufan Erhürman, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, teamüller gereği Cumhurbaşkanı Tatar’ın hükümeti kurma görevini, Meclis’te en çok milletvekilini bulunduran UBP’nin bir milletvekiline,  mevcut şartlarda UBP Parti Genel Sekreteri Hamza Ersan Saner’e vermesini beklediklerini söyledi.

Saner’in de teamüller gereği mecliste vekili bulunan siyasi partilerle bir ön görüşme yapmasını beklediklerini ifade eden Erhürman, görevi alan partinin 15 günde bakanlar kurulunda yer alacak isimleri Cumhurbaşkanı’na vermesi gerektiğini de belirtti ve “Biz de Cumhurbaşkanı’na teamüllerin aşılmaması gerektiğini, doğru yöntemlerin uygulanması gerektiğini, görevin birincil olarak Hamza Ersan Saner’e verilmesi gerektiğini söyledik” dedi. 

“Hiçbir siyasi parti ile görüşme yapmadık”

UBP ile hükümet kurulma olasılığının sorulması üzerine Erhürman, hiçbir siyasi parti ile görüşme yapmadıklarını, UBP ile hükümet kurma söz konusu olması halinde bunun yetkili kurullarında değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.


Saner: "UBP üstüne düşen görevi her koşulda yerine getirecek"

Tatar ile görüşen UBP Genel Başkan vekili Ersan Saner, “Cumhurbaşkanımız yaptığı temaslardan sonra uygun görüp bize verirse hükümet kurma çalışmalarına başlayacağız” diye konuşarak, "UBP’nin üstlerine düşen görevi her koşulda yerine getireceğini" belirtti.


Senin: “Tek alternatif değil, halkı kucaklayan bir model de konuşulmalı”

Yeni hükümet kurulması gündemiyle Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleştirilen görüşmeye katılan Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Yenal Senin, “Hassasiyetlerimizi, partideki genel kanıyı aktardık. Tek alternatifin değil, halkı kucaklayan bir modelin de konuşulması gerektiğini belirttik” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, siyasi parti başkanlarıyla yaptığı görüşme kapsamında bugün saat 15.00’te HP Genel Başkanı Yenal Senin ile HP Genel Sekreteri Jale Refik Rogers’i kabul etti.

Yarım saatlik görüşmenin ardından HP Genel Başkanı Senin basına açıklama yaparak, “Süreç başlayınca partiler kendi değerlendirmelerini yetkili organlarında yapacak” dedi.

Senin, sürecin en erken zamanda toplum menfaati doğrultuda tamamlanacağına dair şüpheleri olmadığını kaydetti.

Yeni oluşumda “UBP-HP”, “UBP-CTP”, “dörtlü hükümet” modeli olabileceğine işaret eden Senin, “Özellikle, sokakta gördüğümüz, sahada gördüğümüz şey, kutuplaşmanın seçim sonrasında de devam ettiğidir. Kutuplaşmaların yaşandığı, ekonomide şartların ağırlaştığı bu dönemde daha kucaklayıcı bir modelin de imkan dahilinde olabileceğini Cumhurbaşkanı’na ilettik. Bu noktada herkesin elini taşın altına koyacağı, mecliste grubu olan partilerin elini taşın altına koyacağı dönem de konuşabilmeli” şeklinde konuştu.

“HP’nin eğilimi ne yönde” sorusu üzerine Senin, sürecin henüz resmen başlamadığını ancak parti içinde düşüncelerin, farklı görüşlerin ifade edildiğini aktardı.

HP Genel Başkanı Senin, “Bir tarafa yönelim yok. Oturup konuşulacak. Karar parti meclisinin” dedi.


Arıklı: “Erken seçim olmazsa hükümetin içine girmeyiz”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, hükümet kurma çalışmaları amacıyla en son Yeniden Doğuş Partisi (YDP) yetkilileriyle görüştü.

Cumhurbaşkanı Tatar, 16.30’da kabul ettiğin YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı ve Genel Sekreter Bertan Zaroğlu’yla yaklaşık yarım saat görüştü.

Görüşmenin ardından YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, Cumhurbaşkanı’na hem hayırlı olsun dediklerini, hem de hükümet kurma konusunda istişarelerde bulunduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanından teamüllerin dışına çıkmamasını özellikle rica ettiklerini belirten Arıklı, “Teamüller gereği en büyük siyasi partinin genel başkanına veya vekalet edene hükümet kurma görevinin verilmesi, dolayısıyla UBP başkanlığına vekalet eden Ersan Saner’e bir an önce hükümet kurma görevinin verilmesi gerektiğini, Saner’in de çok acil şekilde hükümeti kurması, kuramazsa da derhal görevi iade etmesi gerektiğini söyledik” dedi.

Tatar’ın büyük ihtimalle yarın bu görevi Ersan Saner’e vereceğini, Saner’in de gerekli temasları kurarak istişarelerde bulunacağını belirten Arıklı, halkın artık hükümet boşluğuna tahammülünün kalmadığını, bunun demokrasi için de tehlikeli ve zararlı olduğunu belirtti.

Arıklı, bir an evvel Bakanlar Kurulu’nun oluşması ve ülke sorunlarına hakim olması gerektiğini vurguladı. Gidilecek yolun belli olduğunu kaydeden Arıklı, çok acil hükümet kurularak, bütçe ve seçim yasasının ele alınması gerektiğini söyledi.

YDP olarak hükümetin içinde olup olmayacaklarının gelecek tekliflere bağlı olduğunu ifade eden Arıklı, “Elbette YDP’nin ilkeleri çok açıktır. Uzun zamandır erken seçim istediğimiz, erken seçim içeren herhangi bir hükümete içeriden veya dışarıdan destek verebileceğimizi hep söyledik. Biz hala aynı noktadayız. Bizden yardım istenirse de elimizden geleni yaparız” dedi.

Arıklı, bir soru üzerine ise, birçok siyasi partinin önümüzdeki dönemde hükümette yer almak istemediğini bildiklerini çünkü sürecin çok sıkıntılı olduğunu belirterek, 3 buçuk milyar liralık bir bütçe açığıyla ülke idare etmeye çalışmanın fedakarlık olduğunu, bunun ateşten gömleği giymek demek olduğunu söyledi.

Kendilerinin üzerine düşen ne varsa hakkıyla yerine getirmeye hazır olduklarını yineleyen Arıklı,  “Erken seçim olmazsa hükümetin içine girmeyiz” dedi.

Bu haber toplam 3778 defa okunmuştur
Etiketler :