1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Ercan bu kez 2023'e kaldı
Ercan bu kez 2023'e kaldı

Ercan bu kez 2023'e kaldı

Yaklaşık 10 yıldır yapımının tamamlanması beklenen "yeni" Ercan Havalimanı inşaatı ile ilgili bugün bir kez daha lansman düzenlendi... Ulaştırma Bakanı Arıklı, 'resmi açılış' için Ocak 2023'ün sonu veya Şubat 2023'ü işaret etti

A+A-

Yaklaşık 10 yıldır hizmete girmesi beklenen "yeni" Ercan Havalimanı bu kez 2023'e kaldı. Ercan Havaalanı için yine bir "lansman" düzenlenirken, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, "devasa bir yatırım" olan yeni Ercan Havalimanı’nın açılışı için eksik cihazların gelmesini beklediklerini kaydetti.

Devletin Ercan’dan ayda ortalama 25-30 milyon TL civarında geliri olduğunu belirten Arıklı,  “İyi bir gelir ve yatırım. Oldukça karlı bir iş yaptık” dedi.

Erhan Arıklı, yeni havalimanının KKTC’nin kuruluş yıl dönümü olan 15 Kasım’da açılmasının öngörüldüğünü ancak kısmi değil tam bir açılış gerçekleştirmek istedikleri için cihazların ülkeye getirilmesini bekleyeceklerini belirtti.

Arıklı, bir soru üzerine, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Kasım törenlerine, başka bir programı olduğundan katılamayacağını da açıkladı.

Yeni Ercan Havalimanında basın mensuplarına yönelik tanıtım kokteyli ve sunum yapıldı.

Yeni Ercan süreci...

Özelleştirme Kurulu Kararı, 12 Ekim 2012’de Ercan Havalimanının özelleştirilmesine karar vererek, 1 Ocak 2013’de Ercan Havalimanı’nı Taş Yapı-Terminal Yapı ve küçük ortak Kanerler’e devretmişti.

O günden bugüne 9 Ulaştırma Bakanı, 8 Başbakan değişti, defalarca “Ercan yeni Terminali yıl sonunda açılacak” yönünde açıklamalar yapıldı.

3 Şubat 1975 tarihinde sivil hava trafiğine açılan ve 25 yıllığına devredilen Ercan Havaalanı sözleşmesi, 13 Şubat 2040 yılında bitecek.

 

16-007.jpg

Arıklı: Resmi açılış Ocak sonu, ya da Şubat'ta

Resmi açılış için teknik cihaz eksiklerinin giderilmesini beklediklerini söyleyen Arıklı, yeni Ercan'ın, "10 milyon yolcu kapasiteli olduğunu ve 300 milyon Euro ile KKTC'nin en büyük yatırımı" olduğunu söyledi.

YENİDÜZEN'in, "Ülkenin en büyük yatırımı olduğunu söylediğiniz proje, sadece TC-KKTC arasi uçuşlar için sizce fazla değil mi?" Sorusunu yanıtlayan Arıklı, şöyle konuştu:

17-005.jpg

"Bu kadar büyük bir havalimanı evet, oldukça lüks. Yüklenici firmaya proje verildi, yapıldı. Belki 10 yıl sonra doğrudan uçuşa ulaşırız."

Teknik cihaz eksikliği nedeniyle resmi açılışını geciktiğini söyleyen Arıklı, "Beli kısmi açılış yaparız diye düşünüyorduk. Ama Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Başbakan resmi açılış yapılması gerektiğini söylüyor" dedi.

Arıklı, soru üzerine, 15 Kasım'da TC Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın KKTC'ye gelebileceğini, eğer gelecekse çalışmaların daha da hızlanabileceğini belirtti Arıklı, yine soru üzerine, resmi açılışını Ocak sonu ya da Şubat ayı içerisinde olabileceğini de söyledi.

Etkinlikte konuşan Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, "Açılışı oldukça uzun süren havalimanı için, artık gün sayıyoruz" dedi.

15-007.jpg

313916930-678297067044735-1316875590623203502-n.jpg

“Mevcut pist ve bina da yenilenecek”

Arıklı’nın konuşmasının ardından, yetkililerle birlikte havalimanı gezilerek, incelemelerde bulunuldu.

Proje Mimarı Tunç Adanır başta olmak üzere, şirket temsilcileri, son gelişmeler hakkında bilgiler paylaştı.

Aktarılan bilgiler şu şekilde: 

“Yeni havalimanı 128 bin metrekarelik terminal alanına sahip, toplam 85 bin metrekarelik açık ve kapalı otoparkı olacak, yeni VIP binası olacak. Girişler, 4 sağda ve 4 solda olmak üzere x-ray cihazlarıyla sağlanacak. Ardından geçilecek alanda yolcuları 60 adet check-in noktası karşılayacak. Burada verilen bagajlar, elektronik sistemler ve güvenlik tarama cihazlarıyla el değmeden 15 metre aşağıya indirilecek, uçağa güvenli bir şekilde taşınacak.

4.5 kilometrelik de bir bagaj ray hattına sahip olan terminal, ilk aşamada 10 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak şekilde projelendirilmiş olsa da, ileride olabilecek gelişmelere göre büyüyebilecek şekilde planlanıyor.

Hızlı geçişlerin sağlanması açısından da giden yolcu için 24 adet, gelen yolcu için 20 olmak üzere 44 pasaport kontrol noktası, engelli ve özel geçişler yer alacak, buna göre de muhaceret görevlisi sayısı artırılacak.

3200 metre uzunluğundaki pistler kullanıma hazır durumda. Tüm operasyonların bu pistlere aktarılmasının ardından, şu anda kullanılan pist ve taksi yolları da sökülerek, tekrardan yeni teknolojilere uygun olarak yapılacak. Ardından onlar da kullanılmaya başlanacak.

Eski havalimanı binası ise, diğer hizmetler için kullanımda olacak. 

Güvenliğin sağlanması için, servis araçları ve yolcu araçları ayrı bölmelerden alana giriş yapacak.”

 

Yeni Ercan süreci...

Özelleştirme Kurulu Kararı, 12 Ekim 2012’de Ercan Havalimanının özelleştirilmesine karar vererek, 1 Ocak 2013’de Ercan Havalimanı’nı Taş Yapı-Terminal Yapı ve küçük ortak Kanerler’e devretmişti.

O günden bugüne 9 Ulaştırma Bakanı, 8 Başbakan değişti, defalarca “Ercan yeni Terminali yıl sonunda açılacak” yönünde açıklamalar yapıldı.

3 Şubat 1975 tarihinde sivil hava trafiğine açılan ve 25 yıllığına devredilen Ercan Havaalanı sözleşmesi, 13 Şubat 2040 yılında bitecek.

14-014.jpg

12-022.jpg

FOTOĞRAFLAR: BURÇİN AYBARS

Bu haber toplam 13468 defa okunmuştur