1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Eide: Müzakere süreci devam edecek
Eide: Müzakere süreci devam edecek

Eide: Müzakere süreci devam edecek

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakerelerde yaşanan kriz, Kıbrıs Rum basınında geniş bir şekilde yer aldı. 

A+A-

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakerelerde yaşanan kriz, Kıbrıs Rum basınında geniş bir şekilde yer aldı. 
Kıbrıs Rum basını müzakerelerde yaşanan gelişmelere ve bu çerçevede, Akıncı, Anastasiadis, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin açıklamalarına ayrıca partilerin tepkilerine geniş bir şekilde yer verirken, müzakerelerden ayrılan tarafın Akıncı olduğunu iddia etti ve müzakerelerin devam edeceği belirtildi.
Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, “Akıncı’nın, Anastasiadis’in plebisit kararının iptal edilmesi konusunda niyet ortaya koymadığı bahanesiyle, daha önce açıkladıklarını uygulayarak müzakereleri terk ettiğini” savundu. 
Gazete BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin “liderlerin bir sonraki görüşmesinin planlandığı şekilde yapılacağını, şimdilik bir iptalin bulunmadığını, değişiklik olması durumunda ise bunun açıklanacağı” şeklindeki açıklamasına da yer verdi. 
Habere göre Eide bu açıklamayı, Akıncı’nın ardından Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşmenin sonrasında yaptı. 
Fileleftheros gazetesi, Akıncı’nın, Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşmeden “gerilimi tırmandırma taktiğine dayalı önceden tasarlanmış hareketle” ayrıldığını savundu. 
Akıncı ve beraberindekilerin, görüşme sırasında, Anastasaidis ile bir gerilim veya neden olmaksızın, Kıbrıs Rum Meclisi’nin plebisit kararı gerekçesiyle, görüşmeden ayrıldığını savunan gazete Eide’nin, bu krizin ardından liderlerle gerçekleştirdiği ayrı ayrı görüşmelere karşın ortamın değişmediğini, Türk tarafının plebisit kararının iptalinde ısrarlı olduğunu yazdı. 
Gazete Eide’nin, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’i telefonla arayarak olanlarla ilgili bilgi verdiğini ve görüşmeden ayrılanın Mustafa Akıncı olduğunu söylediğini de iddia etti. 
Liderler arasındaki sabahki görüşmenin ayrıntılarına da yer veren gazete, görüşmenin bir saat sürdüğünü, görüşmenin bir noktasında, Akıncı’nın, plebisit kararının iptali konusunda Anastasiadis’in görüşünü istediğini, Anastasiadis’in ise belgelerle, Türk tarafının, Beşparmaklardaki bayrak, Türkiye ile aynı saat uygulaması v.b. gibi durumları örnek göstererek, “kışkırtmalarına” değindiğini ve ayrıca “neden yıllardır 1 Nisan kutlamalarına tepki gösterilmediği” sorusunu sorduğunu yazan gazete, Eide’nin Akıncı’yı yatıştırmak için, Kıbrıs Rum tarafı için eleştiride bulunarak bir düzeltme yapılması gerektiğine vurgu yaptığını, bunun da Anastasiadis’in tepkisine neden olduğunu belirtti. 
Habere göre Anastasiadis bunun üzerine, sert bir üslupla Eide’ye yönelik olarak , “görüşmelerin iki yıl sonrasında, Kıbrıs Rum tarafı için bu şekilde konuşmayı meşru kılamazsınız” dedi.
Bunun ardından Anastasiadis’in bir sigara içmek için ara istediğini, Anastasiadis’in dışarıda olduğu esnada Akıncı’nın ve beraberindekilerin, bu tür davranışları ve saygı eksikliğini kabul etmeyeceklerini söyleyerek, görüşmeden ayrıldıklarını yazan gazete, Kıbrıs Türk tarafının görüşmeden ayrılmasının kesin olduğunun anlaşılması üzerine Eide’nin Lefkoşa Havaalanı bölgesindeki giriş kapısı ile iletişime geçerek Akıncı’ya, kendisiyle konuşmak istediğini söylemelerini istediğini ancak Akıncı’nın ayrılma kararı aldığını söylediğini ve konunun kapandığını belirtti. 
Politis gazetesi gelişmelere ilişkin haberi; “Plebisit Nedeniyle Müzakerelerde Yeni Kriz-Karnaval Geldi Liderler Çıktı” şeklinde verirken Haravgi gazetesi “Müzakereler Solunum Cihazında, Ciddi Karışıklık”, Simerini gazetesi ise “Akıncı’nın 1950 Plebisitine İlişkin Makul Olmayan Kararı Müzakereleri Havaya Uçurdu-Önceden Alınmış Karar” başlığını kullandı.

Bu haber toplam 2750 defa okunmuştur