1. HABERLER

  2. SPOR

  3. Dünya üniversitelerini geride bıraktılar
Dünya üniversitelerini geride bıraktılar

Dünya üniversitelerini geride bıraktılar

Tamamen YDÜ Laboratuvarlarında geliştirilen robotlarla NEUIslanders takımı Kanada’da RoboCup 2018 şampiyonu oldu

A+A-

Yakın Doğu Üniversitesi 3D Laboratuarında mekanik ve elektronik tasarımları yapılan ve yapay zeka kodlamaları % 100 Yakın Doğu Üniversitesi tarafından geliştirilen Robot Futbol Takımı (NEUIslanders), bu yıl Kanada’nın Montreal kentinde düzenlenen RoboCup 2018 Robotlararası Dünya Futbol Kupası’nda “Dünya Şampiyonu” oldu.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, dünyanın en prestijli robot futbol turnuvası olarak bilinen RoboCup 2018 Robotlararası Dünya Futbol Kupasına katılan Robot Futbol Takımı, 17 takımı geride bırakıp namağlup olarak dünya şampiyonluğuna ulaştı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni temsilen dünya kupasına katılım hakkı elde eden tek Türk takımı olma özelliği taşıyan Yakın Doğu Üniversitesi Robot Futbol Takımı, dünya kupasında oynadığı maçlarda 4 galibiyet, 2 beraberlik elde etti.

Harvard, Carniege gibi okulları geride bıraktılar

2018 yılında Kanada’nın Montreal kentinde düzenlenen Robocup 2018 Robotlararası Dünya Kupasında Amerika Birleşik Devletleri’nin önde gelen üniversitelerinden olan Harvard Üniversitesi & Massachusettes Institue of Technology, Georgia Institute of Technology, Carniege Mellon Üniversitesi, Almanya’dan Baden-Württemberg Cooperate State Üniversitesi, Brezilya’dan Centro Universitario da FEI ve Instituto Militar de Engenharia, Fransa’dan Bordeaux Üniversitesi, Kanada’dan University of British Columbia ile Laval Üniversitesi, Japonya’dan Toyota National College of Technology, İran’dan Tahran Üniversitesi, Çin’den Zheijang Üniversitesi gibi 17 takımdan oluşan rakiplerini namağlup olarak geride bırakan futbolcu robotlar dünya şampiyonluğuna adını yazdırdı.

Birçok başarı elde ettiler

Kurulduğu günden itibaren Dünya Robotlararası Futbol Şampiyonasına katılma hakkı elde eden NEUIslanders 2012 Meksika, 2013 Hollanda, 2014 Brezilya, 2015 Çin, 2016 Almanya, ve 2017 Japonya’da düzenlenen Robotlarası Dünya Futbol Kupasına katıldı. Futbolcu robotlar katıldıkları bu turnuvalarda, 2016 yılında Avrupa 3.sü, 2017 yılında dünya 9.su olma başarısını gösterirken 2018 yılında da Dünya Şampiyonluğuna ulaştılar.

Yakın Doğu Üniversitesi Robot Futbol Takımı NEUIslanders, Kanada’da düzenlenen RoboCup 2018’de, rakip olduğu Amerika Birleşik Devletlerinden Georgia Institute of Technology Üniversitesi’nin Robojackets takımını 1-0, Kanada’dan University of British Columbia’nın “Thunderbots” takımını 2-0, University of Laval’ın “Ultron” takımını 2-0, Şili’den “AIS” takımını da 7-0 mağlup etti. NEUIslanders turnuvada,  Brezilya’nın Military Engineering Institution Üniversitesi ve AMC takımıyla ise 0-0 berabere kaldı. NEUIslanders turnuvayı 4 galibiyet, 2 beraberlikle namağlup bitirdi.

YDÜ araştırma laboratuarlarında geliştirildi

8 robottan oluşan Yakın Doğu Üniversitesi Robot Futbol Takımı NEUIslanders’ın tüm mekanik ve elektronik tasarımları ile yapay zeka kodlamaları % 100 Yakın Doğu Üniversitesi’nin kendi üretimi olup, araştırma laboratuarlarında görevli mühendisler tarafından tasarlanarak üretildi. Her biri özel bir teknolojiyle el yapımı olarak üretilen futbolcu robotlar, üç boyutlu bir koordinasyon ve iletişim sistemiyle yönetiliyorlar. Elektrik elektronik mühendisleri ile Bilgisayar mühendislerinin ortak çalışmasıyla bu yıl, takımı yöneten yapay zeka sıfırdan yazılarak daha ofansif bir robotik futbol takımı yaratıldı.

Günsel: “Şampiyonluğumuz armağan olsun…”

Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel, Yakın Doğu Üniversitesi Robotik Laboratuvarı tarafından geliştirilen Robotik Futbol Takımının Kanada’da düzenlenen Robocup 2018 Robotlararası Futbol Dünya Kupasında şampiyonluğa ulaşmasından gurur duyduklarını belirtti.

Robot Futbol Takımının dünya şampiyonluğunun, Yakın Doğu Üniversitesinin üçüncü nesil üniversiteler arasında yer alma vizyonunun hayata geçirilmesi konusunda en güzel örneklerinden birisi olduğunu dile getiren Doç. Dr. Günsel, “Kanada’da yapılan Dünya Robot Futbol şampiyonasında hiç gol yemeden namağlup olarak dünya şampiyonu olduk. Ekibimizi ve robotlarımızı kutluyorum, Dünya Şampiyonluğunu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne armağan ettiğimiz için de mutluyuz. Üçüncü nesil üniversiteler arasında yer alma vizyonumuzun en güzel örneklerinden biri olan robotik çalışmalarımızda her yeni gün bu alanda geleceğin inşasına yönelik yeni atılımlar gerçekleştiriyoruz. Buradaki temel nokta robotlardan oluşan takımımızın göstermiş olduğu başarının diğer takımlara karşı göstermiş olduğu skorer üstünlükten ziyade teknoloji alanında ortaya koyduğumuz vizyonel çalışmaların uluslararası alanda gelmiş olduğu seviyenin tescili niteliğinde olmasıdır.

Dünya Şampiyonluğuna ulaşmamız bizim teknoloji alanında dünya devleriyle rekabet edebileceğimizi göstermiş, bu alandaki çalışmalarımızı aralıksız olarak sürdürmedeki heyecanımızı artırmış ve Kıbrıs Türkü’nün imkan sağlandığında neler başarabileceğini bir kez daha göstermiştir” dedi.

Bu haber toplam 1483 defa okunmuştur
Etiketler :