1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Dün mecliste neler yaşandı?
Dün mecliste neler yaşandı?

Dün mecliste neler yaşandı?

Onayın ardından CTP’li milletvekillerinden UBP’ye ‘mesaj’ gitti; “Yolcudur Abbas…”

A+A-

Meclis’ten NOTLAR…  Meltem SONAY

‘Yolcudur Abbas…’

GÜVENSİZLİK TAMAM, ERKEN SEÇİM PERŞEMBE’YE…

‘Güvensizlik Önergesi’ ve ‘Erken Seçim’ gündemiyle toplanan Meclis Genel Kurulu, muhalif partilerin, UBP’den istifa eden 8 milletvekili ile sunduğu Güvensizlik Önergesi’nin görüşülmesini ‘oyçokluğu’ ile onayladı. Meclis’in dünkü toplantısının gündeminde olan, görüşülmesi geçtiğimiz hafta tamamlanan “Birleştirilmiş Cumhuriyet Meclisi Seçimlerin Yenilenmesine İlişkin Karar Tasarısı”nın üçüncü ve son görüşmesi ise önümüzdeki Perşembe gününe bırakıldı.

ÖNCE İSTİFA, SONRA GÜVENSİZLİĞE ‘EVET’…

UBP’den ihraçtan önce ‘istifa’ kararı alan Ahmet Kaşif, Zorlu Töre, Türkay Tokel, Afet Özcafer, Hasan Taçoy, Ejder Aslanbaba, İlkay Kamil ve Ergün Serdaroğlu, UBP’de istifa ettiklerine dair belgelerini Meclis Başkanı Hasan Bozer’e sundu. Genel Kurul toplantısından hemen önce Başkan Bozer’e istifalarını sunan 8 milletvekili, hemen ardından toplanan Meclis Birleşimi’nde de UBP Hükümeti’ne yönelik Güvensizlik Önergesi’nin görüşülmesine ‘Evet’ dedi.

UBP NİSABA GİRMEDİ…

Toplantıda ad okunarak yoklama yapılırken UBP’li milletvekilleri salona girmedi. UBP’den sadece Meclis Başkanı Hasan Bozer ve Katip Ahmet Çaluda’nın olduğu Genel Kurul’da nisabın sağlanmasının ardından UBP’li milletvekilleri de salona girdi.
UBP’den istifalarını sunan Ahmet Kaşif ve diğer 7 milletvekili ise salonda hazırdı.

DENKTAŞ VE ÇAKICI ‘NİSABA YETİŞEMEDİ’…

Güvensizlik Önergesi’nin gündeme alınmasını oylanacağı Meclis Genel Kurulu’nun dünkü birleşiminde, ad okunarak yoklama yapıldığı sırada TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı ile DP Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın olmaması dikkat çekti. Daha sonra Meclis Genel Kurulu’na giren Denktaş, ‘seçim yasakları öncesi koridorlardaki yurttaş kalabalığı’ nedeniyle salona vaktinde giremediğini söyleyince UBP’li milletvekillerinden tepki geldi.

OYÇOKLUĞUYLA KABUL… ‘YOLCUDUR ABBAS…”  

Güvensizlik Önergesi ile ilgili CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu’un lehte, UBP Genel Başkanı İren Küçük’ün de aleyhte konuşmasını ardından oylamaya geçildi. CTP, TDP, DP ve UBP’den istifa eden 8 milletvekilinin birlikte sundukları Başbakan İrsen Küçük ve hükümetine karşı güvensizlik önergesi isteminin gündeme alınıp alınmaması” 20 ret oyuna karşı 27 oyla onaylandı. Onayın ardından CTP’li milletvekillerinden UBP’ye ‘mesaj’ gitti; “Yolcudur Abbas…”

KÜÇÜK ‘ŞAŞIRTTI’… 

Güvensizlik Önergesi ile ilgili aleyhte söz alan Başbakan Küçük’ün güvensizliği geciktirmek için hiçbir girişiminde bulunmadıkları; hatta 21 Temmuz’u da önerdiklerini ancak komitede 28 Temmuz’un oybirliğiyle kabul edildiği’ sözleri tüm salonu şaşırttı. Nisap yoklamasına katılmadıklarını da unutan Küçük, “UBP olarak endişemiz yoktur. Bugün dahi örneğini gösterdik. Az önce UBP’den milletvekilleri bu genel kurula girmemiş olsaydı, meclis toplanamazdı çünkü iki parti başkanı oturumda yoktu. Biz meclisin açılmasına bugün dahi katkı koyduk” diye konuştu.

YASAKLARA GİRMEDEN YURTTAŞ KALABALIĞI…

Cumhuriyet Meclisi avlusundaki ‘Yurttaş Kalabalığı’ dikkat çekti. Uzun bir süredir bu kadar yurttaş ziyaretine rastlanmayan Meclis’teki kalabalık, ‘UBP’nin seçim yasakları öncesi son icraatları’ olarak yorumlandı. Bakan ve Milletvekilleri’nin Meclis’e girdiği kapının önünden, grup odalarına, Cumhuriyet Meclisi’nde dün her yer ‘Yurttaş doluydu’.

Bu haber toplam 1701 defa okunmuştur