1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Dava düştü’
‘Dava düştü’

‘Dava düştü’

KTOEÖS’ün ‘İlahiyat Koleji kapatılsın’ talebine YİM’den ret ve iptal!..

A+A-

Fehime ALASYA

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası’nın (KTOEÖS)  Yüksek İdare Mahkemesi’nde Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin kapatılması talebi ile ilgili açtığı davayla ilgili karar açıklandı.

Yüksek İdare Mahkemesi, KTOEÖS’ün talebini ret ve iptal etti.

Mahkeme, sendikanın tüzüğünde ‘eğitim ile ilgili çalışmalar yapmak’ ve ‘eğitimi geliştirme amacı olmadığına’ yönelik bir madde bulunmadığı, bu noktada sendikanın dava açma yetkisi olmadığına karar verdi.

Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin kapatılmasıyla ilgili KTOEÖS tarafından Yüksek İdare Mahkemesi’nde açılan dava dün sona erdi. Mahkeme, davanın usulen düştüğünü açıkladı.

“Karar şaşırtıcı”

YENİDÜZEN’e konuşan Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Selma Eylem, Mahkemenin, sendikanın tüzüğünde ‘eğitim ile ilgili çalışmalar yapmak’ ve ‘eğitimi geliştirme amacı olmadığına’ yönelik bir madde bulunmadığı, bu noktada sendikanın dava açma yetkisi olmadığı yönünde karar üreterek, davanın düşürüldüğünü açıkladı.  Eylem, Mahkeme kararının ‘şaşırtıcı’ olduğuna dikkat çekerek, mücadelenin devam edeceğini dile getirdi.

Kaynarca: “Mağduriyet yaşandı, dava açacağız”

Lefkoşa Kaza Mahkemesi önünde basına açıklaması yapan Hala Sultan İlahiyat Koleji Okul Aile Birliği Başkanı Hikmet Kaynarca, mahkeme sonucu davanın usulden düşürülmesinin kararlaştırıldığını, sendikanın böyle bir dava açma yetkisi bulunmadığını aktardı.

Kaynarca, davanın devam ettiği bu süreçte birçok kesimin mağduriyet yaşadığını savunarak yasal olarak hak arayacaklarını, karşı tarafa tazminat davası açacaklarını kaydetti.

 

YENİDÜZEN’e konuşan KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, Mahkemenin, sendikanın tüzüğünde ‘eğitim ile ilgili çalışmalar yapmak’ ve ‘eğitimi geliştirme amacı olmadığına’ yönelik bir madde bulunmadığı, bu noktada sendikanın dava açma yetkisi olmadığı yönünde karar üreterek, davanın düşürüldüğünü açıkladı.

Eylem: “Mücadelemiz devam edecek”

KTOEÖS Başkanı Selam Eylem, Daha önce KTÖS ile bu davayı ortak açtıklarını ancak okulun orta eğitime bağlı olduğu için doğrudan KTOEÖS’ü ilgilendirdiği için stratejik bir karar alarak, avukatın önerisiyle KTÖS’ün davadan çekildiğini söyledi. Davaya konu olan KTOEÖS’ün tüzüğüne dikkat çeken Eylem, sendikanın tüzüğünde ‘eğitim ile ilgili çalışmalar yapmak’ gibi bir madde olmadığı ve ‘eğitimi geliştirme amacı’ olmadığı noktasından hareketle Yüksek İdare Mahkemesi’nin bir karar verdiğini ifade etti. Davada sendikanın tüzüğündeki amaçlar bölümünün incelendiğini, bu bölümde ‘eğitimle ilgili çalışmalar yapmak’ olmadığından dolayı böyle bir karar üretildiğini aktaran Eylem, “sendikanın eğitimi geliştirme amacı olmadığı ve bu konuda dava açmayla ilgili yetkili olmadığına yönelik Mahkemenin bu yönde bir karar vermesi, bizleri çok şaşırtmıştır” dedi.

Selma Eylem, şunları aktardı: “Mahkeme, tüzüğü incelemişse, bu sendikanın amacının eğitimi geliştirmek olmadığını ortaya koyarak bu tüzük maddesinden yola çıkıp karara varması ve bu konuda dava açma yetkisi yoktur kararına varması ve davayı düşürmesi inanılır gibi değildir. Tüzüğün 3’üncü maddesi eğitim sekreterinin görevlerini içeriyor. Buna göre; ‘Milli Eğitim Bakanlığıyla koordineli bir şekilde ülke eğitiminin planlanmasına ve gelişmesine katkı sağlayacak çalışmalar yapar’ der. 4’üncü maddesinde eğitim yayınlarıyla ilgili bilgiler toplar, bunları değerlendirir ve kendi bünyesine uygun olarak sendikanın politikasını saptar ve savunur.

2’inci madde de ise uluslar arası sendikaları ve birlikleriyle diyalog kurulmasına ve dünya eğitim sistemlerinde yararlanılmasına çalışır. Yani eğitim sekreterinin görevleri buyken, eğitimi geliştirme amaçları maddesi yoktur diye bir karara varılması gerçekten şaşırtıcıdır. Yani biz eğitimle ilgili bir sendika değiliz gibi bir durum söz konusudur. Ancak bu noktada mücadele durdurulmuş olabilir. Biz mücadelemize devam edeceğiz. Bunun hukuki boyutunu henüz görüşmüş değiliz, hukuki olarak bundan sonra neler yapılabilir bu değerlendirilecek. Ancak bunun dışındaki her türlü mücadelemiz devam edecek”

 

Hala Sultan İlahiyat Koleji Okul Aile Birliği Başkanı Hikmet Kaynarca, yaptığı basın açıklamasında davanın devam ettiği bu süreçte birçok kesimin mağduriyet yaşadığını savunarak yasal olarak hak arayacaklarını, karşı tarafa tazminat davası açacaklarını kaydetti.

Okul Aile Birliği Başkanı Kaynarca: “Tazminat davası açacağız”

Lefkoşa Kaza Mahkemesi önünde basına açıklama yapan Hala Sultan İlahiyat Koleji Okul Aile Birliği Başkanı Hikmet Kaynarca, dünkü mahkeme sonucu davanın usulden düşürülmesinin kararlaştırıldığını, sendikanın böyle bir dava açma yetkisi bulunmadığını aktardı.

Kaynarca, davanın devam ettiği bu süreçte birçok kesimin mağduriyet yaşadığını savunarak yasal olarak hak arayacaklarını, karşı tarafa tazminat davası açacaklarını kaydetti.

 “Yaklaşık bir yıldan beridir sendikanın okulumuza açtığı ve devam eden kapatma davası uzun bir süredir devam ediyordu. Şu anda mahkeme, davanın usulden düştüğünü açıkladı. Yani sendikanın böyle bir dava açma yetkisinin olmadığını söyleyerek davayı usulden düşürdü.

Artık bu günden sonra önümüze bakacağız. Bu süreçte bize destek veren kardeşlerimize de teşekkür ediyoruz.

Şu anda bizler de Hala Sultan İlahiyat Koleji velileri, öğrencileri, mezunları ve gönüllüleri olarak karşı davaları derhal başlatıyoruz. Hukuk davası, kamu davası, tazminat davası gibi pek çok davaya başvuracağız. Burada çocuklarımız mağdur oldu. Gerek okulda okuyanlar, gerek mezun olanlar, bu süreçte mağdur oldu. Okul kapansaydı bu çocuklar ne olacaktı? Bu çocuklar ve birçok kişi bu süreçten çok etkilendi. Tüm haklarımızı sonuna kadar yasal olarak arayacağız”  

Süreçte neler yaşanmıştı?

Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin kapatılması için Yüksek İdare Mahkemesi’nde KTOEÖS tarafından açılan dava sürecinde, haziran ayında, davacılar, davanın dinlenmesini, davalılar ise davanın reddini talep etmişti.

Yüksek İdare Mahkeme heyeti, yapılan ön itirazlar konusunda karar vermek için davayı süresiz ertelemişti.

Davada, Hala Sultan İlahiyat Koleji’ni Avukat Tevfik Mut ile Yusuf Ergüçlü, KTOEÖS’ü Avukat Öncel Polili, Eğitim Bakanlığı’nı ise Başsavcı Muavini Yardımcısı Behiç Öztürk temsil etmişti.

Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin kapatılması için Yüksek İdare Mahkemesi’nde açılan davada, davacı iki öğretmen sendikasından biri olan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası geçmiş celselerin birinde davadan çekilmişti.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nın (KTÖS) Avukatı Öncel Polili, davacı KTÖS’ün davadan çekildiğini ve bazı taleplerini geri çektiklerini beyan etmişti.

Gelişen dava sürecini, çok sayıda öğrenci ve veli, Lefkoşa Kaza Mahkemesi önünde toplanarak takip etmiş, pankart ve sloganlarla koleje destek belirtmişti. 

 

Bu haber toplam 4276 defa okunmuştur