1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. “Çok uluslu güç önerisi”
“Çok uluslu güç önerisi”

“Çok uluslu güç önerisi”

Anastasiadis ile Tipras ortak strateji belirledi

A+A-

Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasiadis ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras önceki akşam Brüksel’de bir araya gelerek Cenevre Konferansı’nda izleyecekleri stratejiyi belirledi.

Haber, Fileleftheros’ta “Kırmızı Çizgileri Görüştüler… Anastasiadis ve Tsipras 12 Ocak Öncesinde Güvenlikle İlgili Görüş Alış Verişinde Bulundu” başlığıyla yer aldı. Alithia “Yunanistan-Kıbrıs Bugünden 12 Ocağa Kadar Ortak Strateji Belirledi… Anastasiadis-Tsipras Görüşmesinde Olumlu/Yapıcı Hava”; Politis “Çoklu Konferans Öncesinde Güvenlik Senaryoları… Brüksel’de Gece Boyunca Tsipras-Anastasiadis İstişaresi… Kıbrıs Sorunu Bugün Avrupa Konseyi’nde”; Haravgi ise “Brüksel’de Uzun Anastasiadis-Tsipras Görüşmesi… Konferansla İlgili Stratejik Planlama ile Güvenlik-Garantilerle İlgili Tezler Masada” başlığı altında özetledi.

Fileleftheros, Anastasiadis-Cipras görüşmesiyle ilgili haberinde, güvenlik konusundaki kırmızı çizgiler ile Rum ve Yunan hükümetlerinin izleyeceği taktiğin masaya yatırıldığı yazdı. Anastasiadis’in “çözümden sonra, garantör güçlerin katılmayacağı çok uluslu bir güç kurulması” önerisi, Kocas’ın da “garantilerin tasfiyesini isteyen ve çözümün ertesi gününe dair fikirler ortaya koyan” belge üzerinde durduğu kaydedildi. Alithia ise manşet haberinde önceki akşam Kıbrıs Rum ve Yunan hükümetlerinin, Cenevre Konferansı’nın başlayacağı 12 Ocak'a kadar, başta güvenlik ve garantiler konusu olmak üzere, izleyecekleri stratejiyle ilgili ortak çizgiyi belirlediklerini yazdı.

Gazete, Anastasiadis-Tsipras görüşmesinin ardından herhangi bir açıklama yapılmadığına işaret etmesine rağmen Kıbrıs Rum Haber Ajansı’nın (KİPE) Brüksel’deki muhabirine dayandırdığı haberinde, Anastasiadis’in “Aynı çizgideyiz, tamamen örtüşüyoruz ve nihai tezlerimizi tamamlamak için diyaloğa devam ediyoruz”, Tsipras’ın da “Müzakerede deneyim sahibiyiz. Bütün senaryoları gördük ve öngörülerimizi yaptık” dediğini aktardı. Gazete görüşmede Anastasiadis’e Rum Sözcü Nikos Hristodulidis’in de eşlik ettiği bilgisini verdi.  Politis ise görüşmenin beklenenden uzun sürdüğüne ve hatta gece yarısından sonra çalışma yemeğinde devam ettiğine vurgu yaptı.

 

Bu haber toplam 2352 defa okunmuştur