1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'Ciklos Raporu'nda geri sayım
'Ciklos Raporu'nda geri sayım

'Ciklos Raporu'nda geri sayım

Toplumda derin yaralar açan, Ciklos’ta 4 gencin sel sularına kapılarak yaşamını yitirmesinin ardından başlatılan soruşturma tamamlanma noktasına geldi

A+A-

Ayşe GÜLER

Toplumda derin yaralar açan, Ciklos’ta 4 gencin sel sularına kapılarak, yaşamını yitirmesinin ardından başlatılan soruşturmada süreç tamamlanma noktasına taşındı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, ‘Ciklos Raporu’nu tamamlayıp, Başbakanlığa sunarken,

Mimar ve Mühendisler Odası nezdindeki soruşturmada ise son aşamaya gelindi.

YENİDÜZEN’e bilgi veren Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, raporun içeriğine yönelik bilgi vermezken, bölgede dere yatağı çalışması yapıldığını söyledi.

Atakan,  “Son yaşadığımız olay bize gösterdi ki, bugüne kadarki yağmur miktarlarıyla sorun yaşamıyoruz. 246 kilo yağmur yağdı, dere yolun üstünden aktı. Bundan sonrası için 246 kilo ve üzerindeki olası yağışlar için hazır olmak gerekiyor” dedi.

Öte yandan Kıbrıs Türk Mimarlar ve Mühendisler Odası Başkanı Seran Aysal ise raporun önümüzdeki hafta tamamlanarak, Başbakan Tufan Erhürman’a sunulacağını söyledi.

Yürütülen soruşturma kapsamında piknik alanına yağacak suyun analiz edildiğini ifade eden Aysal, Ciklos’taki tepelere yağan yağışın nasıl direne olduğunun da modelleneceğini ifade etti.

“Yolun tasarımı, yapım aşaması ya da tamirat çalışmalarında suyun o şekilde akmasına sebebiyet veren ortam oluşmuşsa bu da ortaya çıkacak” diyen Aysal, raporun bu aşamaların tamamlanması ile ortaya çıkacağını dile getirdi.

Polis Basın Subaylığı da incelemenin sürdüğünü aktardı, detaylı bilgi paylaşmadı.

 

Yolun zemini sağlam, 57 bin ton temel döşendi, emniyet şeridinin altından bir parça oyuldu”

 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan:

Bakanlık incelemesi tamamlandı

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, 4 kişinin sel sularına kapılarak, yaşamını yitirdiği Ciklos’taki olaya yönelik bakanlık tarafından yürütülen incelemenin tamamlandığını, raporun Başbakanlığa iletildiğini ifade etti.

Atakan, raporun içeriğine yönelik bilgi vermezken, polis ile Mimar ve Mühendisler Odası nezdindeki soruşturmanın devam ettiğini de dile getirdi.

Bölgede dere yatağı çalışması yapıldığını söyleyen Atakan, Kaymakamlık, Orman Dairesi, Su İşleri Dairesi’nin ortak bir çalışma yürüttüğünü, Karayolları Dairesi’nin de teknik destek verdiğini belirtti.

 

“246 kilo yağmur yağdı, dere yolun üstünden aktı”

Bölgede 24 kez sağanak yağış olmasına rağmen, hiçbir su taşkınının yaşanmadığını hatırlatan Atakan, “Son yaşadığımız olay bize gösterdi ki, bugüne kadarki yağmur miktarlarıyla sorun yaşamıyoruz. 246 kilo yağmur yağdı, dere yolun üstünden aktı” dedi.

Atakan, bundan sonrası için 246 kilo ve üzerindeki olası yağışlar için hazır olmak gerektiğini dile getirdi.

“Yağışlı hava çalışmalar istenilen hızda gitmesine engel oluyor”

Girne-Lefkoşa anayolu, Ciklos yakınlarındaki yol çalışmalarının sürdüğünü, trafiğin tek şeritten söyleyen Atakan, yağışlı havanın çalışmaların istenilen hızda gitmesine engel olduğunu belirtti.

Atakan, bu sebeple bitişi ile ilgili tam tarih vermesinin mümkün olmadığını kaydederek, “Çok uzun sürdürmemeye çalışacağız” dedi.

“Yolun zemini sağlam, emniyet şeridinin altından bir parça oyuldu”

Girne-Lefkoşa anayolu üzerinde, Ciklos yakınlarında emniyet şeridi altından bir parçanın oyulduğunu, yolun zeminin sağlam olduğunu aktaran Atakan, 57 bin ton temel döşendiğini belirtti.

Yılların getirdiği ihmalkârlıkların bir sonucunu yaşadık. Bundan sonraki süreçte hiç yaşanmaması için çalışma yapılıyor. Belki yapılan çalışma, 30 yıl tek damla içinden akmayacak. 30 yıl sonra yine 248-300 kilo yağış olursa, en azından bunun önlemi alınmış olacak. Bundan sonra her türlüsüne hazır olmamız lazım” şeklinde konuştu.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, “Ciklos Raporu”nu tamamlayıp, Başbakanlığa sunarken, Mimar ve Mühendisler Odası nezdindeki soruşturmada ise son aşamaya gelindi.

 

Kıbrıs Türk Mimarlar ve Mühendisler Odası Başkanı Seran Aysal:

Analitik değerlendirme yapılıyor, raporlama aşamasına gelindi

Kıbrıs Türk Mimarlar ve Mühendisler Odası Başkanı Seran Aysal, raporun önümüzdeki hafta tamamlanarak, Başbakan Tufan Erhürman’a sunulacağını söyledi.

Aysal, şu anda analitik değerlendirme yapıldığını, raporlama aşamasına gelindiğini de kaydetti.

Çalışmaların toplamda 20-25 kişilik ekip tarafından yürütüldüğünü dile getiren Aysal, raporun hazırlanmasına yardımcı olacak verilerin bir kısmının geçtiğimiz hafta, diğer kısmının da önceki gün ellerine ulaştırıldığını söyledi.

Aysal, sel olayının hemen ardından ilk gün yerinde gözlem yapıldığını belirterek, “Şu anda orada bir çalışma yapılsa bile ‘o an’ ile ilgili her şey kayıt altına alınmıştır” dedi.

Madde madde çalışmalar…

Aysal, yapılan çalışmaları madde madde sıraladı.

Yürütülen soruşturma kapsamında piknik alanına yağacak suyun analiz edildiğini ifade eden Aysal, bu konudaki çalışmaların dün itibariyle başladığını kaydetti.

Aysal, Ciklos’taki tepelere yağan yağışın nasıl direne olduğunun da modelleneceğini ifade ederek, böylelikle drenajın sağlıklı şekilde çalışıp, çalışmamasını engelleyen faktörlerin de ortaya çıkacağını söyledi.

“Yolun tasarımı, yapım aşaması ya da tamirat çalışmalarında suyun o şekilde akmasına sebebiyet veren ortam oluşmuşsa bu da ortaya çıkacak” diyen Aysal, raporun bu aşamaların tamamlanması ile ortaya çıkacağını dile getirdi.

“Her boyut değerlendirilecek”

Aysal, soruşturma sürecinin içerisine dahil olmadığını, teknik kişiler tarafından çalışmaların sürdüğünü dile getirerek, bu kişilerin her boyutu değerlendirerek, raporları sunmasını beklediğini belirtti.

“ Ekiplerin içerisinde yer almamaya çalışıyorum. Bağımsız, özgür, rahat şekilde tespitlerini, bulgularını not alıp, kamuoyunu, hükümeti bilgilendirebilmek adına…” diyen Aysal,  saha çalışmalarının tamamlanmasının ardından raporu göreceğini de sözlerine ekledi.

 

yeniduzen-satin-aliniz-20181220154905.jpg

Bu haber toplam 3142 defa okunmuştur
İlgili Haberler