1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. ÇİÇEK GÖZLEME VE ÇAY EVİ
ÇİÇEK GÖZLEME VE ÇAY EVİ

ÇİÇEK GÖZLEME VE ÇAY EVİ

Kavacık köyü vadi içerisinde kurulmuş küçük bir köy. Tüm dağlar bayırlar bağ. Üzüm bağı. İnanılmayacak kadar çok bağ vardır. Hem de burası düzlük bir alan değil. Tüm bağlar yamaçlara dikilmiş.

A+A-

 

Zekai Altan

Bu haftadan itibaren sisinle bir lezzet gezisi yapacağız. İlk gezimiz İzmir’in Kavacık köyünde.  İzmir’in dik ve daracık dağ yollarında yemyeşil bir doğa harikası içerisinde seyahat ederken bir anda karşınıza çok küçük köyler çıkar. İn cin top oynar dediğiniz anda sürpriz ile karşılaşırsınız. Yol üzerinde kurulmuş derme çatma kalifler. Kalifler önünde köylüler tarafından yetiştirilen doğal mevsim ürünleri… Sebzeler ve meyveler… Tam bir doğal olay. Bu küçük kaliflerde geleneksel Türk mutfağına özgü kahvaltı ve atıştırmalık yiyecekleri tadabilirsiniz. Yakın aile dostlarımız ile yaptığımız kısa bir İzmir çevresi turunda bu manzaralar ile karşılaştık. Çok beğendim ve etkilendim. Bu uçsuz dağ yolculuğunda ilk karşımıza çıkan Kavacık köyü. Kavacık köyü vadi içerisinde kurulmuş küçük bir köy. Tüm dağlar bayırlar bağ. Üzüm bağı. İnanılmayacak kadar çok bağ vardır. Hem de burası düzlük bir alan değil. Tüm bağlar yamaçlara dikilmiş. Ve bu köyde de her yıl izdiham yaşanacak kadar güzel ve talebi olan Üzüm Festivali düzenleniyor. Her yıl Eylül ayında. Köylüler ürettikleri üzümlerden elde ettikleri üzüm suyu, şarap ve benzeri üzüm ürünlerini burada ayrıca tanıtıp pazarlayıp ekonomik gelir elde ediyorlar. Hatta yaptıkları üzüm ürünlerinin de nasıl yapıldığını gelen halka ve misafirlere de gösteriyorlar. Bir türlü animasyon. Kültürlerini geleneklerine bağlı olarak yürütüyorlar. Şarapcılık da yapılıyor. Marka olarak değil. Ev yapımı olarak üretip satıyorlar. Halk çalışkan. Kavacık köyü çok güzel. Bizim güzergahta ilk durağımız Kavacık köyü oldu. Köyün girişinde Çiçek Gözleme ve Çay Evi ile karşılaştık. Mehtap ve Şükran hemen burada bir mola verdiler.

ÜZÜM FESTİVALİ DİYARI KAVACIK KÖYÜ LEZZETLERİ

İnanılmaz bir dağ manzarasına karşı kurulmuş bir kalif. Önünde köyde üretilen değişik mevsim yeşillikleri kasalar içerisinde satılıyor. İç mekan küçük. Masalar ve sandalyeler ile küçük bir mutfak. Tipik bir köy kalifi. Oldukça da nezih. İşletmecisi Çiçek. Genç ve oldukça sempatik. İşini heyecanla yapıyor. Güleryüzlü. Dağın ucunda böyle bir mekan ve mekanı çalıştıran böyle işletmecileri göreceğim aklıma bile gelmezdi. Burada gözleme çeşitleri, kahvaltı ve öğle yemeği olarak yalnızca fasulye servisi yapılır. Biz de acıkmıştık. Önce gözleme siparişi verdik. Geleneksel Türk Mutfağı lezzeti. Bize hemen süratli bir biçimde Çiçek’in kendi elleri ile açtığı bezeye hazırlayıp pişirdiği kaşarlı, patatesli, patlıcanlı ve sade çökelekli gözlemeler servis edildi. Tadı çok hoş. Yumuşak ve hamur da ince açıldı. Yerken hamurdan çok içerisindeki malzemenin tadını alırsınız. Bir otlu gözlemeler yapılıyor. Bunun en önemli özelliği otların bölgede yetişen ve mevsiminde çıkan otlardan yapılması. Özellikle bahar mevsiminde ısırgan otu, ebegümeci, kokarca, kokulu kengeç arap saçı olarak bilinen otlardan gözlemeler yapılıyor. Bu çok önemli. Taze olduğu kadar da mevsimin tadını alısınız. Doğrusu bu. Çiçek bu işi çok büyük bir heyecanla yapıyor. Eşi Murta da kendisine inanılmaz bir destek veriyor. Bu güzel gözlemeleri tattıktan sonra kahvaltı ve öğle yemeği de aldık. Öğle yemeği kuru fasulye. Kahvaltıda ise köy peyniri, normal peynir, siyah ve yeşil zeytin,  köy balı yani çamdan üretilen bal. Mevsimine göre reçeller. Biz kayısı ve vişne reçeli tattık. Pekmezli reçel de Çiçek’in yarattığı yöresel bir tat. Kış mevsiminde üzüm betmezi yaz mevsiminde de helva servisi yapılıyor. Söğüşler. Zeytinyağlı yöresel çökelek ile sahanda yani tavada kızartılmış zeytinyağında yumurta. Ekmeğin de yanında zeytinyağı… Ekmeğe sürerek tatarsınız. Çayınız ise sınırsız. Bu kahvaltının fiyatı kişi başı 25 TL. Fasulye 8 TL. Kahvaltıda köy tadını alırsınız. Özellikle ev yapımı olmaları o lezzeti bir o kadar daha artırıyor. İzmir’in o dağları arsında böyle lezzetleri bulabilirsiniz. Hem de tadını alacağınız geleneksel lezzetleri. Yolunuz İzmir’e düşerse ve böyle dağlar arasında kısa bir gezinti yapma şansınız olursa mutlaka Kavacık köyüne uğrayınız. Çiçek’in yerinde de kısa bir mola vererek gözleme, öğle yemeği veya kahvaltıyı tadın. Ha unutmadan söyleyeyim. Yalnızca hafta sonları açık.  Mehtap ve Şükran’a da ayrıca teşekkürler… Bize bu güzellikleri ve bu lezzetleri keşfetmemizi sağladıkları için.

 

TEL: 0505 490 09 14
ADRES: KAVACIK KÖYÜ-İZMİR    

Bu haber toplam 5921 defa okunmuştur
Etiketler : ,
Adres Kıbrıs 326 Sayısı

Adres Kıbrıs 326 Sayısı