1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Chevron ile görüşmelerde "olumlu gelişme yok"
Chevron ile görüşmelerde "olumlu gelişme yok"

Chevron ile görüşmelerde "olumlu gelişme yok"

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisinde yer alan “Afrodit” yatağından ticari açıdan faydalanmak isteyen Amerikan “Chevron” şirketi ile Kıbrıs arasındaki görüşmelerde “olumlu bir gelişme” yaşanmadığı belirtildi.

A+A-

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisinde yer alan “Afrodit” yatağından ticari açıdan faydalanmak isteyen Amerikan “Chevron” şirketi ile Kıbrıs arasındaki görüşmelerde “olumlu bir gelişme” yaşanmadığı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi Kıbrıs Cumhuriyeti ile Chevron arasındaki görüşmelerde herhangi bir olumlu gelişmenin yaşanmadığını, çıkmazın hâlâ sürdüğünü yazdı.

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin, Chevron’un anlaşmazlığın aşılması için talep ettiği dört aylık ek süreyi kabul ettiğini yazan gazete, Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis başkanlığında, bugün yüksek düzeyde yeni bir toplantının yapıdığını belirtti.

Bilindiği üzere iki taraf arasındaki müzakereler 5 Kasım’da sona erecekti.

Habere göre toplantıda, Enerji Bakanı ve yakın çalışma arkadaşlarının yanı sıra Başsavcının da hazır bulunması bekleniyor.

Gazete gelişmeleri yakından takip edenlerin endişesinin anlaşmaya varılamamasının değil, karşılıklı sorumluluklar temelinde uzlaşıcı bir formülün bulunamamasının olduğunu da yazdı.

Öte yandan Politis gazetesi, Nikos Hristodulidis ile  Chevron’un Orta Doğu, Afrika ve Güney Amerika'dan sorumlu Arama ve Üretim Başkanı Clay Neff arasında dün gerçekleştirilen görüşmeye yer verdi.

Hükümetin, Chevron şirketi ile sürdürdüğü müzakerelerin kurtarılması yönünde son günlerde yürütülen çabaların, tüm senaryoların açık olmasıyla, devam ettiğini yazan gazete, Chevron yetkilisi Clay Neff’in Kıbrıs'ta  bulunmasının da  çıkmazın aşılması konusunda herhangi bir sonuç getirmediğine dikkati çekti.

Habere göre bir saate yakın süren görüşme sonrasında Chevron yetkilileri, herhangi bir açıklama yapmadan Başkanlık Sarayı’ndan ayrılırken Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiu da herhangi bir açıklama yapmadan toplantıdan ayrıldı.

Gazete elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Chevron şirketine dört aylık ek bir süre verme niyetinde olmadığını, bunu da toplantıda dile getirildiğini yazdı.

Habere göre Enerji Bakanı Papanastasiu, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin tek yanlı ilan ettiği “MEB” içerisindeki faaliyetler konusunda ise yaptığı açıklamada ENI/Total Energies şirketinin, 6’ıncı parseldeki  “Kronos-2” hedefindeki sondaj çalışmalarından söz ederken 6, 7, 10 ve 11’inci parsellerden oluşan kompleks için bir diğer deyişle “Glafkos”, “Zeus” ve “Kronos” için iş birliklerinin incelendiğini belirtti.

 

EuroAsia konusu

Öte yandan Alithia gazetesi, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin, Kıbrıs-İsrail ve Yunanistan’ı deniz altı elektrik kablosuyla bağlayacak olan EuroAsia Interconnector projesinin sürdürülebilirliğine yönelik incelemenin tamamlanmasından önce projede hissedar olmaya hazırlandığını yazdı.

Enerji Bakanı Papanastasiu’nun açıklamalarına dayanarak ilgili incelemenin bu ay içerisinde tamamlanmasının ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin elinde olmasının beklendiğini yazan gazete  inceleme henüz tamamlanmamışken Kıbrıs Cumhuriyeti'nin 2024 yılı devlet bütçesine, projeye hissedar olarak katılmak için 25 milyon Euro değerinde ödenek eklediğini  belirtti.

Habere göre Enerji Bakanı Papanastasiu, bağlı olduğu bakanlığın bütçesini sunarken dün yaptığı açıklamada devletin, EuroAsia Interconnector projesinin uygulayıcı firmasına hissedar olarak katılmayı seçeceğini ve projeyi destekleyen Avrupa Komisyonu ile istişarelerde bulunacağını ifade etti.

Papanastasiu bütçeye aynı zamanda hisseler için 25 milyon Euro değerinde ödenek konulduğunu söyledi.

Papanastasiu açıklamaları çerçevesinde, elektrik üretimi maksatlı ilk sıvılaştırılmış doğal gazın Güney Kıbrıs’a, 2024 Temmuz ayında gelmesinin beklendiğini söyledi.

Papanastasiu, bunun; Vasiliko’daki Devlet Doğal Gaz İşletmesi (DEFA) terminaline ilişkin sıvılaştırılmış doğal gaz olacağını da ifade etti.

Papanastasiu açıklamasında ayrıca China National Petroleum Corporation” isimli Çin enerji şirketinin, “doğalgaz depolama ve yeniden gaz haline getirme yüzer ünitesi” olarak faaliyet göstermesi amacıyla Kıbrıs Cumhuriyeti hesabına inşa edilen “Promitheas” isimli geminin, bu ay  içerisinde veya aralık ayında teslim alınacağını söyledi.

Bu haber toplam 1668 defa okunmuştur