1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Bölgeye kimler yerleştirilecek?’
‘Bölgeye kimler yerleştirilecek?’

‘Bölgeye kimler yerleştirilecek?’

Hisarköy’de ihtiyaç fazlası kırsal kesim arsası dağıtılacağını ifade eden köy muhtarı Can Polat Şemi, bu duruma karşı çıktı

A+A-

Hisarköy’de 60 adet kırsal kesim arsası dağıtılmak istenmesine karşı çıkan muhtar Can Polat Şemi, köye fazla sayıda yabacı kişilerin yerleştirilmek istendiğini ileri sürerek, duyduğu endişeleri dile getirdi. Şemi, Lefkoşa’dan kendisine ulaşıp, kırsal kesim arsa hakkı kazanmak için ikametgah belgesi talebinde bulunanların olduğunu belirtti. İddiaları yanıtlayan Sosyal Konut Birimi Müdürü Doğan Şah ise Hisarköy’deki kırsal kesim arsalarının köylünün ihtiyaç ve talebine göre dağıtılacağını ifade etti.     

Fehime ALASYA

Hisarköy’de dağıtılmak istenilen kırsal kesim arsaları huzursuzluğa neden oldu.  Köy muhtarı kendisine ulaşan ve köylü olmayan kişilerin, ikametgah alıp kırsal kesim arsası hakkına sahip olması için talepte bulunduğunu belirterek, köye yabancı kişilerin yerleştirileceğini ileri sürdü.

İçişleri Bakanlığı’na ilgili Sosyal Konut Birimi Müdürü Doğan Şah ise bu iddiaları reddederek, kırsal kesim hakkından sadece köylülerin yararlanabileceğini belirtti. 

Öte yandan güvenilir kaynaklardan alınan bilgiye göre Lapta’da 78, Mevlevi’de 29, Yeşilyurt’ta 90, Adaçay’da 11 tane, Hisarköy’de de 60 tane olmak üzere bölgede toplam 268 adet arsa verileceği ifade ediliyor. 

Kırsal kesim arsası verileceği duyurusunun köy muhtarlığına ulaşmadan İçişleri Bakanlığı’na asıldığını belirten Muhtar Can Polat Şemi, duyuruyu kendisine ulaşan yabacı kişilerden öğrendiğini ifade etti. 

Lapta Bölgesinde bulunan Hisarköy’de kırsal kesim arsası verileceğinden, başvuru için giden kişiler sayesinde haberdar olan köy muhtarı Can Polat Şemi, kırsal kesim arsası dağıtımıyla ilgili şüphelerini YENİDÜZEN ile paylaştı.  
İçişleri Bakanlığı’nda Hisarköy ve civar köylerde kırsal kesim arsası dağıtılacağını Girne Kaymakamlığından dün öğrendiğini belirten Şemi, köyde 60 arsa açılması için kayıt alımına başlandığını öğrendiğini ifade etti.

Şüphelerini paylaşan Şemi, “Hiç tanımadığımız, köylü olmayan insanlar Lefkoşa’dan gelip ikametgâh talebinde bulundular ve veremeyeceğimizi söyledim.

Gelen insanların köyle hiçbir ilgisi yok, köy dışından yabancı kişiler… Bu kişilere demişler ki gidin muhtar size kağıt verirse işiniz kolaylaşır” dedi.

Şemi, köylünün ihtiyacı olan en fazla 15 arsa olduğuna değinerek, 60 arsalık yaşam alanına hizmet verebilecek altyapısının bulunmadığına dikkat çekti.

Köyün asimile edileceği korkusu taşıdıklarını anlatan Şemi, ihtiyaç fazlası açılan arsaların köylü olmayan yabancılara verilmesinden endişe duyuyor.

Bu endişenin genel olarak tüm köyde hakim olduğunu anlatan Şemi, Kaymakamlıktan sadece köylülere arsa dağıtılacağı sözünü aldığını belirtti.

Şemi, yakın geçmişte İçişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde, Hisarköy’de 300’ü aşkın arsa açıp köy dışından kişileri konut sahibi edindirme çalışması içerisinde olduklarını ve buna karşı çıktıklarını anlatarak, dağıtılmak istenilen 60 arsa ile bu projeyi yavaş yavaş hayata geçirmeye çalıştıklarından üphelendiğini belirtti. Şemi, “Bize sadece 60 arsa açacaklarını söylediler. Şu an doğu tarafındaki projeyi açıyorlar. Köylümüz de 60 arsaya ihtiyacımız olmadığını düşünüyor. Bize en fazla 15 arsa yeter, niye 60 arsalık yer açılıyor?” diye sordu…

“Köyden gelen talep doğrultusunda bu açılan arsalar verilecek”

İç İşleri Bakanlığı’na bağlı Sosyal Konut Birimi Müdürü Doğan Şah, Lapta bölgesine bağlı toplam beş köyde kırsal kesim arsası verileceğine dair belgenin bakanlığa asıldığı günlerde, köylere asılması için de ilgili Girne Kaymakamlığına verildiğini belirtti.

Şah, “Köyden gelen talep doğrultusunda bu açılan arsalar verilecek. Eğer köyde 20 tane talep gelirse 20 tane arsa verilecek, 50 talep olursa 50 arsa verilecek” diyerek, köyde açılan arsaların, sadece köylünün talep ve müracaatına göre değerlendirileceğini belirtti.

Başvuruların 6 Ekim’e dek süreceğini belirten Şah, “Yabancılara arsa verilecek diye bir durum söz konusu olamaz. Yani Lefkoşa’dan çıkıp giden birine köyden arsa verilemez” dedi. 

 

Hisarköy Muhtarı Can Polat Şemi “Bize en fazla 15 arsa yeter, niye 60 arsalık yer açılıyor? Köylünün böyle bir gelişime müsaadesi yoktur”

Hisarköy Muhtarı Can Polat Şemi;
“Bize en fazla 15 arsa yeter, niye 60 arsalık yer açılıyor? Köylünün böyle bir gelişime müsaadesi yoktur”

Gençlere kırsal kesim arsası verecekler. Vereceklerini biliyordum, ama bu konuda görüşmelerimiz tamamlanmadı. Biz daha görüş vermeden askıya çıkmışlar. Bir bildiri astıklarını duydum. İç işleri bakanlığına asmışlar. Müracaat kabul ediyorlar.

Hiç tanımadığımız, köylü olmayan insanlar Lefkoşa’dan gelip ikametgâh talebinde bulundular ve veremeyeceğimizi söyledim.

Gelen insanların köyle hiçbir ilgisi yok, köy dışından yabancı kişiler… Bu kişilere demişler ki gidin muhtar size kağıt verirse işiniz kolaylaşır. Bu kişiler, Lapta, Mevlevi, Yeşilyurt gibi birçok köy saydılar, olmazsa onlara müracaat edeceklerini söylediler.

“Köylüler ile görüştüm ve onay alamadım”

Biz İçişleri Bakanlığı ile yaklaşık bir ay önce görüştük. Bize 320 arsa açacaklarını söylediler. Biz de dedik ki bizim ihtiyacımız 10 arsadır. Bu 320 arsanın açılması köy için çok fazladır. 150 nüfuslu bir köyde 320 arsa açıp nüfusu 600 kusura çıkarmak mümkün değil… Başka bir köy mü yaratılmak isteniyor? dedik…

Köylüler ile görüştüm ve onay alamadım. Köylüler de bu kadar arsanın açılmasına karşı çıktı ve ben bunu bakanlığa aktardım.

Bir ay önce bunlar konuşuldu ve aniden bana iki kişi gelip ikametgâh istedi. Hiçbir şeyden haberimiz yokken, insanlar bakanlıkta asılı bildiriden duyup geldi… Hemen vermeye karar verdiler. Bu olursa hemen davaya gidip ara emri alacağız. Köyümüzün asimile olmasını istemiyoruz. Köyün altyapısı, suyu, nüfusu hiçbir şekilde bunu kaldırmaz…

Bugün (Dün) öğlen saatlerinde kaymakamlıktan beni aradılar ve 60 arsalık projeden sadece köylülere verileceği sözünü verdiler.

Geçmiş hükümet döneminde Nazım Çavuşoğlu döneminde 300’ü aşkın arsa açıp köy dışından kişileri konut sahibi edindirme çalışması içerisindeydiler, buna karşı çıktık, yine karşı çıkıyoruz. Ben bu projenin yavaş yavaş hayata geçirilmeye çalıştıkları şüphesi içerisindeyim. Bize sadece 60 arsa açacaklarını söylediler. Şu an doğu tarafındaki projeyi açıyorlar. Köylümüz de 60 arsaya ihtiyacımız olmadığını düşünüyor. Bize en fazla 15 arsa yeter, niye 60 arsalık yer açılıyor? Köylünün böyle bir gelişime müsaadesi yoktur.

 

Sosyal Konut Birimi Müdürü Doğan Şah “Eğer köyde 20 tane talep gelirse 20 tane arsa verilecek, 50 talep olursa 50 arsa verilecek. Yabancılara arsa verilecek diye bir durum söz konusu olamaz”

Sosyal Konut Birimi Müdürü Doğan Şah:
“Eğer köyde 20 tane talep gelirse 20 tane arsa verilecek, 50 talep olursa 50 arsa verilecek. Yabancılara arsa verilecek diye bir durum söz konusu olamaz”

Biz bu kararı aldıktan sonra ilgili kaymakamlığa gönderiyoruz ve onlar da köylere bildiri asıyor. Neden bu köylere bilgi verilmediğiyle ilgi bilgim yok. Biz gönderdik.

Hisarköy’deki kırsal kesim arsalarıyla ilgili söylentiler doğru olamaz. Biz sadece o köyde yaşayanlara bu hakkı veriyoruz.

Hisarköy’de toplam 60 arsa açıldı. Bu arsaların açılması daha önceden yapılmıştı. Parselasyonları daha önceden de açılmıştı.

Köyden gelen talep doğrultusunda bu açılan arsalar verilecek. Eğer köyde 20 tane talep gelirse 20 tane arsa verilecek, 50 talep olursa 50 arsa verilecek. Müracaat ve talebe göre değerlendirilecek.

Yabancılara arsa verilecek diye bir durum söz konusu olamaz. Yani Lefkoşa’dan çıkıp giden birine köyden arsa verilemez.

6 Ekim’den 6 Kasım’a kadar başvurular toplanıp değerlendirilecek.    

 

 

Bu haber toplam 3990 defa okunmuştur