1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. BAYRAMDAN SONRA 5 ADIMLA SONBAHARA HAZIRLANIN
BAYRAMDAN SONRA 5 ADIMLA SONBAHARA HAZIRLANIN

BAYRAMDAN SONRA 5 ADIMLA SONBAHARA HAZIRLANIN

Özellikle yaz mevsimiyle birlikte alkol, meşrubat ve fıstık/cips gibi türlü içecek ve atıştırmalıklar konusunda sınırı aşmışsanız hemen önlem almanızda fayda var.

A+A-

Dilara Topcan

Bu sene Kurban Bayramı’yla birlikte sonbahar mevsimine de yavaş yavaş geçişe hazırlanırken yaz tatili ve tatilin verdiği rahatlıkla da artık bir an evvel vedalaşma zamanı geldi de geçiyor bile… Özellikle yazın sıcağı ve neden olduğu halsizlik ve hareketsizlik sebebiyle gerek beslenmede gerekse de total sağlığımızda bir nebze de olsa dengesizlikler meydana gelmiş olabilir. Bu dengesizlikler de ne yazık ki bağışıklık sistemimizi de olumsuz yönde etkileyerek sonbahara daha güçsüz bir şekilde merhaba dememize neden olabilir. Bu durum da ne yazık ki  çeşitli hastalıklara yakalanma riskiyle bizleri başbaşa bırakabilir…

Tüm bunları göz önünde bulundurarak dönemin son büyük tatili olan bayram sürecinden hemen sonra daha sağlıklı ve daha dinç olabilmek adına neler yapabiliriz dersiniz? Gelin hep birlikte 5 adımla kendimizi hem bedenen, hem zihnen hem de ruhen daha sağlıklı ve güçlü hissedebileceğimiz bazı önerileri kısaca ele alalım.

1)EN AZ 1 HAFTA BOYUNCA TATLIDAN UZAK DURUN

Büyük ihtimalle yaz tatiliydi ve bayramdı derken şeker/tatlı tüketiminde de abartıya kaçmış olabilirsiniz. Bir de bu duruma tatlı yaz meyvelerinden (karpuz, kavun, incir, üzüm vb.) aşırı dozda tüketim ihtimali de eklenince tatlıyla aranızdan uzunca bir müddettir su sızmıyor da olabilir. Sonuç olarak kilolanma riskiyle de karşı karşıya kalmış da olabilirsiniz. İşte aşırı şeker tüketiminin sağlık adına neden olabileceği olumsuz risklerin önüne geçebilmek adına bayram sonrası ve sonbahar girişinde olduğumuz bu süreçte tatlılarla aranıza bir müddet de olsa mesafe koymanızda fayda var…

2)ALKOL, MEŞRUBAT VE TÜRLÜ ATIŞTIRMALIKLARDAN DA UZAKLAŞIN

Özellikle yaz mevsimiyle birlikte alkol, meşrubat ve fıstık/cips gibi türlü içecek ve atıştırmalıklar konusunda sınırı aşmışsanız hemen önlem almanızda fayda var. Bir müddet boyunca içecek olarak öncelikli olarak suya, ikincil olarak da kefir, ayran gibi içeceklere yer açarak alkolden ve meşrubatlardan uzak durmaya çalışın. Ayrıca abur cubur kategorisinde yer alan aşırı yağlı, tuzlu veya şekerli yiyeceklerden de kesinlikle uzak durun. Bu sayede hem sağlığınızı kuvvetlendirir hem de vücudunuza yarar sağlamayan boş kalori alımının da önüne geçmiş olursunuz.

3)KASLARINIZI KUVVETLENDİRİN, SİSTEMİNİZİ GÜÇLENDİRİN

Kas kütlemizi kuvvetlendirdikçe hastalıklara karşı da daha dirençli hale geliyoruz. Bu nedenle özellikle hareketsiz bir yaz mevsimi geçirmişseniz hemen bu süreç dahilinde egzersiz programınızı hazırlamaya başlamalısınız. Özellikle tempolu yürüyüşler bu noktada önerebileceğimiz en uygulanabilir alternatiflerden bir tanesi…

4)HAYVANSAL BESİN TÜKETİMİNİ AZALTIN

Birkaç hafta boyunca hayvansal gıdaları bol keseden değil, yeterli keseden tüketmeye çalışın. Örneğin 200g kırmızı et tüketmek yerine porsiyonunuzu yarılayın. Protein desteğinizi daha ziyade kuru baklagillerden de takviye etmeye çalışın. Hayvansal gıda tüketiminizi tam yağlıdan değil yarım ya da az yağlı olan alternatiflerden yana kullanın. Özellikle bu süreçte bağışıklık sistemi dostu olan antioksidan bakımından zengin meyve ve sebzelere uygun porsiyonlar dahilinde sofranızda kocaman bir yer açın.

5)DÜZENLİ UYKUNUN ÖNEMİNİN FARKINA VARIN

Yazdı, akşam sohbetleri güzeldi derken uzunca bir müddettir uykusuz kalmışsanız hemen bu an itibariyle uykularınızı düzenleyin ve yeterince uyumaya bakın. Unutmayın ki düzenli ve kaliteli uyku da bağışıklık sistemi için son derece önemlidir. Uykudaki düzensizlik ve yetersizlikler türlü hastalıklara yol açabileceği gibi obeziteyle de bağdaştırılıyor. Bu nedenle düzenli bir yaşam dahilinde düzenli uyku uyumanın da bu noktadaki önemi büyük.

Hepimiz için sağlıkla ve güzelliklerle dolu bir hafta olsun. Mutlu Bayramlar!

 

 

Bu haber toplam 1783 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 331 Sayısı

Adres Kıbrıs 331 Sayısı