1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Baybars: Ceza yasası 50-60 yıldır böyle
Baybars: Ceza yasası 50-60 yıldır böyle

Baybars: Ceza yasası 50-60 yıldır böyle

“Kitap bulundurmak suç değildir. Düşünce özgürlüğüdür. Yasaklı kitap listesi diye bir liste yoktur. Ama terör örgütlerinin propagandasını yapmak suçtur.”

A+A-

BRT’de yayınlanan Birinci Boyut programına katılan İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, İngiliz dönemine ait Ceza Yasası’nda yasaklı cemiyete ait kitap bulundurma gibi suçların olduğunu ve bunun 50-60 yıllık geçmişe dayandığına vurgu yaptı.

Baybars, Genç Tv’deki “Er Meydanı” programında ise “Kitap bulundurmak suç değildir. Düşünce özgürlüğüdür. Yasaklı kitap listesi diye bir liste yoktur. Ama terör örgütlerinin propagandasını yapmak suçtur. Terör örgütü yayınlarının propagandasını yaymak suçtur. Bendeki bilgi kitaptan dolayı bir tutuklama olmadığıdır” dedi.

İşte Bakan Baybars’ın bu yöndeki ifadeleri:

“Geçtiğimiz hafta Mağusa Kaza Mahkemesi yayın bulundurma ile ilgili bir karar okudu. Özellikle yasaklı bir cemiyete ait kitap bulundurma bir kere en başta da bunu söylemek gerekiyor. Bizim Ceza Yasamız çok eskiye İngiliz Dönemi’ne dayanıyor. İngiliz döneminde de yasaklı cemiyete ait kitap bulundurma gibi suçlar var idi. Bu yeni çıkmış değil 50-60 yıldır olan birşey. Geçtiğimiz günlerde mahkemenin okumuş olduğu karar çok aslında benim de hemfikir olduğum doğru bir hukuki noktaya değiniyor. Siz eğer bir kitap bulunduruyorsanız bu kitapdaki ifade özgürlüğü düşünce özgürlüğü ile ilgilidir. Kendi tasarruf maksadı ile bulunduruyorsanız Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne göre bu düşünce, ifade özgürlüğüne girer. Ama bunun dışında yasaklı cemiyeti ya da yasaklı terör örgütlerini yayma ve propagandasını yapma noktasında toplumsal bir yere yayıyorsanız bu anlamda başka ciddi suçlar devreye giriyor. Bugün tutuklananla ilgili almış olduğum bilgiye göre ancak teyidi henüz yapılmamakla birlikte kitap bulundurma dışında terör örgütüne üye olmak gibi suçlama da var.” 

Bu haber toplam 2080 defa okunmuştur
İlgili Haberler