1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Basın gününü buruk karşılıyoruz"
"Basın gününü buruk karşılıyoruz"

"Basın gününü buruk karşılıyoruz"

KTGB, bir yandan Coronavirüsü tehdidi, diğer yandan derinleşen sosyo-ekonomik sorunlar ve medya sektörü ile basın emekçilerinin yaşadığı olumsuzluklar yüzünden 11 Temmuz Kıbrıs Türk Basın Günü’nün buruk şekilde karşılandığını bildirdi.

A+A-

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB), bir yandan Corona virüsü tehdidi, diğer yandan derinleşen sosyo-ekonomik sorunlar ve medya sektörü ile basın emekçilerinin yaşadığı olumsuzluklar yüzünden 11 Temmuz Kıbrıs Türk Basın Günü’nün buruk şekilde karşılandığını bildirdi.

11 Temmuz Kıbrıs Türk Basın Günü dolayısıyla mesaj yayımlayan KTGB Başkanı Sami Özuslu, virüs tehlikesi nedeniyle bu yıl geleneksel Basın Günü etkinliklerini iptal ettiklerini hatırlattı.

Sektörün ve basın emekçilerinin yaşadığı sorunların yıllardır her düzeyde dile getirildiğini kaydeden Özuslu, başta haksız rekabet, altyapısızlık ve vizyonsuzluk olmak üzere birçok sorunun özgür basını ve basın özgürlüğünü tehdit ettiğini vurguladı.

Coronavirüsü sürecinde basının çok daha ağır koşullara girdiğini ve bunun sonucunda bazı gazetelerin baskılarını durdurmak zorunda kaldığını anlatan Özuslu, son üç ayda özel sektörde çalışan çok sayıda basın emekçisinin işsiz kaldığını, birçoğunun da zaten düşük olan gelirinin azaldığını belirtti.

“Salgın tehdidinin ilk gününden itibaren hükümet yetkililerini uyardık, öneriler sunduk ama dikkate almadılar” diyen Özuslu, Covid sürecinde birçok ülkede basına özel teşvik ve hibe programları uygulandığını ifade etti.

Özellikle “kapanma döneminde” basının ne kadar önemli bir role sahip olduğunu herkesin gördüğünü kaydeden Özuslu, “İnsanlarımız o kaygı dolu günlerde evlerinde kapalıyken doğru bilgiye ulaşmak ve bilgi kirliliğinden uzak durmak için basınımıza dört elle sarıldı ama ne yazık ki hükümetimiz sırtını döndü” ifadesini kullandı.

 

“Kabul edilemez bir vizyonsuzluk”

Hükümeti “Diyalog TV’nin TÜRKSAT uydusu üzerinden yaptığı yayınların Türkiye Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından durdurulmasına seyirci kalmakla” eleştiren Özuslu, KKTC’nin kendi TV’lerini izleyiciye ulaştıracak bir mecraya sahip olmamasını da “kabul edilemez bir vizyonsuzluk” diye niteledi.

Sami Özuslu, KTGB’nin başta basın özgürlüğü olmak üzere medya alanıyla ilgili her konuda görüş ve öneri üretip bunu toplumla paylaşmaya, her platformda katkı koymaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.


Dış Basın Birliği Basın Günü'nü kutladı

Dış Basın Birliği (DBB) özellikle pandemi döneminde basın mensuplarının kendi sağlıklarını da riske atarak kamuoyunun anında ve doğru bilgiye ulaşabilmesi için uğraş verdiğini hatırlattı.

DBB’den Basın Günü dolayısıyla yayımlanan mesajda, ülkedeki basın çalışanlarının kabul edilebilir normlarda başta hak ettikleri maaş ücretlerine ulaşması ve tüm çalışanların sosyal güvencelerinin sağlanması beklentisi ifade edildi.

DBB mesajında şunlara yer verildi:

“Birlik olarak ülkemizde basının her zaman tarafsız görev anlayışıyla kamuoyunu bilgilendiren, toplumu düşünmeye araştırmaya ve doğru sonuçlara ulaşmaya yönlendiren etkin bir araç olarak çalışmasını her zaman savunduk.

Bu bağlamda ülke basınımız geçmişten bugüne Kıbrıs adasında yaşanan tarihsel bütün olaylarda görevini layıkıyla yerine getirmiş, kamuoyunu doğru bilgilendirmesinin yanında ülkeyi yönetenlere yol gösteren demokrasiye ve çok sesliliğe güç katan bir konumda olmuştur.

 

Hak edilen maaş ve ücretlere ulaşılması 

Beklentimiz, ülkemiz basın çalışanlarının kabul edilebilir normlarda başta hak ettikleri maaş ücretlerine ulaşması ve tüm çalışanların sosyal güvencelerinin sağlanmasıdır.

Basının görevini yerine getirirken karşılaştığı zorlukların aşılması adına yapılacak olan yasal çalışmaların, basın emekçisi arkadaşlarımızın görevlerini ifa ederken daha iyi koşullara ulaşmasına katkı sağlayacaktır.

Özellikle pandemi döneminde, kendi sağlıklarını riske atarak birçok basın emekçisi kardeşimizin kamuoyunun anında ve doğru bilgi alması için uğraş verdiği unutulmamalıdır.

Tüm meslektaşlarımızın 11 Temmuz Basın Günü’nü kutlar, ömrünü basın sektörüne adamış ve bugün hayatta olmayan değerli basın emekçilerini de saygıyla yad ediyoruz.”


Gürdallı: "Basın, ifade ve haber alma özgürlüğünün en önemli unsuru"

Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) Müdürü Dr.Fehmi Gürdallı, 11 Temmuz Basın Günü nedeniyle mesaj yayımladı.
Başta kurum çalışanları olmak üzere tüm basın emekçilerinin Basın Günü’nü kutlayan Gürdallı, sadece ülkenin değil, tüm dünyanın koronavirüs nedeniyle sıradışı bir dönemden geçtiğine dikkat çekti ve salgının Kıbrıs Türk Basını’nda da radikal bir değişime yol açtığını belirtti.
Gürdallı, salgın süreci ve sonrasında yazılı basında yarı-yarıya bir azalma olduğuna ve gelir kaybı nedeniyle birçok basın emekçisinin işini kaybettiğine dikkat çekti. 
Sosyal medya nedeniyle gazeteye ve gazeteciye artık eskisi kadar ihtiyaç kalmadığı algısının doğru olmadığını kaydeden Gürdallı, salgın sürecinin tam tersine, sorumlu davranan, hızlı, doğru ve bilgilendirici haber veren basına ve basın emekçilerine ihtiyacı daha da ortaya çıkardığını vurguladı. 
Sosyal medyada aynı zamanda büyük bir dezenformasyon yaşandığını söyleyen Gürdallı, “bu dezenformasyon rüzgarının önüne geçmek ancak basını ayakta tutmakla mümkün olabilir” dedi. 
TAK’ın bugün olduğu gibi önümüzdeki dönemde de hızlı, doğru ve objektif haberlerle üzerine düşeni yapacağını aktaran Dr. Fehmi Gürdallı, bununla birlikte sektördeki diğer basın organlarının varlığını sürdürmesinin hayati önem taşıdığını ifade etti. Gürdallı, hem belli mekanizmalarla devletin, hem de halkın, ifade ve haber alma özgürlüğünün en önemli unsuru olan basın organlarını desteklemesi gerektiğini bildirdi.


Uluçay: "Tüm basın emekçilerini kutlarım"

Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, basın emekçilerinin 11 Temmuz Basın Günü’nü kutladı.

Uluçay, yayınladığı mesajda, Kıbrıs’ta bir Kıbrıslı Türk tarafından çıkarılan ilk Türkçe gazete olan Saded’in yayınlanmaya başlamasının anısına her yıl geleneksel olarak kutlanan 11 Temmuz Basın Günü’nde tüm basın emekçilerini kutladı.

Uluçay, ülkede basının çok sesliliğe ve demokrasiye her zaman büyük katkılar yaptığı gibi halka gerçekleri aktarmak gibi kutsal bir görevi üstlendiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

“Bütün dünya ile birlikte aynı anda yaşadığımız pandemi dönemi boyunca basının haber verme görevinin ne kadar elzem olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bu vesileyle pandemi dönemi boyunca büyük riskler alarak görevlerini başarıyla yerine getiren tüm basın emekçilerine de teşekkürü bir borç bilirim. Ülkemizde basının hak ettiği yeri alması, çalışma standartlarının daha iyi olması adına bizlere de büyük görevler düşmektedir. Özellikle basının ürettiği emeğin korunması adına Cumhuriyet Meclisi’nde yakın dönemde hayat bulan Bilişim Suçları Yasası bu kapsamda yapılan önemli bir çalışmadır.  Bu duygu ve düşüncelerle bir kez daha ülkemizde basın sektöründe emek veren tüm emekçi kardeşlerimizi kutlar, görevlerinde başarılar diler, ülkemiz basınına yıllarca emek veren ve bugün aramızda olmayan çok değerli basın çalışanlarını da saygıyla anarım.”


Çavuşoğlu: "Basın emekçilerimizin gayretleri her türlü takdirin üzerindedir”

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, 11 Temmuz Basın Günü dolayısıyla mesaj yayımlayarak tüm basın yayın kuruluşları ve basın mensuplarının 11 Temmuz Basın Günü’nü kutladı.

Çavuşoğlu mesajında, Kıbrıs’ta bir Kıbrıslı Türk tarafından yayımlanan ilk Türkçe gazete “Saded’in anısına her yıl kutlanan 11 Temmuz’un, Kıbrıs Türk basın tarihinin başlangıcı olarak kabul edildiğini belirterek, basın kuruluşlarının demokrasiye yaptığı katkılarla, toplumsal gelişime ve ilerlemeye öncülük ettiğini dile getirdi.

Basının, halkı doğru bilgilendirme, yönlendirme ve eğitme gibi son derece önemli bir görevi bulunduğuna da dikkat çeken Çavuşoğlu, “Demokrasinin gelişmesinde ve toplumsal bilincin oluşturulmasında değerli katkıları bulunan, önemli bir kamu görevini yerine getiren ve zaman mefhumu tanımaksızın büyük bir fedakarlıkla halkın doğru haber alması için görev yapan basın emekçilerimizin gayretleri her türlü takdirin üzerindedir.” dedi.

Basının, katılımcı demokrasi ve çağdaş devlet yapısı için en temel unsur olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Bu anlamlı günde; mesleğini etik ilkelere uygun bir biçimde sürdüren tüm basın mensuplarının 11 Temmuz Basın Günü’nü en içten dileklerimle kutlar, yürüttükleri başarılı çalışmaların devamını dilerim.” ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 1860 defa okunmuştur