1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Avrupa'dan Kıbrıs'a önemli tavsiye
Avrupa'dan Kıbrıs'a önemli tavsiye

Avrupa'dan Kıbrıs'a önemli tavsiye

Avrupa’dan Kıbrıs’a önemli yol haritası: “Yatırım karşılığında vatandaşlık sonlandırılsın”

A+A-

Esra Aygın

Strazburg - Avrupa Parlamentosu, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni doğrudan ilgilendiren mali suçlar konusundaki detaylı yol haritasını kabul etti.

Parlamento’nun ‘Mali Suçlar, Vergi Kaçakçılığı ve Vergiden Kaçınma Komitesi’nin Kıbrıs’taki yatırım karşılığında vatandaşlık ve oturma izni verme programının sonlandırılması da dahil  tavsiyelerini içeren yol haritası, 63’e karşı 505 oy ile kabul edildi.

Avrupa Parlamentosu’nun oy çoğunluğu ile kabul ettiği yol haritasında, Kıbrıs, Lüksemburg, İrlanda, Malta, Macaristan, Belçika ve Hollanda vergi cenneti olarak nitelendirilen ve bu ülkelerin, güvenlik, kara para aklama, ve vergi kaçakçılığı açısından oluşturduğu risklere dikkat çekiliyor. Buna ek olarak, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Malta, yatırımcıların varlıklarının kaynağını yeterince araştırmadan yatırım karşılığında vatandaşlık ve oturma izni verdiği için eleştiriliyor ve bu programların en kısa zamanda sonlandırılması talep ediliyor.

Tavsiyeler arasında AB mali polisinin oluşturulması ve AB mali istihbarat biriminin kurulması var. AB içerisinde suçlardan elde edilen gelirin yılda 110 milyar Euro civarında olduğu ve bu gelirin, vergi cenneti olarak nitelendirilen AB üyesi devletlerde aklandığı tahmin ediliyor.

Avrupa Parlamentosu’nun kabul ettiği tavsiyeler bağlayıcı olmasa da siyasi olarak ağır bir baskı olarak değerlendiriliyor. 

Avrupa Komisyonu Ocak 2019’da Kıbrıs da dahil bazı AB üyesi devletlerin varlıklı yabancılara sunduğu pasaport ve oturma izni satma programlarının organize suç örgütlerinin AB içerisine sızması ve kara para aklama, yolsuzluk ve vergi kaçırma riskini artırması konusunda uyarıda bulunmuştu. Komisyon, kişilerin varlık kaynaklarının yeterince araştırılmaması nedeniyle özellikle Kıbrıs ve Malta’daki programlardan duyduğu endişeyi dile getirmişti.

Kıbrıs’ta pasaport ve oturma izni satma programı kapsamında varlıklı yabancılara hizmet veren şirketler arasında Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in avukatlık şirketi de var.

Oylamada çekimser kalan Avrupa Parlamentosu AKEL milletvekili Takis Hadjigeorgiou, Yenidüzen’e yaptığı açıklamada, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bu konuya büyük bir hassasiyet ve ciddiyet göstermesi, önlem alması ve altın vize programından kaynaklanan sorunları minimize etmesi gerektiğini belirtti.

Hadjigeorgiou, “Kıbrıslı bir AP milletvekili olarak bu durumda olmak çok zor, çünkü burada aynı zamanda devletler arasında birçok farklı hesaplar ve çıkarlar söz konusu. Bu nedenle çekimser kaldık, ancak, aynı zamanda Kıbrıs’ta da hükümete sürekli olarak yeterli araştırmayı yapmadan uyguladığı altın vize programını durdurması gerektiği mesajını verdik,” dedi.

 

 

 

Bu haber toplam 2542 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler