1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Asgari ücrette ilk toplantı önümüzdeki hafta
Asgari ücrette ilk toplantı önümüzdeki hafta

Asgari ücrette ilk toplantı önümüzdeki hafta

YENİDÜZEN’e konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu önümüzdeki hafta toplantıya çağıracağını açıkladı.

A+A-

Ertuğrul SENOVA

YENİDÜZEN’e konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu önümüzdeki hafta toplantıya çağıracağını açıkladı.

Taçoy, belirlenecek ücretin, “2023’ün ilk asgari ücreti olacağını” söyledi, masadan çıkacak sonucun Aralık maaşlarına değil; Ocak maaşlarına yansıyacağı imasında bulundu. 

Öte yandan YENİDÜZEN’e konuşan işçi ve işveren tarafları, kendilerine henüz masanın toplanmasına ilişkin herhangi bir çağrının ulaşmadığını söyledi.

Komisyonda işçi tarafını temsil eden HÜR-İŞ’in Genel Başkanı Ahmet Serdaroğlu, federasyon olarak Pazartesi günü toplanacaklarını, eğer çağrı gelmezse yeni bir yol haritası belirleyeceklerini söyledi. Hayat pahalılığının ve son asgari ücret belirlenirken, ücrete yansıtılmayan oranın ortada olduğunu belirten Serdaroğlu, rakam vermekten kaçındı; “Tüm rakamları ortaya koyup, tartışacağız” ifadelerini kullandı.

Masada işvereni temsil eden İşverenler Sendikası Başkanı Metin Arhun ise masanın toplanması için, Türkiye’deki asgari ücretin netleşmesini beklemek gerektiğini söyledi;  “Türkiye’deki asgari ücret, iş gücü ve üretim maliyetleri açısından önemli. Oradaki asgari ücret mutlaka dikkate alınmalı” dedi.

Çalışma Bakanı Hasan Taçoy:

“Masanın toplanması için önümüzdeki hafta çağrı yapacağım”

YENİDÜZEN’e konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, Asgari Ücret Tespit Komisyonu masasına önümüzdeki hafta içerisinde toplanması yönünde çağrıda bulunacağını söyledi.

Herhangi bir rakam vermekten kaçınan Taçoy, belirlenecek ücrete ilişkin “2023’ün ilk asgari ücreti olacak” yorumunu yaptı, masadan çıkacak sonucun Aralık maaşlarına değil; Ocak maaşlarına yansıyacağı imasında bulundu. 

İşçi temsilcisi Ahmet Serdaroğlu:

“Bize henüz bir çağrı yapılmadı”

Komisyonda işçi tarafını temsil eden HÜR-İŞ’in Genel Başkanı Ahmet Serdaroğlu, 10 Kasım’da masanın toplanması için çağrı yaptıklarını ancak Çalışma Bakanı Taçoy’un herhangi bir adım atmadığını anımsatarak, geçtiğimiz Çarşamba günü, “Cuma gününe kadar adım atılması” çağrısı yaptıklarını aktardı.

Çalışma Bakanı’nın hala kendileriyle görüşmediğini, ulaşmayı denediklerini ancak taraflarına herhangi bir dönüş yapılmadığını söyleyen Serdaroğlu, Taçoy’un “Önümüzdeki hafta toplantıya çağıracağım” sözünü YENİDÜZEN’den duyduğunu ifade etti.

HÜR-İŞ Federasyonu olarak Pazartesi günü toplanacaklarını belirten Serdaroğlu, “Eğer çağrı gelmezse, yol haritamızı belirleyeceğiz” dedi.

Hayat pahalılığının ve son asgari ücret belirlenirken, ücrete yansıtılmayan oranın ortada olduğunu söyleyen Serdaroğlu, talep edecekleri rakamı vermekten kaçındı, “Tüm rakamları ortaya koyup, tartışacağız” ifadelerini kullandı.

İşveren temsilcisi Metin Arhun:

“Türkiye’deki asgari ücret beklenilmeli”

Masada işvereni temsil eden İşverenler Sendikası Başkanı Metin Arhun da henüz masanın toplanmasına dair herhangi bir çağrının kendilerine ulaşmadığını söyledi.

Masanın toplanması için, Türkiye’deki asgari ücretin netleşmesini beklemek gerektiğini söyleyen Arhun, “Aksi halde doğru görüşler ortaya koyamayız. Türkiye’deki asgari ücret, iş gücü ve üretim maliyetleri açısından önemli. Oradaki asgari ücret mutlaka dikkate alınmalı” dedi.

Asgari ücrette verilerle son durum

İstatistik Kurumu, Kasım ayı hayat pahalılığını yüzde 2,48; 11 aylık enflasyonu yüzde 86,14 ve yıllık enflasyonu ise yüzde 114.35 olarak açıklamıştı.

KTAMS ise, 30 Kasım 2022 itibariyle 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 11 bin 153 TL’ye yükseldiğini hesaplamış, “Asgari ücretle açlık sınırı arasındaki fark 2553 TL’ye çıktığını” duyurmuştu.

YENİDÜZEN ise yaptığı araştırmayla, asgari ücretin döviz karşısında son 10 yılın en düşük seviyesinde olduğunu ortaya koymuştu.

Kıbrıs’ın kuzeyindeki asgari ücret, 1 Temmuz 2022’den bu yana; saatlik 57,02 TL, günlük 456,23 TL, haftalık 2 bin 281,15 TL, aylık ise brüt 9 bin 885 TL, net olarak 6 bin 600 TL olarak yürürlükte.
 

Bu haber toplam 1932 defa okunmuştur