1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Akansoy: İki toplumun yakınlaşması için önemli adımlar
Akansoy: İki toplumun yakınlaşması için önemli adımlar

Akansoy: İki toplumun yakınlaşması için önemli adımlar

Meclis Genel Kurulu’nda gündem dışı konuşmalar yapılıyor. Genel Kurul gündeminde, 13 genel konuşma istemi bulunuyor.

A+A-

Meclis Genel Kurulu’nda gündem dışı konuşmalar yapılıyor. Saat 10.45’te toplanan Genel Kurul gündeminde, 13 genel konuşma istemi bulunuyor.

 

16-asim-akansoy.jpg

Akansoy: İki toplumun yakınlaşması için önemli adımlar

 

CTP Milletvekili Asım Akansoy, Kıbrıs Sorunu konusunda konuştu, 26 Şubat tarihinde Kıbrıslı liderlerin bir araya geldiği gayrı resmi toplantıda alınan kararların iki toplumun yakınlaşması açısından oldukça önemli olduğunu ifade etti. Akansoy, desantralize modele kapalı olmadıklarını dile getirerek, alınan kararlarla ilgili çalışma komitelerinin oluşturulması gerektiğini de dile getirdi.

“Ortak vizyonda buluşulmalı”

CTP Milletvekili Asım Akansoy, Kıbrıs Sorunu konusunda söz aldı. Akansoy, 26 Şubat tarihinde Kıbrıslı liderlerin bir araya geldiklerini hatırlatarak, gayrı resmi toplantıdan yüksek beklenti içinde olmadıklarını belirtti. Görüşme sonrasında önemli adımlar atıldığını kaydeden Akansoy, iki taraf arasında elektrik konusunda kalıcı bağlantı sağlanması, cep telefonları konusundaki mutabakatın da uzun süredir beklendiğini belirtti. Akansoy, 9 mayın tarlasının temizlenmesinin yanı sıra eserlerle ilgili alınan kararların iki toplumun yakınlaşması açısından oldukça önemli olduğunu ifade etti. Bu adımların atılması konusunda her iki lidere de teşekkür eden Akansoy, desantralizasyon ile ilgili belli netleşmeye gidildiğini ifade ettiğini, tutanakların henüz Meclis’e gelmediğini kaydetti. Desantralize modele kapalı olmadıklarını dile getiren Akansoy, alınan kararlarla ilgili çalışma komitelerinin oluşturulması gerektiğini de ifade etti. Akansoy, meclisteki partilerin kendi görüşlerini ortaya koyması gerektiğini ancak Kıbrıs Türk halkının istek ve çıkarları doğrultusunda ortak bir vizyonda buluşmak gerektiğini anlattı…


Arıklı: Tarihi eserler korunmuyor

Akansoy’un ardından YDP Milletvekili Erhan Arıklı, ‘Tarihi Eserlerimiz ve Bağımsızlığı ile Federasyon Arayışları’ konusunda güncel konuşma yaptı.

Arıklı, bir ülkenin ne kadar medeniyete ulaştığını tarihi eserlere bakarak karar verilebileceğini belirtti.

Tarihi eserlerin korunmadığını ifade eden Arıklı, Eski Eserler Dairesi’nin durumunun ‘içler acısı’ olduğunu dile getirdi.

Arıklı, bu konudaki fotoğrafları Meclis kürsüsünden gösterdi.


Töre: Kıbrıs Cumhuriyeti, Kıbrıslı Rumlar tarafından gasp ediiyor

UBP Milletvekili Zorlu Töre, ‘KKTC Devletinin Varlığı ve Bağımsızlığı ile Federasyon Arayışları’ konusunda konuştu.

Töre, KKTC’nin bağımsız bir devlet olduğunu belirterek, vekillerin de bu doğrultuda yemin ettiğini söyledi.

Buna rağmen, federasyon arayışlarının devam ettiğini kaydeden Töre, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Kıbrıslı Rumlar tarafından gasp edildiğini belirtti.


Şahiner: Yerli ürünler desteklenmeli

CTP Milletvekili Salahi Şahiner, ithal edilen ürünlerin yerli üretime kazandırılması’ hakkında güncel konuşma yaptı.

Şahiner, ithal edilen ürünlerin hangilerinin yerli üretime kazandırıldığı ile ilgili yaptığı çalışmaları milletvekilleri ile paylaştı.

 

Şahiner, ithalat rakamları ile ilgili bilgi verdi.

Ekonomi Bakanlığı bünyesinde yerli ürünün tanımının yapıldığın söyleyen Şahiner, gerekli fon ve kotalar ile yerli ürünlerin desteklenmesi gerektiği belirtti.

 

Alptuğra: “Ucu açık görüşmelerin gündeme bile gelmemeli”

Şahiner’in ardından söz alan UBP Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra da ‘Ulusal davada halk temelinde bütünselliğin önemi’ konusunda konuştu.

Gürçağ, ‘ulusal dava’ konusunda bugüne kadar farklı görüşlerin ortaya konulduğunu kaydetti.

KKTC halkının bugüne kadar olan temennisinin kalıcı bir barış olduğuna değinen Altuğra, “Kıbrıslı Türkler bu süreç içinde kalıcı barış için samimiyetle çalıştı” dedi.

Ucu açık görüşmelerin gündeme bile gelmemesi gerektiğini söyleyen Altuğra, 26 Şubat görüşmesine de değindi.


Sucuoğlu: Turizmciler, batmamak için uğraşıyor

UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, turizmde İsrail pazarının kaybedildiğini, büyük tur operatörlerinin Kıbrıs’ı plan ve programlarından çıkardığını kaydetti.

Bu konudaki en büyük engelin ‘Kıbrıs’ın güneyi’ olduğunu savunan Sucuoğlu, yetkililerin bu konuda hiçbir tedbir almadığını belirtti.

Sucuoğlu, turizm sektörünün bütçesinde 52 milyon TL azalmaya gidildiğini kaydetti.

Turizmcilerin batmamak için uğraştığını dile getiren Sucuoğlu, “Turizmde hep birlikte ağlayacağız, gidişat bu yönde” dedi.

 


Nami: Turizm çeşitliliği artırılmalı

Ekonomi Bakanı Özdl Nami, teşviklerle ilgili yüzde 70’inin TC, yüzde 30’unun da yerel kaynaklı olduğunu belirtti.

Nami, TC’den gelecek kaynakla ilgili yoğun çalışmaların sürdüğün ifade etti.

Turizm çeşitliliğin artırılması gerektiğine değinen Nami, sağlık turizmi konusunda neler yapılabileceği üzerinde çalışıldığını belirtti

Nami, teşvik sisteminin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Bu haber toplam 1645 defa okunmuştur
Etiketler : ,