1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Afrodit yatağındaki rezerv tahmini yüzde 5 arttı
Afrodit yatağındaki rezerv tahmini yüzde 5 arttı

Afrodit yatağındaki rezerv tahmini yüzde 5 arttı

Chevron’un 12’nci parseldeki “Afrodit” yatağında yaptığı üçüncü teyit sondajından çıkan sonuçlar,  yataktaki toplam doğal gaz rezervini yüzde 5 artırdı.

A+A-

Chevron’un 12’nci parseldeki “Afrodit” yatağında yaptığı üçüncü teyit sondajından çıkan sonuçlar,  yataktaki toplam doğal gaz rezervini yüzde 5 artırdı. Daha önce 4,2 tcf olan tahmin, 4,4 tcf olarak güncellendi.

Politis üçüncü teyit sondajından, “Afrodit” yatağındaki toplam doğal gaz rezervinin yüzde 5 daha fazla olduğu sonucu çıktığını, yetkili makamların bu sonucu cesaret verici bulmakla birlikte “her şeyin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Chevron ile yürütmekte olduğu istişarelere bağlı olduğuna dikkat çektiklerini yazdı.

Haberde Kıbrıs Cumhuriyeti'nin, Chevron’un, doğal gazın yatak üzerine FSRU (yüzer sıvılaştırma tesisi) platformu kurulmadan, deniz altı boru hattı ile doğrudan Mısır’a iletilmesini öngören revize geliştirme planını reddettiği ve iki taraf arasında istişarelerin devam ettiği hatırlatıldı.

Kıbrıslı Rum Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiu’nun,  yatak üzerine FSRU tesisi kurulmasının, yataktan doğal gaz ihracına olanak tanıyacak hareket esnekliği sağlayacağı için Kıbrıs Cumhuriyeti'nin maddi çıkarları açısından hayati olduğu açıklaması da anımsatıldı.

Gazete Papanastasiu’nun 5-8 Eylül’de Singapur’da gerçekleştirilen “Gas Tech” uluslararası enerji kongresi kapsamında Chevron temsilcileriyle genişletilmiş görüşmeler yaptığını, bu ay sonuna kadar karara varmak hedefiyle görüşmelere Kıbrıs’ta devam edileceğini yazdı.

Habere göre Kıbrıs Cumhuriyeti gerekli esnekliği göstermez ve iki taraf arasındaki görüşmelerde anlaşma sağlanamazsa öngörülemez boyuttaki maliyeti Kıbrıs Cumhuriyeti'ne kalacak bir çöküş riski bulunuyor. Reuters kısa süre önce Amerikan hükümetinin Chevron’un, doğal gazın Mısır iç piyasasına ve Avrupa’ya süratle nakledilmesi hedefiyle ek altyapılar kurulmadan süratle değerlendirilmesini öngören revize planına destek verdiğini bildirmişti.

Bu haber toplam 1382 defa okunmuştur
Etiketler : ,