1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 258 iş yeri denetiminde, 14 iş yerine yasal işlem uygulandı
258 iş yeri denetiminde, 14 iş yerine yasal işlem uygulandı

258 iş yeri denetiminde, 14 iş yerine yasal işlem uygulandı

Lefkoşa Türk Belediyesi , 1-19 Ocak tarihlerini kapsayan denetimlerde, toplam 258 iş yeri denetimi yaptı.

A+A-

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB), 1-19 Ocak tarihlerini kapsayan denetimlerde, toplam 258 iş yeri denetimi yaparken, 4 imha gerçekleştirdi, 1 iş yerinden 202 adet ürün etiketsiz ve satışı yasak olduğundan dolayı el koydu, 1 iş yerine izinsiz ve sağlık karnesiz personel işlettiğinden dolayı yazılı ihbar verdi, 14 iş yerine izinsiz olduklarından dolayı yasal işlem uyguladı, 1 iş yerine ise çevre kirliliğinden dolayı 18 bin 103 TL para cezası kesti.

Her yılbaşında çıkarılan veya yenilenen meslek izinleri, sağlık karnesi ve iş yeri izinlerinden dolayı masa başında da yoğun bir mesai harcayan LTB Halk ve Çevre Sağlığı Şubesi, sağlık karnesi başvurularında 110 kişi için sevk verirken 242 sağlık karnesi hazırladı ve 188 izin yazdı.

31 Aralık 2023 tarihinden itibaren LTB sınırları içinde faaliyet gösteren işletmelere ait tüm izinler bitmiş olup izinsiz olan tüm iş yerlerine yönelik kapatma bildirimleri verilmeye başlandı. Halk ve Çevre Sağlığı Şubesi yetkilileri, belediye sınırlarında faaliyet gösteren tüm işletmelere 2024 yılı iş yeri izin başvurularını ivedi olarak yapmaları çağrısında bulundu.

LTB ekipleri 2023 yılı başından itibaren iş yeri sahipleri ve çalışanlarına yeni yasa maddeleriyle ilgili ayrıntılı bilgilendirmelerini sürdürerek, meslek izinleri, iş yeri izinleri ve rutin hijyen koşullara uyulması gerektiği konusunda da uyarılarını yapıyorlar.

Belediye sınırları içerisinde her iş yeri için belediyeden meslek izni almak zorunluluğu bulunuyor. İzin almadan açılan işletmeler için yasanın 122. Maddesi kapsamında 1 asgari ücret ceza uygulanıyor.

LTB, “Belediye sınırları içinde herhangi bir kişi, açılması izne bağlı olan iş yerleri, belediyeden önceden yazılı izin almadan açamaz ve çalıştıramaz. Yeni yasa kapsamında iş yeri izin harcı asgari ücretin %4’ü, izin yenileme harcı ise yine asgari ücretin %0.5’i tutarındadır. Yine yeni yasa kapsamında, işverenlerin müstahdemlerine sağlık karnesi çıkartmaması halinde cezası asgari ücretin %50’si şeklinde düzenlenmiştir” dedi.

Bu haber toplam 1736 defa okunmuştur