1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “185 sanayi arsası tahsisi iptal edildi”
“185 sanayi arsası tahsisi iptal edildi”

“185 sanayi arsası tahsisi iptal edildi”

‘Sanayi arsası’ gerçeği… Sanayi Dairesi’nden yerinde inceleme, detaylı araştırma: ‘10 yıldır herhangi işlem yapılmadı, bazılarına sadece temel döküldü’

A+A-

Ayşe GÜLER

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’na bağlı Sanayi Dairesi, geçtiğimiz hükümetler döneminde 185 kişiye sanayi arsası verilmesi kararını iptal etti.
Çoğunluğu Alayköy, Güvercinlik, Çatalköy’de olan, gerekli hükümlülükleri de yerine getirmediği için iptal edilen 185 arsanın, 93’ü yeni yatırımcılara devredildi.
Yerinde inceleme yapan, bu konuda detaylı çalışma yürüten Sanayi Dairesi, iptal edilen arsaların bazılarında 10 yıldır herhangi bir işlem yapılmadığını, bazı arsaların üzerine ise basit bir temel atıldığını tespit etti.
Sanayi arsalarında izlenen prosedürle ilgili YENİDÜZEN’e bilgi veren Sanayi Dairesi Müdürü Mehmet Envergil, sanayi arsalarında yükümlülüklerin yerine getirilmemesi ile hem yatırım yapılmasının engellendiği hem de devletin kira kaybına uğradığını ifade etti.

 


 

Sanayi Dairesi Müdürü Mehmet Envergil:

“10 yıldır işlem yapılmayanlar var”

Sanayi Dairesi Müdürü Mehmet Envergil, geçmiş hükümet döneminde verilen 185 sanayi arsasının iptal edildiğini açıkladı, iptal edilenlerin 93’ünün de yeni yatırımcılara verildiğini kaydetti.
Bazı arsalara 10 yıldır herhangi bir işlem yapılmadığını, bazılarının üzerine ise basit bir temel atıldığını ifade eden Envergil, “Bazıları 10 yıldır kira ödemiyor, üzerine yatırım yapmıyor. Yaptığı sözleşmeye göre çoktan iptal edilmesi gerekirdi. Bunca yıldır atıl olarak kaldı” şeklinde konuştu.
Envergil, sanayi arsalarında yükümlülüklerin yerine getirilmemesi ile hem yatırım yapılmasının engellendiğini hem de devletin kira kaybına uğradığını ifade etti.
İptal edilen sanayi arsalarının birçoğunun Alayköy, Güvercinlik, Çatalköy Organize Sanayi bölgelerinde olduğunu söyleyen Envergil, bununla birlikte Yeniboğaziçi ve diğer bölgelerdeki sanayi arsalarıyla ilgili de adım atıldığını kaydetti.

Başvurular nasıl yapılır?

Envergil, sanayi arsalarına müracaat etmek isteyenlerin, Sanayi Dairesi’ne gelerek, başvuru formu alması gerektiğini dile getirdi.
Ayrıca Envergil, kurumun internet sitesinde başvuru için gerekli bilgilerin yer aldığını da sözlerine ekledi.
Bu konuda bir komisyon kurulduğunu aktaran Envergil, yeni açılan sanayi bölgesi olmadığını, iptal edilen arsalara başvurması için gazetelere ilan verildiğini belirtti.

“Yerinde inceleme, detaylı araştırma”

Göreve gelir gelmez, sanayi arsalarını mercek altına aldıklarını ifade eden Envergil, yerinde inceleme, fotoğraflandırma, detaylı araştırma yapıldığını dile getirdi.
Envergil, iptal işlemlerinin ilgili kişilere yazılı olarak bildirildiğini de söyledi.

“Bir sürü yatırımcı yer istiyor”

Envergil, sanayi arsalarıyla ilgili yapılan sözleşmede bu arsalara yapılacak inşaatların belli aşamaya gelmesi, ardından da tamamlanması gerektiğini dile getirdi, yükümlülük yerine getirilmediğinde ise sözleşmenin kendi kendini iptal edilerek, başka kişilere verilmesi gerektiğini kaydetti.
Bir taraftan organize sanayi bölgelerinde birçok boş ve atıl durumda olan, ekonomiye kazandırılmayan araziler olduğunu söyleyen Envergil, diğer taraftan da bir sürü yatırımcının bu bölgelerden yer istediğini belirtti.

“Popülist ve oy alma güdüsü”

Sanayi arsalarının özellikle seçim dönemlerinde ekonomik akla göre değil, popülist ve oy alma güdüsü ile dağıtıldığını ifade eden Envergil, bu durumun yasaya da aykırı olduğunu kaydetti.
Envergil, ilgili yasada sanayi arsalarının yatırım yapabilecek kişilere verilmesine yönelik madde olduğunu da dile getirdi.
“Daha önce yoldan geçen bir kişi bile, başvuru yapıp hak talebinde bulunuyordu” diyen Envergil, şu anda proje bazında değerlendirme yapıldığını söyledi.

 

ÇOĞUNLUĞU ALAYKÖY, ÇATALKÖY, GÜVERCİNLİK… Çoğunluğu Alayköy, Güvercinlik, Çatalköy’de olan ve iptal edilen 185 arsanın, 93’ü yeni yatırımcılara devredildi.

Sanayi bölgelerindeki kirlilik:

“17 kişiye ceza”

Envergil, sanayi bölgesindeki ‘kirlilik’ ile ilgili açıklama yaptı.
Lefkoşa Organize Sanayi bölgesinde denetim yapıldığını söyleyen Envergil, ortak kullanım alanlarına hurdaları bırakan ya da gerekli önlemleri almayan 17 kişiye ceza yazıldığını aktardı.
Envergil, bu cezaların bir asgari ücret seviyesinde olduğunu da, cezanın 15 gün içerisinde yatırılmaması halinde 2 katına çıktığını belirtti.
Ceza alan 17 işletmenin 11’nin gerekli ödemeyi yaptığını, geriye kalan 6 işletme ile ilgili konunun yargıya taşındığını ifade eden Envergil, diğer sanayi bölgelerinde de uyarı yapıldığını söyledi.
Envergil, organize sanayi bölgelerinde ciddi kirlilik ve düzensizlik olduğunu belirterek, bu bölgelerdeki ‘esas sorumluluğun’ Sanayi Dairesi’nde olmadığını, ilgili belediye ve Çevre Dairesi’nin de yasalardan kaynaklanan yetkileri bulunduğunu belirtti.
 “Bu bir ekip işidir. Temiz tutmak istersek, tüm kurumlar üzerine düşeni yapmalı” diyen Envergil, bu konuda yasal bir düzenleme yapıldığını, Bakanlar Kurulu kararı ile Sanayi Dairesi memurlarının ‘denetleme’ sorumluluğunu üstlendiğini, direkt ceza yazma yetkisi alındığını kaydetti.

yeniduzen-satin-aliniz-20190122123448.jpg

Bu haber toplam 3480 defa okunmuştur
Etiketler : ,