1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Yeşilırmak'ta yaralar sarılıyor
Yeşilırmakta yaralar sarılıyor

Yeşilırmak'ta yaralar sarılıyor

Yeşilırmak’ta geçen yıl yanan alana 2 bin fidan dikildi.

A+A-

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Orman Dairesi Müdürlüğü’nün 7 sponsor kuruluş ile imzaladığı protokol kapsamında, Yeşilırmak bölgesinde geçtiğimiz yıl yanan alana dün düzenlenen törenle 2 bin fidan dikildi. Fidan dikim etkinliğine, The Cacao, T&T Havalimanı İşletmeciliği, Creditwest Bank, Envirotek Cyprus, Envirotek Türkiye, Güven Sigorta ve Girne Amerikan Üniversitesi katkı koydu.
Söz konusu 7 kuruluş bölgeye 20 bin fidanın dikimi ve üç yıllık bakımını kapsayan projeye finanse ediyor. Projede ağaç dikiminin yanında yıllık çapa bakımı ile kuruyan fidanların yerine yenilerinin dikimi de bulunuyor. Dikilecek 20 bin fidan, 2013’te yaşanan Yeşilırmak yangınında zarar gören 200 hektar üzerinde orman arazisinin yeniden ağaçlandırma projesinin bir bölümünü oluşturuyor. Bu proje ile birlikte bölgeye Şubat ayı sonuna kadar 140 bin fidan dikilmiş olacak.

“Önemli olan koruyabilmektir”
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı törende yaptığı konuşmada, TC Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na, KKTC’deki çalışmalara verdiği maddi manevi destekten dolayı teşekkür etti.
Sivil toplum örgütleri, üniversite ve özle işletmeleri ağaçlandırma çalışmalarına dahil etmenin şart olduğunu kaydeden Bakırcı, “Ağaç ekmek önemli değil önemli olan koruyabilmektir” dedi.
Bakırcı, “7 kuruluşun katkılarıyla bir etkinlik yaptık. Hedefim önümüzdeki yıl bunun 70’e çıkmasıdır. O zaman bir adım ilerlemiş olacağız” dedi Bakırcı gelecek hafta birkaç bölgede ağaç dikim şenliği düzenleyeceklerini de belirtti. İklim koşullarından dolayı ekilen bazı fidanların kuruduğunu kaydeden Bakırcı, “Diktiğimiz fidan büyüyüp ağaç oluncaya kadar görevimiz bitmemelidir” dedi.
Törende TC Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun mesajı da okundu,

“İlk büyük ağaçlandırma çalışması”
Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu da, yaptığı konuşmada Yeşilırmak Hatıra Ormanı Projesi’nin, tesis masrafları pek çok özel kuruluş tarafından karşılanan “İlk büyük ağaçlandırma çalışması” olduğunu belirtti. Karzaoğlu, İklim değişikliğinin etkileri ile yarı kurak bir iklimde ağaç yetiştirmenin çok daha zor olduğuna dikkat çekerek, ağacın öneminin Kıbrıs için çok daha önemli olduğunu vurguladı. GAÜ CEO’su Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi de dün başlatılan proje ile bir bölgeye yeniden hayat verdiklerini vurguladı. Yeşilinin öneminin gün geçtikçe arttığını da kaydeden Vehbi, “Yeşil çok önemli bunu korumak gittikçe daha da zor olacak” dedi. The Cacao Şirketinden Tuğçe Alişan, projeye katkı koymaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve projeye katkı koyarken bir amaçlarının da şirketleri bu gibi projelere teşvik etmek olduğunu söyledi. T&T Havalimanı İşletmeciliği Genel Müdür Yardımcısı Naci Işık ise, projeye destek olmaktan onur duyduklarını ve benzer projelere destek vermeye de devam edeceklerini kaydetti. Creditwest Kurumsal İletişim Sorumlusu Çağla Hami de, iklim koşullarının değiştiği bir dönemde yeşilin öneminin her geçen gün arttığını, bu nedenle toplum ile bireylere önemli görevler düştüğünü vurguladı. Güven Sigorta adına konuşan Mustafa Tokatlı da, Günebakan bölgesinin doğası en güzel olan bölgelerden biri olduğunu belirtti ve adanın yeşillenmesi için katkı koyan herkese teşekkür etti. Törende katkı koyan kuruluşlara plaket verildi. TAK

Bu haber toplam 1839 defa okunmuştur
Etiketler : ,