1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Sendikalardan ‘zam ve pahalılık’ protestosu
Sendikalardan ‘zam ve pahalılık’ protestosu

Sendikalardan ‘zam ve pahalılık’ protestosu

Eylemciler Meclis önündeki yolu trafiğe kapattı. Alkışlarla hükümeti protesto etti.

A+A-

Ülkedeki zamları, pahalılığı ve TL’nin değer kaybının ortaya çıkardığı yıkımı protesto eden Sendikal Platform, Yönetim Kurullarının katılımıyla Meclis önünde toplandı. Eyleme tüp gaz ile gelen sendika yöneticileri, konuşmaların ardından Meclis önündeki yolu trafiğe kapattı. Alkışlarla hükümeti protesto etti.

Meclis önündeki eyleme Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ), Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Gümrük Çalışanları Sendikası (GÜÇ-SEN), Basın Emekçileri Sendikası (BASIN-SEN), Kooperatif Görevlileri Sendikası (KOOP-SEN), Belediye Emekçileri Sendikası (BES) ve Kıbrıs Türk Devlet Çalışanları Sendikası (ÇAĞ-SEN) katıldı.

Sendikaların oturma eylemi sürerken, polis cadde üzerindeki trafik akışını Girne Kapısı güzergahına yöneltti.

Sendikal Platform, 28 Aralık’ta yine Meclis önünde daha geniş katılımlı bir eylem yapacaklarını ve eylemin detaylarını yarın saat 11.00’de KTOEÖS Merkezi’nde basın açıklaması yaparak, paylaşacaklarını da açıkladı.

Bengihan: “İsyanımız bu harami düzenedir”

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, eylemde yaptığı konuşmada, hükümeti, yaşanan ekonomik yıkım karşısında halkın alım gücünü koruyucu önlemler almadığı gerekçesiyle “duyarsız”, muhalefeti ise “adı var kendi yok” diye nitelendirerek eleştirdi.

Ülkenin her geçen gün fakirleştiğini, enflasyonun Türkiye’deki enflasyonun iki katı olduğunu belirten Bengihan, Türiye’de asgari ücretliye yüzde 50 artış yapılırken, Kuzey Kıbrıs’ta yapılan yüzde 40 artış sonucunda işverenlerin sergilediği “olumsuz tutumu” kınadı.

Bengihan, bazı marketlerin fırsatçılık yaparak fahiş fiyatlarla ürün sattıklarını savunarak, “Hükümet buna ses çıkarmayacak, denetim yapmayacak, sadece izleyecek… Halk geçim derdinde, onlar seçim…” dedi.

Sendikal Platformun bu ülkenin geleceğiyle ilgili gaile çektiğini vurgulayan Bengihan, yoksullaşmanın ve “sorumsuz ve vurdumduymaz” siyasetçilerin Kıbrıs Türk halkının kaderi olmadığını kaydetti.

Dövizin bir hafta önceye kadarki yükselişine işaret eden Bengihan, son günlerde dövizde düşüş yaşandığını ancak marketlerdeki fiyatların düşmediğini söyledi. “Nerede bu hükümet edenler?” diye soran Bengihan, denetim yapılarak, cezalar kesilmesi gerektiğini söyledi.

Asgari ücret konusuna da değinerek kararın Bakanlar Kurulu’nda onaylanması gerektiğini kaydeden Bengihan, Başbakanın konuyla ilgili açıklamalarını eleştirdi.

Bengihan, “İsyanımız bu harami düzenedir” diyerek konuşmasına son verdi.

 

kk-151.jpg

Elmalı: “Biz burada kalmaya devam edeceğiz"

KTOEÖS Başkanı Ozan Elmalı ise, “Güzel bir haber var. Tüp gaz bu hafta pahalı olmadı” diyerek sözlerine başladı. Tüp gazın fiyatında herhangi bir düşüş de olmadığını söyleyen Elmalı, “jet hızıyla” fiyatların arttığını ama hiç düşmediğini ifade etti.

Elmalı konuşmasına, “Bizi ve çocuklarımızı göç ettirmeye çalışsalar da biz burada kalmaya devam edeceğiz. Biz burayı vatan bildik” diyerek, sendika temsilcilerini Meclis önündeki caddeye oturarak eylemi sürdürmeye davet etti.

Bunun üzerine sendika temsilcileri Meclis önünde oturma eylemi başlattı. Caddede trafik akışını bir süreliğin kapayan Sendikal Platform, alkışlarla eyleme devam etti.

Sendikal Platform’dan bugün de basın açıklaması

Öte yandan Sendikal Platform, 24 Aralık Cuma (Yarın) , saat 11:00' de 28 Aralık’ta yapılacak olan eylem için KTOEÖS Lefkoşa merkez binasında “ 28 Aralık Eylemi’’ ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirileceğini de duyurdu.

 

 

Bu haber toplam 2284 defa okunmuştur