1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. SAĞLIK DURACAK
SAĞLIK DURACAK

SAĞLIK DURACAK

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası'ndan Sağlık Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu’na açık mektup

A+A-

 Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş), sağlık alanında sorunların yıllardır çözümlenmemesi, çözüm için adım atılmaması gerekçesiyle 18 Nisan Salı günü eylem kararı aldığını açıkladı.

Tıp-İş, hükümete güvenlerinin kalmadığını belirterek, 09.00-12.00 saatleri arasında Meclis önünde eylem ve basın açıklaması yapılacağını, hastanelerde, acil ve yatılı servis hizmetleri dışında hiç bir hizmet verilmeyeceğini duyurdu.

Tıp-İş, “Kamu Hastanelerinin Çöküş Hikayesi” başlığıyla Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu’na mektup gönderdi.

İşte o mektup;

2009 Kamu Sağlık Çalışanları Yasası yürürlüğe girdi.

Yasanın bazı maddeleri Anayasa Mahkemesi’ne taşındı.

KKTC Meclisi kendi yaptığı yasayı mahkemede savunmadı.

2010 yılında 47/2010 sayılı yasa “Göç Yasası” yasallaştı, birçok kamu çalışanı gibi hekimlerin de özlük hakları budandı.

2011 Anayasa Mahkemesi 43 (3) maddesini iptal etti.

2011-2017 yılları arasında hiçbir hükümet yasayı yeniden düzenlemedi, hep zamana oynadı.

21. yüzyılda en hızlı gelişen bilim dallarından biri olan tıp bilimindeki  gelişmelere uygun, çağdaş ve bilimsel hizmeti ülkemiz insanına sunmamıza olanak sağlayacak teknik donanım ve alt yapı iyileştirmeleri hastanelerimize kazandırılmadı. Hastanelerimizdeki yetersizlikler nedeni ile sevk edilmek durumunda kalınan hasta sayısı giderek arttı. Hükümetler eksiklikleri tamamlamak yerine sevk faturalarını ödemeyi tercih etti.

2013  Sağlık Bakanlığı Sağlık Çalıştayı düzenledi. Kendi düzenledikleri çalıştayda alınan hekim özlük haklarının düzenlenmesi kararı yok sayıldı,bir derneğin öncülüğünde yeni bir mahkeme sürecine girilmesine göz yumuldu.

2017 Yargıtay Asli Yetki Mahkemesi kamuda çalışıp özelde de meslek icra eden hekimler hakkında Sağlık Bakanlığının disiplin soruşturması açması gerektiği doğrultusunda karar verdi.

Bu kadar yıldır hükümetlerin hekim özlük haklarının yeniden düzenlenmesi ile ilgili adım atmamalarının faturasını bugün kamu hastaneleri dolayısıyla sağlık çalışanları ve halkımız ödeme noktasına gelmiştir.

Bu süreçte onlarca hekim istifa etti. Sağlık Bakanları boşalan  kadrolar için açılan münhallere hekimlerin müracaat etmemesinden şikayet eder oldu.

Sizin görevi aldığınız dönemde ortaya koyduğunuz gibi “bu maaşlarla hastanelerde çalışacak hekim bulamayız” tespitinizin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen Sendikamızla  sonuç alıcı yasal çalışmalar tarafınızdan yapılmamış, aksine Sendikamızın kabul etmediği düzenlemeler hekimlere dayatılmıştır.

Kamu sağlık hizmetlerinin devamlılığının sağlanması, halkımızın devletin hastanelerinden kaliteli sağlık hizmeti alabilmesi,  hükümetinizin atacağı adımlara bağlıdır.

Sendikamız Ağustos 2017’ye kadar sizin de kabul ettiğiniz  ayrı bir hekim  yasanın düzenlenmesini talep etmektedir. Bu yasanın oluşturulması sürecinin ivedilikle tamamlanması ve hekim özlük haklarının Sendikamız ile mutabakata varılarak yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

Sendikamız ve üyelerimiz yıllardır sorunların çözülmemesinden, çözüm için adım atılmamasından dolayı hükümetlere olan güvenini yitirmiştir. Bu nedenle hükümet ve kamu oyunu uyarmak, bu konudaki kararlılığımızı vurgulamak amacı ile 18 Nisan 2017 tarihinde eylem kararı almıştır. Saat 09:00-12:00 saatleri arasında Meclis önünde basın açıklaması ve eylem gerçekleştirilecektir. Acil servis ve yatılı servis hizmetleri  dışında hiç bir  hizmet verilmeyecektir.

Hükümetin bu uyarıyı dikkate alması, gereken ciddiyeti göstermesi ve hekimler yasasının düzenlenmesi ile ilgili çalışmaları takvimli bir şekilde sendikamızla sürdürmesini bekliyoruz. Aksi takdirde sendikamızın üyeleri ile birlikte aldığı eylemlilik kararlarının uygulanması ile ortaya çıkacak olumsuzluklardan sendikamız ve üyelerimiz sorumlu olmayacaktır.

 

Bu haber toplam 2702 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler