1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'KÜRTAJ… CEZAYLA OLMAZ, BİLİNÇENDİRME ŞART’
'KÜRTAJ… CEZAYLA OLMAZ, BİLİNÇENDİRME ŞART’

'KÜRTAJ… CEZAYLA OLMAZ, BİLİNÇENDİRME ŞART’

YENİDÜZEN sokağa indi, kamuoyunun gündemindeki ‘kürtaj’ konusunu vatandaşa sordu

A+A-

Yasal kürtaj süresinin 20 haftaya kadar çıkartılmasına görüştüğümüz yurttaşlar tereddütlü bakarken; ülkedeki bilincin artırılarak bu durumun önlenebileceğine dikkat çekti. Vatandaşlar, devletin yeterli destek vermesi ve istisnai durumlarda yüksek haftalıktaki gebeliklerin sonlandırılmasından yana hemfikir…

Fehime ALASYA

“Fetüs davası” ile gündeme gelen, “Ceza Yasası’nda değişiklik önerisi” ile tartışılan kürtaj konusunu yurttaşlara sorduk. YENİDÜZEN'in nabzını tuttuğu birçok vatandaş 20 haftalık sağlıklı bir bebeğin alınması önerisine mesafeli yaklaştı. “Anne ya da bebeğin hayatının tehlikede olmadığı sürece 10 haftadan fazla bir sürede kürtaj yapılmasına karşı çıkan” görüştüğümüz vatandaşlar, sağlık sorunu veya tecavüz gibi istisnai durumları konunun dışında tuttu.

Ülkede kadın erkek, herkesin cinsellik konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini savunan vatandaşlar, bu sayede istenmeyen hamileliklerin de ortadan kalkacağına, kürtaj konusunda daha etkin bir mücadele edilebilineceğine dikkat çekti.

“Bundan sonra yapılan kürtaj cinayettir”

Ülkede cinselliğe yönelik bilinç ve eğitimlerin çok zayıf olduğundan dert yanan vatandaşlar, devletin bunları destekleyici ve güçlendirici projeler yapması, tedbir alması gerektiğinin altını çizdi. 

Birçok kadın on hafta ve üzerindeki hamilelikleri sonlandırılmasıyla ilgili konuşurken, “Bundan sonra yapılan kürtaj cinayettir” diyerek fikrini sundu.

‘İstisnai durum’lar göz önünde olmalı

10 hafta ve üzerindeki gebeliklerin sonlandırılması içinse başta sağlık nedenini kabul eden vatandaşlar, tecavüz sonucu istenmeyen gebelikleri de ‘İstisnai durum’ olarak nitelendirdi ve bu durumda kürtajın yapılabilineceğine değindi. 

 “20 haftada çocuk artık birçok gelişimini tamamlar, cinsiyeti bile belli olur, hal böyle iken bir kadın neden kürtaj olmak ister veya buna neden yasal olarak izin verilir anlamak mümkün değil…” diyen birçok kadın ise 10 haftalık düşünme süresinin yeterli bir zaman olduğuna değindi.

“Tek sorumlu kadın olmamalı…”

“6 aylık doğup sağlıklı yaşam süren çocuklar var” diyerek 20 hafta ve üzeri kürtaj yapılmasına karşı çıkan birçok vatandaş, tecavüz sonucu oluşan hamileliklerin sonlandırılmasından yana.
Kürtaj konusunda kadınlar kadar erkeklerin de sorumlu tutulması gerektiğine değinen birçok vatandaş, temelde eğitim ile cinsellik bilincinin arttırılmasından yana hemfikir.


Vatandaş ne dedi?

Şerife Güler:
Devlet kadının yanında olmalı

İnsanlar bilinçlendirilmeli, eğitim gibi önlemler alınmalı. Ama bu süreç 20 haftaya çekilmemeli... 20 hafta çok uzun bir süreç. İstisnai şartlar altında farklı yaptırımlar uygulanabilir. Kürtaja karşı bir insanım. Tecavüz gibi istisnai durumlar olursa da devlet himayesinde bunlar engellenmeli. Devlet bu istenmeyen olaylar olmadan önce de olduktan sonra da yardım etmeli, kadının yanında olmalı. Devlet kadının yanında olmalı. Cehalet ortadan kaldırılmalı, kadınlar yeterli ve gerekli desteği almalı… Kadın erkek herkes cinsellik konusunda kesinlikle bilinçlendirilmeli.

Gülizar Özteknik:
Verilen eğitimler bence yeterli değil

Kürtaj için on haftadan sonrası bence cinayettir, bu süre uzatılmamalı. Bir kadın anne olup olmayacağıyla ilgili iki buçuk ayda karar vermeli. Tecavüz durumunda ise hemen kürtaj olunmalı. Bence bu tartışmaya kapalı bir konu, kesinlikle kürtaj süresi 20 hafta olmamalı… 10 hafta bir kadının düşünme ve karar verme süresi uygundur. 20 hafta çok uzun bir süredir, çocuk beş aylık olur... Bu konuda okullarda cinselliğe yönelik eğitim verilmeli. Verilen eğitimler bence yeterli değil.

Şifa Pul:
Bu süre çok uzun

Bu süre çok uzun, 20 haftada çocuk artık birçok gelişimini tamamlar, cinsiyeti bile belli olur, hal böyle iken bir kadın neden kürtaj olmak ister veya buna neden yasal olarak izin verilir anlamak mümkün değil…  Kadın anne olup olmayacağına beş ayda mı karar verecek? Ülkede buna yönelik bilinç ve cinsellik eğitimleri çok zayıf... Devlet bunları destekleyici ve güçlendirici projeler yapmalı.

Derya Anruz:
Bana göre kürtaj cinayettir

Çocukların bir suçu yok. Sadece tecavüz olaylarında bu konular ileri alınmalı. Bana göre kürtaj cinayettir. Bu sürenin uzatılmaması gerektiğini düşünüyorum. İstisnai durumlarda devlet bunun önlemini almalı. Ülkemizde daha fazla eğitime ve bilincin yaygınlaştırılmasına ihtiyaç var. Bu tarz eğitimlerle toplum bilinçlendirilmeli... Sadece kadınlar değil, erkekler de bilinçlendirilmeli...

Hatice İnkaya:
Toplum bu konuda bilinçli değil, daha da bilinçlendirilmeli

20 Haftalık hamilelikte bence artık anne karnındaki bir canlıdır, çocuktur... Karar verebilen kadın on hafta içinde de karara verebilir. Her şekilde 20 haftaya kadar kürtaj yapılabilmesi duruma karşıyım. Zaten temelde kürtaj olayına karşıyım… Toplum kürtaj konusundan önce cinsel konularda bilinçli değil, daha da bilinçlendirilmeli, bu tarz durumlara hiç gerek duyulmamalı...

Betur Paşa:
Bu bir vicdan işidir

Bu bir cinayettir, 20 hafta çok uzun bir süredir. Sürekli basında da yer alan bu konular bana, hem bir kadın olarak hem de bir anne olarak çok dokunuyor, okumuyorum bile... 20 haftalık kürtaj istemi bence çok fazladır. 6 aylık doğup sağlıklı yaşam süren çocuklar var. Tecavüz gibi olan durumlarda, sağlık gibi durumlarda bence kürtaj normaldir. Erken müdahale çok önemlidir. Hastalık durumlarında, istisnai durumlarda bu düşünülmeli, o bile ailenin tercihine kalmıştır, bu bir vicdan işidir. Ömür boyu o vicdan ile yaşamak zordur.

Ziver Kurtoğlu:
Keşke insanlar bu yola hiç başvurmasa…

Ben de bir anneyim, kürtajın olmasından yana değilim. Keşke bu olaylar hiç gündeme gelmese bile. Keşke insanlar bu yola hiç başvurmasa… Bu süreç uzatılırsa bence bebek büyür, bu hiç iyi bir şey olmaz, bence bu durum hiç uzatılmamalı ve olmamalı da…

Nurten Tayançlı:
Eğer sağlıksızsa, kürtajı kabul edebilirim

Bence bu durum cinayete girer, çok yanlıştır. Bir kadın 3 haftaya kadar kararını vermeli. 10 hafta bile fazla değil midir? Eğer sağlıksızsa, ne bebek çeksin ne de aile, kürtajı kabul edebilirim... Ama sağlıklı bir bebeği beş aylıkta aldırmak bir cinayettir…

Ramadan Tayançlı:
Üç aylık bir süreç bile kürtaj için fazladır

Kürtajın süresinin uzatılması fikrini ortaya atanlar kesin erkeklerdir. Biz beş aylıkken doktora gidip torunun resmini görüyorduk. Üç aylık bir süreç bile kürtaj için fazladır, bunları erkenden düşünüp karara vermeliler.

Feridun Kahramanoğlu:
Kalbi atan sağlıklı bir varlık, 20 haftada alınmamalı

20 haftada sanırım çocuk oluşmaya başlar. Bu bence yüzde yüz cinayettir, günahtır. Birinin canını iki kişinin isteği ile sonlandırmak cinayettir. Beş altı haftada kalp atışı duyulan bir canlıyı 20 hafta sonra hayatını durdurmak kabul edilemez... Kalbi atan sağlıklı bir varlık, 20 haftada alınmamalı. Bence 10 hafta bir kadının karar verme süresi için yeterlidir. Bence kesinlikle 20 haftalık süreç çok fazla bir süreçtir. Gençler de ileri yaşta da bu konuda bilinçli değil. Toplum bilinçlenmeli, gençlerimiz daha da bilinçlenmeli. Korunma yöntemlerini bilmeyen insanlar dahi var, bunlar olur şey değil.

Tan Amber:
Kadın kadar erkek de bu durumdan sorumlu tutulmalıdır

Herkesin cinsel eğitim alması gerek. En azından lisede olsun eğitim daha fazla olmalı. Cinsellik hayatımızın bir parçasıdır. Leyleklerden gelmediğimizi öğrenecek yaşa gelince bu konular yeterli eğitim ile bilinçli bir şekilde yayılmalı. Bu konu çok uzun ve çok geniş bir konudur. Üstelik yeni yasalar ile baba da bundan sorumlu tutulacak. Kadın kadar erkek de bu durumdan sorumlu tutulmalıdır. Gerekirse yardım alınmalıdır. Bu yardımı da vermesi gereken devlettir. Öncesinde bu bilinci yaymak için akabinde ise içine düşülen durumdan çıkarken doğru yolu bulabilmek için bunu yapmalı... Vicdan muhasebesi çok önemlidir...

 

Bu haber toplam 2864 defa okunmuştur
Etiketler : ,