1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Küçük uğurlandı
Küçük uğurlandı

Küçük uğurlandı

Eski Başbakanlardan ve UBP eski Genel Başkanı İrsen Küçük bugün iki ayrı törenle uğurlanıyor.

A+A-

Ulusal Birlik Partisi (UBP) eski Genel Başkanı ve Başbakan İrsen Küçük bugün son yolculuğuna uğurlanıyor.
Küçük için ilk tören, yıllarca hizmet ettiği partisi UBP’nin Sarayönü’ndeki Lefkoşa İlçe Binası’nda düzenlendi.
Törene, ailesi, UBP eski Genel Başkanları, Milletvekilleri, partililer ve sevenleri katıldı.
Törende, bir dakikalık saygı duruşunun ardından UBP Genel Başkanı Ersin Tatar konuşma yaptı. Daha sonra İrsen Küçük’e Fatiha Duası okundu ve törene katılanlardan helallik istendi.
Tören bittikten sonra Küçük’ün naaşı, devlet töreni için Cumhuriyet Meclisi’ne kadar omuzlarda taşındı.

 

k2-104.jpg

k1-121.jpg

TATAR

UBP Genel Başkanı Ersin Tatar konuşmasında, bugün Sarayönü meydanında İrsen Küçük’ü ebediyete uğurlamak için toplandıklarını dile getirerek, “kendisine Allahtan Rahmet diliyorum. Ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Kıbrıs Türk halkına başsağlığı diliyorum” dedi.
Küçük’ün anne tarafından Angolemli, baba tarafından Ortaköylü olduğunu söyleyen Tatar, Küçük’ün köy çocuğu olduğunu ve köylülere verdiği önemi anlattı.
Tatar, Küçük’ün özgürlük ve varoluş mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük’ün de kardeşi oğlu olması dolayısıyla çok erken yaşlarda köyleri gezerek halk ile iç içe olduğunu söyledi.
Küçük’ün Ankara’da Ziraat Fakültesi’nden mezun olduğunu ve bir Ziraat Mühendisi olarak Kayseri’de Devlet Su işlerinde de çalıştığını dile getiren Tatar, Küçük’ün o zamanlardan başlayan bir Türkiye sevgisi ile kendisini yetiştirdiğini kaydetti.
Küçük’ün hizmetlerini anlatan Tatar, Küçük’ün Erenköy’e de çıkarak savaşta yer aldığını belirtti.
Küçük’ün Kurucu Meclise girdikten sona 1976 yılında ilk kez Milletvekili seçildiğini dile getiren Tatar, Küçük’ün daha sonra da Tarım Bakanı olarak köylü ve hayvancının yanında yaptığı reformlar ve büyük projelerle ülkeye çok değerli hizmetler verdiğini ve güçlü bir Tarım Bakanı, daha sonra da Başbakan olarak anıldığını söyledi.

k3-053.jpg

“KÜÇÜK SAYESİNDE SİYASETE AŞILANDIM”

Küçük ile ilgili anılarını da anlatan Tatar, “Küçük sayesinde siyasete aşılandım ve 2009 yılında ben de Milletvekili seçildim” ifadelerini kullandı.
Birlikte çeşitli projelerde çalıştıklarını da belirten Tatar, bu projelerin bir tanesinin de Türkiye’den Anadolu’dan su projesinin adaya getirilmesi olduğunu kaydetti.
Küçük ile gurur duyduklarını, Tarım Bakanlığından Başbakanlığa giden yolda önemli hizmetler yaptığını söyleyen Tatar, Küçük’ü rahmetle uğurladıklarını belirtti.

u1-016.jpg

Cenaze töreni nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatıldı. Küçük, Girne Caddesinde omuzlarda taşınarak Cumhuriyet Meclisi'ne götürüldü.

u2-014.jpg

u1-017.jpg

u2-015.jpg

u3-010.jpg

uu-011.jpg

Meclisteki törende Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, Başbakan Tufan Erhürman, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, Ana Muhalefet Partisi UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, Maliye Bakanı Serdar Denktaş   bazı bakan ve milletvekilleri, eski bakan ve milletvekilleri, ailesi ve sevenleri yer aldı.

Törene ayrıca Türkiye’den, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye’nin eski Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve eski TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da katıldı.
Saygu duruşu ile başlayan törende İrsen Küçük’ün özgeçmişi okundu, daha sonra Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay ile Küçük’ün eniştesi eski bakanlardan Feridun Adahan konuşma yaptı.
Protokol sırasına göre saygı duruşu ve geçişinin ardından tören sona erdi. Küçük’ün naaşı İsmail Safa Camii’nde kılınan öğle namazını müteakip Lefkoşa Kabristanlığı’na defnedildi.

ULUÇAY

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, İrsen Küçük’ün uzun yıllar Cumhuriyet Meclisi’nde milletvekili, bakan ve Başbakan olarak görev yaptığını, yaptığı tüm görevlerde halkına hizmeti ön planda tuttuğunu söyledi.
Uluçay, Kıbrıslı Türklerin Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük’ün yeğeni olan İrsen Küçük’ün her zaman bu sorumluluğun bilincin ile hareket ettiğini, kapısının halkına hep açık olduğunu belirtti.
İrsen Küçük ile Cumhuriyet Meclisi’nde birlikte çalıştığı dönemi anlatan Uluçay, çalışma prensipleri, uzlaştırıcı yaklaşımları ve beyefendiliği ile hatırlanan bir siyaset adamı olduğunu söyledi.
Küçük’ün kendisini eleştirenlere ve rekabete girenlere saygı gösterdiğini ve uzlaşmayı hep bildiğini dile getiren Uluçay, birlikte çalışma kültürünü içine sindirmiş, bu yönüyle örnek gösterilecek bir kişi olduğunu kaydetti.
Uluçay konuşmasını “Hepimizin başı sağolsun” diyerek tamamladı.

ADAHAN

Küçük’ün eniştesi eski bakanlardan Feridun Adahan da, İrsen Küçük’ün uzun yıllar milletvekili, bakan ve Başbakan olarak aktif siyasette bulunduğunu, siyasi tarihe kalıcı eserler bıraktığını belirtti.
Adahan, Küçük’ün Tarım Bakanlığı yaptığı yıllarda başarılı işlere imza attığını, kırsal kesime kalıcı hizmetler verdiğini söyledi.
İrsen Küçük’ün topluma hizmeti esas aldığını dile getiren Adahan, Erenköy’de başlayan varoluş çarpışmalarında, ziraat mühendislerinin örgütlenmesinde, partisine verdiği hizmetlerde bu anlayışla hareket ettiğini belirtti.
Anavatan Türkiye ile ilişkilerde de sağlam iletişim ve işbirliği kurduğunu dile getiren Adahan, asrın projesi olarak adlandırılan Türkiye’den KKTC’ye su taşınması projesinin de Küçük döneminde hayata geçen kalıcı eserlerden olduğunu kaydetti.
İrsen Küçük’ün mükemmel bir eş, sevecen ve şefkatli bir aile reisi olduğunu söyleyen Adahan, “Seni hürmet ve saygıyla uğurluyoruz. Işıklar içinde uyu” dedi.

Meclis önündeki tören saygı duruşuyla başladı. Küçük’ün öz gemişinin okunmasının ardından konuşmalara geçildi. Küçük ailesinden, İrsen Küçük’ün eniştesi, Eski Bakan Feridun Adahan konuşma yaptı.

Adahan, Küçük’ün siyasi tarihe iz bırakacak eserler bırakan, müstesna bir isim olduğunu ifade etti. 

Adahan’ın ardından Meclis Başkanı Teberüken Uluçay’ın da konuşma yaptığı tören, protokol sırasıyla yapılan saygı duruşu ve geçişin ardından sona erdi.

k3-054.jpg

k4-024.jpg

Meclis önünde yapılan devlet töreni ardından İrsen Küçük'ün naaşı İsmail Safa Camii'nde kılınan öğle namazının ardından Lefkoşa Kabristanlığı'nda bulunan devlet mezarlığına defnedildi.

m1-077.jpg

Cenaze törenine, İrsen Küçük'ün eşi Gülin Küçük, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, Başbakan Tufan Erhürman, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, Ana muhalefet UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, UBP Genel Sekreteri Hasan Taçoy, Kıbrıs'ın güneyinden DİSİ Başkanı Averof Neofitu, Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, bakanlar, milletvekilleri, ailesi ve sevenleri katıldı.
Din İşleri Başkanı Talip Atalay'ın kıldırdığı cenaze namazında, merhum İrsen Küçük için dualar okundu, Allahtan rahmet dilendi, Kıbrıs Türk halkı ve yakınlarına başsağlığı dilendi.
Cenaze töreninin ardından top arabası üzerinde ve törene katılanlar eşliğinde devlet mezarlığına getirilen İrsen Küçük, burada ailesinin gözyaşları içinde toprağa verildi.

m2-059.jpg

Eşi, gözyaşları içinde cenazenin arkasından yürüdü

m3-028.jpg

m4-016.jpg

n1-019.jpg

n2-015.jpg

Küçük'ün naaşı Lefkoşa Kabristanlığı'nda bulunan devlet mezarlığına defnedildi.

n3-007.jpg

ss-057.jpg

 

Fotoğraflar YD Fehime Alasya/ TAK

Bu haber toplam 5813 defa okunmuştur
Etiketler : ,