1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. KIB-TEK şalteri indirdi
KIB-TEK şalteri indirdi

KIB-TEK şalteri indirdi

Kuzey Kıbrıs yeni bir krize uyandı, Elektrik Kurumu borcu olan devlet kurumlarının elektriğini kesti, devlet daireleri, bakanlıklar, sağlık ocakları ve okullar elektriksiz kaldı…

A+A-

Elektrik Kurumu(Kıb-Tek), kuruma borcu olan devlet daireleri, bakanlıklar, sağlık ocakları ve okullar dahil toplamda 150’yi aşkın kurumda şalteri indirdi…23 Mayıs’ta yaşanan ve dün de devam eden elektrik kesintileri, öğle saatlerinde Maliye Bakanlığı tarafından yapılan ödeme ile sona ermiş oldu. Geriye yaklaşık 48 saatlik kaos kaldı, kimi bölgelerde eğitim durdu, kiminde sağlık… Kimi daireler ise hizmet veremedi.  

Ayşe GÜLER

Elektrik Kurumu (Kıb-Tek), borçlarından dolayı devlet daireleri, bakanlıklar, sağlık ocakları ve okullar dahil olmak üzere toplamda 150’yi aşkın kurumun elektriğini kesti.
Kıb-Tek’e borcu bulunan 6 bakanlıkta şalterler indi, işlemler aksadı…
23 Mayıs’ta yaşanan ve dün de devam eden elektrik kesintileri, öğle saatlerinde Maliye Bakanlığı tarafından yapılan ödeme ile sona ermiş oldu.
Gerekli ödemeler yapılana kadar Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı 1.5 gün boyunca elektriksiz kaldı.  

KESİNTİ, SAĞLIK VE EĞİTİME DE YANSIDI… Sağlık ve eğitim de kesintilerden etkilendi. Elektrik borçlarından dolayı Sınırüstü Sağlık Ocağı ile Bafra Köyü Sağlık Ocağı’na elektrik verilmedi, Vadili İlkokulu, Polatpaşa İlkokulu, Karakum Anaokulu, Mehmet İzzet Anaokulu, Hüseyin Akil İlkokulu, Tuzla İlkokulu ve Mustafa Kurtuluş İlkokulu’nda da aksaklıklar yaşandı.

Elektrikteki kesinti sağlık ve eğitime de yansıdı, Sınırüstü Sağlık Ocağı ile Bafra Köyü Sağlık Ocağı’na elektrik verilmedi.
Vadili İlkokulu, Polatpaşa İlkokulu, Karakum Anaokulu, Mehmet İzzet Anaokulu, Hüseyin Akil İlkokulu, Tuzla İlkokulu ve Mustafa Kurtuluş İlkokulu’nda da elektrik kesintisinden dolayı aksaklıklar yaşandı.
Kesintilerdan dolayı trafikte de zor anlar yaşandı. Trafik ışıkları, radarlar çalışmadı…
Bununla birlikte Polis Genel Müdürlüğü, Lefkoşa Kaymakamlığı, Karayolları Dairesi, Şehir Planlama Dairesi, Posta Dairesi, GKK’ya bağlı İtfaiye Şubesi ile Araç Muayene Şubesi borçlu listesinde dikkat çeken kurumlar oldu.


Hangi kurumların elektriği kesildi?

Liste kabarık: 6 bakanlık, okullar, sağlık ocakları…

 

Kuruma borcu bulunan 6 bakanlıkta şalter indi, işlemler aksadı…
Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın da elektriği kesildi.

6 BAKANLIK… Elektrik kesintisi, 6 bakanlığı da etkiledi. Kuruma borcu bulunan Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın elektriği kesildi.

2 sağlık ocağında da elektrik yoktu…

Sağlık hizmetleri de elektrik kesintisinden etkilendi.
Sınırüstü Sağlık Ocağı ile Bafra Köyü Sağlık Ocağı elektriği kesilen sağlık kuruluşları arasında yer aldı.

Elektrik kesintisi eğitime de sıçradı…

Elektrik kesintilerinden de ilkokulu ve ana okullar da nasibini aldı.
Vadili İlkokulu, Polatpaşa İlkokulu, Karakum Anaokulu, Mehmet İzzet Anaokulu, Hüseyin Akil İlkokulu, Tuzla İlkokulu ve Mustafa Kurtuluş İlkokulu’nda elektrik kesildi, eğitimde aksaklıklar yaşandı.
Okullarda elektrik kesintisinden dolayı sınav haftası öncesinde sıkıntılar yaşandı.
Öğrencilere ödev verme ve bazı görsel dersler ile ilgili sorunlar meydana gelirken, kantinlerdeki yiyecek ve içeceklerin bozulmaması için okul yönetimleri seferber oldu.

Diğer kurumlar…

Elektriği kesilen diğer kurumlar ise şöyle: “Devlet Üretme Çiftlikleri Dairesi, Şehir Planlama Dairesi Müdürlüğü, Lefkoşa Kaymakamlığı, Eski Turizm Bakanı Dr Ünal Üstel, Çevre Koruma Dairesi Müdürlüğü, Ulaştırma Bakanlığı Trafik Hizmet Birimi, Karayolları Dairesi, Su İşleri Dairesi, Orman Dairesi, Posta Dairesi,  Su İşleri Dairesi Arıtma İstasyonu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Radar, Telekomünikasyon Dairesi, C.T.E.M.L Yaygın Eğitim Merkezi, İlköğretim Dairesi Müdürlüğü, Güzelyurt Orman Bölüm Şef, Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Polis Genel Müdürlüğü, İskele Kavşak Işıkları, İskele Kaymakamlığı Sokak Işıkları, Sosyal Hizmetler Dairesi, GKK İtfaiye Şubesi, Piyangolar Birimi, GKK EM. MD.Araç M. Bölümü, Toprak Komisyonu, Yeniboğaziçi Posta Şubesi”


 

Elektriği kesilen Vadili İlkokulu’nun Müdürü Mehmet Menteş:
“Eğitimde aksaklıklar yaşadık”

Vadili İlkokulu Müdürü Mehmet Menteş, okulun elektriğinin 2 gündür kesik olduğunu, bu nedenle de eğitimde aksaklıklar yaşadıklarını söyledi.
YENİDÜZEN’e konuşan Menteş, okulda Salı gününden itibaren elektrik olmadığını, ilk etapta çalışmadan dolayı elektriğin kesik olduğunu düşündüklerini ancak gerçeğin dün sabah ortaya çıktığını belirtti.
Menteş, okulun borcundan dolayı elektriğinin kesildiğini anlamalarının ardından dün sabah Eğitim Bakanlığı ile istişareye geçtiklerini, durumu aktardıklarını ifade etti.

Kıb-Tek’e eleştiri…

Elektrik sorununa çara bulmak amacıyla okulun yanındaki bir komşularından elektrik aldıklarını da dile getiren Menteş, şöyle konuştu: “Okul kantininde 3 buzdolabımız var. İçerisinde dondurmalar, ayranlar ve içecekler var. Elektrik kesintisinden bozulmamaları için komşumuzdan elektrik aldık”

Elektriğin kesilmesiyle ilgili önceden bildirim yapmaması nedeniyle Kıb-Tek’e eleştirilerde bulunan Menteş, “Kıb-Tek bildirim yapsaydı biz de ona göre önlem alır, Eğitim Bakanlığı’nı devreye koyardık” dedi.

“Ödev verme noktasında sıkıntı yaşadık”

Okulda sınavların başlamasına bir hafta kaldığını, elektriksizlik nedeniyle özellikle öğrencilere ödev verme noktasında sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Menteş, Müzik ve İngilizce derslerinde de görsel etkinliklerin yapılamadığını kaydetti.
Menteş, elektrik olmamasından dolayı internet sıkıntısı yaşadıklarını, bazı yazışmalarını da yapamadıklarını belirtti.
Havaların serin olması nedeniyle sınıflardaki klimaları çalıştırmadıklarını, elektriksiz kalmalarının bu duruma etki etmediğini dile getiren Menteş, ilk kez böyle bir durumla karşı karşıya kaldıklarını da aktardı.


İlköğretim Dairesi Müdür Muavini Hakkı Başarı:
“Eğitim Bakanlığı da dahil, 5 ilkokulun elektriği kesildi”

Öte yandan İlköğretim Dairesi Müdür Muavini Hakkı Başarı ise ilköğretimde 5 okulun elektriksiz kaldığını, bakanlık olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını söyledi.
YENİDÜZEN’e bilgi veren Başarı, elektriği kesilen kurumlar arasında Eğitim Bakanlığı’nın da yer aldığını ifade ederek, “Konu, Maliye ve Kıb-Tek arasındadır. Biz harcamasını yaptık, yolladık” dedi.
Başarı, yapılan girişimler sonucunda okullarda kesilen elektriğin dün gün içerisinde bağlandığını da sözlerine ekledi.

vadili-ilkokulu.jpg

 Vadili İlkokulu’nda elektrik sorunu, komşudan alınan elektrik ile çözülmeye çalışıldı…

vadili-ilkokulu-(2).jpg

Okulda, elektrik kesintisi nedeniyle teneffüsler, elektrikli zil yerine zil çanı ile çalındı

vadili-ilkokulu-(3).jpg

Kesintiden dolayı okulda dersler ile ilgili fotokopi çekilemedi.

 

 

Bu haber toplam 6909 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler