1. HABERLER

  2. SEÇİM 2022

  3. "Kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomi mümkün"
"Kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomi mümkün"

"Kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomi mümkün"

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, bu ülkede kendi ayakları üzerinde duran bir ekonominin mümkün olduğuna dikkat çekti.

A+A-

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, 23 Ocak’tan sonra, Kıbrıs Türk halkının büyük ortak olduğu hükümeti kuracaklarını vurguladı. Erhürman, Kıbrıs Türk halkının desteğiyle hükümete geleceklerini ve göreve geldikten sonra kapıları dünyaya açacaklarını vurguladı. CTP milletvekili adayları, dün akşam basın mensuplarıyla bir araya geldi. Milletvekili adayları basın mensupları buluşmasında konuşma yapan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, bu ülkede kendi ayakları üzerinde duran bir ekonominin mümkün olduğuna dikkat çekti.

Erhürman: Kıbrıs Türk halkı iki buçuk senedir krizin ortasında

23 Ocak seçimlerinin, Kıbrıs Türk halkının ne diyeceğini herkesin duyacağı bir güne işaret ettiğini vurgulayan Erhürman, Kıbrıs Türk halkının son iki buçuk senedir bir krizin ortasında olduğunu belirtti. Erhürman, Kıbrıs Türk halkının, bütün dünya pandemiyle mücadele ederken, Türk Lirası hızla değer kaybederken, ekonomide çok ciddi açıklar varken, böyle bir krizin ortasında yok hükmünde olan hükümetlerle baş başa bırakıldığını kaydetti. Tufan Erhürman, “Kıbrıs Türk halkının, 23 Ocak’ta bütün bunlara buraya kadar, yeter artık, biz önümüzü görmek istiyoruz, biz çocuklarımızın göç ettiğini değil, bu topraklarda kök saldığını görmek istiyoruz diyecek” dedi.

“Bu ülkede kendi ayakları üzerinde duran ekonomi mümkündür”

CTP Lideri Erhürman, bu ülkede kendi ayakları üzerinde duran bir ekonominin mümkün olduğuna dikkat çekerek, “Kıbrıs Türk halkı, tanınmamış olmasına rağmen, KKTC’nin dünyayla buluşabileceğini, kapılarını dünyaya açabileceğini de biliyor. Bu ülkede kapsamlı çözümün tek formülünün iki toplumlu iki bölgeli siyasi eşitliğe dayalı federasyon olduğunu da biliyor” diye konuştu. Kıbrıs Türk halkının, çözümden önce dünyayla buluşmanın anahtarının, bu zemine basmak olduğunu da bildiğini belirten Erhürman, “Bu halk Yeşil Hat Tüzüğü’nün, mali yardım tüzüğünün bu zemine basılarak geçtiğini de biliyor. Daha fazla ilişkinin Avrupa ve dünyayla gene bu zemin üzerinden kurulacağını da biliyor” ifadelerini kullandı.

“Karşımızda AB ile iletişim dahi kurmayan bir zihniyet var”

Tufan Erhürman, halkın karşısında son iki buçuk yıldır hiçbir konuda Avrupa Birliği ile iletişim dahi kurmayan, buna zahmet dahi etmeyen, bununla ilgilenmeyen, bu halkın gailesini çekmeyen bir zihniyet bulunduğunun altını çizerek, Avrupa ile ilişkinin, bu halkın kendi iradesinden kaynaklanan bir ilişki olduğunu söyledi. Avrupa ile CTP’nin konuşacağını da yineleyen Erhürman, “Türkiye ile ilişkiler konusunda ‘En çok bizi severler, en çok parayı biz koparırız’ diyenler, nihayet itiraflara başladılar. 3 milyar 250 milyonluk protokol imzaladılar, sadece 950 milyon TL geldi. Halkı, bugün 90 milyon TL daha faiz yükü ve borç yükü altına sokmaktan çekinmediler” dedi.

“Türkiye olan ilişkilerde kaynak akışında çok ciddi sorun var”

Türkiye ile olan ilişkilerde kaynak akışında çok ciddi sorunların olduğunu dile getiren Erhürman, hükümetin Türkiye’den ilaç temini konusunda dahi kıllarını kıpırdatmadığını kaydetti. Tufan Erhürman, “Şu anda bu ülkede kanser hastaları, MS hastaları, dikkat sorunu olan çocuklarımız, diyaliz hastaları, bu hastalarımız ilaç sorunuyla karşı karşıyayken normal ağrı kesicilerde, tansiyon ilaçlarında bile sorun başladı ama Türkiye’den ihracat yasağı devam ediyor” hatırlatmasında bulunurken, bu konu hakkında bile TC ile konuşulmadığını vurguladı. TC ile konuşacak olanın da yine CTP olacağını kaydeden Erhürman, “Çünkü Türkiye’ye de dünyaya da bu ülkenin, bu halkın kapılarını geçmişte de açan, bugün açacak olan da CTP’dir” diye konuştu.

“Giderler dövize endeksli, gelirleri de dövize endeksleyeceğiz”

Tufan Erhürman, son günlerde en çok konuşulan konuların başında, kendilerinin dövize endeksleme politikasının geldiğini işaret ederken, şöyle devam etti: “Bizimle kimileri dalga bile geçmeye kalktı. ‘Giderlerin hepsi zaten dövize endeksli, biz gelirleri de dövize endeksleyeceğiz’ dedik. ‘Olmaz öyle şey’ dediler. Bir baktık şimdi TL’nin esas sahibi olan TC dedi ki ‘biz artık mevduatları da dövize endeksleyeceğiz’. Dolayısıyla TC’nin bu kararından sonra, herhalde bu arkadaşlar da dövize endekslemenin ne anlama geldiğini anlamışlardır diye umut ediyorum.” Asgari ücretin net 6 bin 90 lira olarak belirlendiğini söyleyen Erhürman, “Arkadaşlarımızın yaptığı çalışmaya göre aslında geçen asgari ücret belirlendiğinde, sterlin üzerinden alım gücüne bakarsınız onun biraz daha altında kalıyor ama yine de 6 bin 90 lira CTP’nin desteklediği bir rakamdır” dedi.

c1-199.jpg

“Alım gücü yerlerde sürünüyor”

CTP Genel Başkanı, insanların alım gücünün nasıl yerlerde süründüğünü bildiklerinin altını çizdiği konuşmasında, bugün hala asgari ücret üzerinden sosyal sigorta primi yatırmış ve emekliye çıkmış özel sektör emeklisinin maaşının 3 bin 500 TL olduğunu hatırlattı. “Hiçbir şekilde bu 6 bin 90 TL’nin alım gücünün, iki ay sonra da 6 bin 90 olacağını kestirmek mümkün değildir” diye konuşan Erhürman, şimdiki hükümetin, sosyal sigorta prim desteğinin özel sektöre bir sene devam edeceğiyle ilgili söz verdiğini hatırlattı. Erhürman, “Biz bu filmi gördük. Sayın Tatar başbakandı, ‘Yüzde 100 sigorta prim desteği vereceğim Haziran’a kadar’ demişti. Cumhurbaşkanlığı seçimleri bitti, Sayın Ersan Saner geldi, ‘Yeni ekonomik paket açıklayacağım’ dedi. Biz zannettik ki daha fazla şeylerden bahsedecek. Tam tersine sosyal sigorta prim desteklerini yüzde 100’den yüzde 30’a kadar indirdi” diye konuştu.

“Verdikleri sözü tutmayacaklarını biliyoruz”

Söz konusu hamlenin seçime ramak kala yapıldığını hatırlatan Erhürman, “Bu sözü onların tutmayacağını biliyoruz. Zaten onların tutmasına gerek kalmayacak, biz söz veriyoruz CTP’nin kuracağı ve Kıbrıs Türk halkının büyük ortak olacağı hükümette, biz bu sosyal sigorta prim desteğini bir yıl boyunca devam ettireceğiz” dedi. Erhürman, eğitim alanında, kamu okullarında tam gün eğitime geçeceklerinin de sözünü verirken, vergilendirilmemiş gelirleri vergilendireceklerinin de altını çizdi. Teşviklerin tümünü yeniden gözden geçireceklerinin de sözünü veren Erhürman, “Net söylüyorum; sonsuz, sınırsız teşvik olmaz. Teşvikler doğru ve verimli alanlara hem tarımda hem hayvancılıkta hem turizmde hem de yükseköğretimde kaydırılacak” dedi.  

c2-180.jpg

Kıbrıs Türk halkı bu zihniyete yeter diyecek”

Tufan Erhürman, “Bu zihniyet buraya kadar. Kıbrıs Türk halkı, bu zihniyete buraya kadar, yeter, gidin artık diyecek. CTP hükümeti kuracak. Bu hükümetin büyük ortağı Kıbrıs Türk halkı olacak” dedi.

Kıbrıs Türk halkıyla birlikte, doğru zeminde dünyayla ilişki kuracaklarının altını çizen Erhürman, “Kapılarımızı Avrupa’ya da bütün dünyaya da açarız. Kendi ayakları üzerinde duran ekonomiyi de yaratırız” şeklinde konuştu. Tufan Erhürman, büyük ortağının Kıbrıs Türk halkının olduğu hükümete geleceklerini vurgulayan Erhürman, “Yaptıklarımız ortadadır. Çok daha iyisini Kıbrıs Türk halkının bütün kurumlarıyla, kuruluşlarıyla, sivil toplum örgütleriyle birlikte yapmaya geliyoruz. Evet, CTP 23 Ocak’tan sonra geliyor, hepimize şimdiden hayırlı olsun” diyerek sözlerine son verdi.

 

 

Bu haber toplam 1395 defa okunmuştur