1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Türkiye’de genel havasında yerel seçim: CHP ZAFERİ
Türkiye’de genel havasında yerel seçim: CHP ZAFERİ

Türkiye’de genel havasında yerel seçim: CHP ZAFERİ

Türkiye'de yerel seçimler, beklenmedik şekilde muhalefetin zaferiyle sonuçlandı; AKP iktidarı için tek partili dönem kapandı, ikinci parti konumuna geriledi. 1977'den bu yana CHP ilk kez bir seçimden birinci parti olarak çıktı.

A+A-

Türkiye'de yerel seçimler, beklenmedik şekilde muhalefetin zaferiyle sonuçlandı; AKP iktidarı için tek partili dönem kapandı, ikinci parti konumuna geriledi. 1977'den bu yana CHP ilk kez bir seçimden birinci parti olarak çıktı.

Resmi olmayan sonuçlara göre ana muhalefet CHP, 17 Mayıs Genel Seçimlerine nazaran oylarını yüzde 10'un üzerinde arttırdı, Türkiye genelinde birinci parti çıktı.

İktidardaki AKP de oylarını artırsa da, ülke genelinde zafere ulaşmasına yetmedi.

Üçüncü parti konumuna DEM Parti (eski HDP) yerleşirken, İktidardaki koalisyonda da beklenmedik bir değişim yaşandı, MHP'nin yerini, "Erbakancı" Yeniden Refah Partisi aldı.

TC Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "İstanbul'u alan Türkiye'yi alır" sözlerine karşın AKP'nin adayı Murat Kurum, CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu karşısında adeta hezimete uğradı. Aradaki fark, yüzde 10'u aştı.

Öte yandan CHP,  Ankara ve İzmir'de de koltuğunu korudu, hem büyükşehir hem de ilçe belediye sayısını arttırdı.

Tayyip Erdoğan'ın, deprem bölgeleriyle ilgili "Merkezi yönetim ile yerel yönetim el ele vermezse o şehre bir şey gelmez, Hatay’a geldi mi?” sözleri,  Hatay'da karşılık bulmadı. Lütfü Savaş, resmi olmayan sonuçlara göre bir kez daha kazandı.

İmamoğlu: 16 milyon İstanbullu hükümete ve Cumhurbaşkanına, "Kanal bitti, İstanbul yaşayacak" mesajı verdi!

İstanbul Büyükşehir belediye Başkanı ve CHP'nin İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu, yüz binlerce kişinin toplandığı Saraçhane'de vatandaşlara seslendi.

İmamoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

"Benim büyük ailem... Sizlerle tanışmaya, kucaklaşmaya geldim. İstanbul, 16 milyon İstanbullu kazandı. Kutlu olsun. Bu seçimin kaybedeni yok. Bizim olduğumuz yerde öteki yok. İstanbul'a, bütün insanlarımıza hayırlı olsun. 

Alevi'sine, Caferi'sine, şafisine, tüm mezheplerine, bu şehrin Kürtlerine, Çerkez'ine, her etnik kökenden insanına hayırlı olsun. Hristiyan'ına, Musevi'sine, Ermeni'sine hayırlı olsun.

Bu şehirde yeni bir kültür başladı, milletin parası artık milletin oldu. Bu şehir bize Mustafa Kemal'in emanetidir. Bu başarıya hep birlikte 5 yıl önce başlayan demokrasi yolculuğuyla başladık. Bu başarıya değer katan ve bu yolculuğu birlikte tasarlayarak İstanbul'da güçlü bir başarı elde etmemize vesile olan sayın Özgür Özel'e teşekkür ediyorum.

Bugün tek bir oyumuza bile zeval gelmemesini sağlayan il başkanımız Özgür Çelik'e teşekkür ediyorum. Yöneticilerimize, ilçe başkanlarına, adaylarımıza teşekkür ediyorum. İstanbul'un 10 binlerce gönüllerine teşekkür ediyorum. 

Ben şunu düşünüyorum, halk bize ne mesaj verdi? Halk seçime giren rakiplerimize, hükumete, sayın cumhurbaşkanına hangi mesajları verdi? Yuhalama yok. Bütün bunları konuşacağız. 

Bizler şunu anladık; sizler İstanbul'da tasarruf ve bereket dönemi başladı dediniz. Partizanlık bitti, liyakat, adalet var. Dayanışmacı, halkçı belediye var. Bu anlayış kazanmaya devam edecek. Her İstanbulluya eşit ve adil hizmetin ulaştığı dönem devam edecek. Milletimiz dedi ki hızını artır, yoluna devam et. Kalkınmacılık belediye dönemi başlamıştır dedik. İstanbul'un bu akşam verdiği tarihi mesajı nasıl bize vermişse hükumet yetkililerine de verdi. Verdiği talimat şu; seçilen seçilene saygı gösterecek, seçilen seçilene saygı gösterecek, seçilen seçilene zulüm, dayatmacılık yapamaz, vesayet kuramaz, doğru mu? Ne dediniz; kanal yok, İstanbul var. Kanal bitti, İstanbul yaşayacak.

Seçilmiş yöneticileri yok saymak değil, onlarla çalışmak, istişare var demiştir. Kontrolsüz denetim gücü yok. Mertçe, adilce mücadele var demiştir. Belediyeye ait kurumların yapısını değiştirerek çözümleri engelleme yok UKOME gibi. İstanbullunun her sorununda ortak çalışma, ortak amaç var demiştir. İstanbul bu akşam demiştir ki sayın cumhurbaşkanı, 18 aydır bir imzayı esirgediğin Sefaköy-Belikdüzü metro hattını imzala, İstanbul o hizmeti hemen alsın, engelleme, işine bak demiştir. Bu kentin sağlığını, yeşilini, denizini korumak için yapılacak tesisler için imza at, bekletme demiştir. İstanbullu daha ne desin? Siz her mesajı verdiniz. Bakacağız, alacaklar mı almayacaklar mı? Umarım alırlar.

Millet bugün ben barıştan, huzurdan, demokrasiden, adaletten yanayım dedi. İstanbul mesajını vermiştir. İstanbul bu işi noktalamıştır. Bundan sonrası için artık herkes ne yapması gerektiğini çok iyi biliyor. İşte böyle bir dönem olsun istiyoruz. Vatandaşımızın lehine olsun istiyoruz. Ben temenni ediyorum ama millet diyor ki ben emir veriyorum. Millet emir verir, bir kişi emir vermez.

Yöneticiler milletten talimat alır. Bir kişinin vesayet dönemi bugün itibariyle bitmiştir. Cumhuriyet ve demokrasi bugün itibariyle tam yol ileri demiştir. Bugün millet kazandı. Millet kazanmaya devam edecek. Çok daha güzel bir geleceğe koşacak. Yarın mis gibi bir bahar gününe uyanıyoruz. Yarın sabah mis gibi demokrasi, barış, huzur, kardeşlik, insanlık kokacak. 

Tayyip Erdoğan'dan 'mağlubiyet' konuşması:

"Yerel seçim imtihanından umduğumuz neticeyi alamadık"

"31 Mart, bir bitiş değil, dönüm noktasıdır. Milletin mesajı siyasetçilere ulaşmıştır. Özeleştiri yapacağız, gerilemenin sebeplerini masaya yatıracağız."

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart seçimlerinde umdukları neticeyi alamadıklarını söyledi. “Sonuçlardan bağımsız olarak bu seçimin galibi demokrasimizdir, milli iradedir.” diyen Erdoğan, “Seçim sonuçlarının hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 2075 defa okunmuştur
Etiketler : ,