1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Hükümet’te ‘imza’  krizi: Sucuoğlu: Atun’a ulaşamadılar, ben imzaladım / Atun: Anlaşmayı imzalamayı uygun bulmadım
Hükümet’te ‘imza’  krizi:  Sucuoğlu: Atun’a ulaşamadılar, ben imzaladım / Atun: Anlaşmayı imzalamayı uygun bulmadım

Hükümet’te ‘imza’  krizi: Sucuoğlu: Atun’a ulaşamadılar, ben imzaladım / Atun: Anlaşmayı imzalamayı uygun bulmadım

Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'nda yaşanan eylemin ardından El-Sen ile imzaladığı anlaşma, hükümeti bir kez daha ters düşürdü.

A+A-

Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'nda yaşanan eylemin ardından El-Sen ile imzaladığı anlaşma, hükümeti bir kez daha ters düşürdü.

Maliye Bakanı Sunat Atun’a ulaşılamadığına yönelik kendisine bilgi verildiğini, bu nedenle de anlaşmaya kendisinin imza koyduğunu söyleyen Başbakan Sucuoğlu’nu bakan yalanladı, “Bana ulaştılar, El-Sen ile anlaşma imzalamayı uygun bulmadım” dedi.

Elektrik zammında indirimle başlayan, ekonomik protokol görüşmelerinde de hissedilen Sucuoğlu-Atun gerginliği, bu kez El-Sen anlaşmasına yansıdı.

Hükümette oluşan ‘çatlak’ Meclis Genel Kurulu’nda da dile geldi, muhalefet yaşananları eleştirdi.

Sucuoğlu: “Ben imza atmam diyen varsa da saygı duyarım”

Başbakan Faiz Sucuoğlu, EL-SEN ile imzalanan anlaşmaya yönelik eleştirilere yanıt verdi.

Protokol görüşmelerinin ardından Perşembe günü Kıbrıs’a geldiğine değinen Başbakan Sucuoğlu, dinlenmesinin ardından Kıb-Tek’ten yetkililerin evine gelerek, Teknecik Santrali’nin kapanması kararının alındığını kendisine aktardığını anlattı.

 Eylem devam ettiği için sürekli orada kalan çalışanların artık çalışamayacağının aktarıldığını belirten Sucuoğlu, ülkenin karanlıkta kalması tehlikesi üzerine, metin hakkında, “Benim yetkimde değil. Biz buna imza atarız ama yaymayın. Pazar günü de bu düzenlensin” dediğini kaydetti.

İmzayı attığı anda haberin ülkede patladığını kaydeden Sucuoğlu, “Ya riske girecektik ya da ülkenin karanlıkta kalmasına müsaade edecektik” dedi.
Güneyin de elektrik veremeyeceğini söylediğini dile getiren Sucuoğlu, bir otelde elektrik kesintisi nedeniyle yaşananları da anlattı.
İmzalamam denildiği anda işin boyutunun dramatik hal aldığını kaydeden Sucuoğlu, “Ya beni ilgilendirmez, banane diyecektik. Ya da bu riske girip, eleştirilere katlanacaktık. Ben imza atmam diyen varsa da saygı duyarım. Yapmayabilirdik. 1-2 gün sürebilecek karanlığı göğüsleyebilir miydik? Yanlış mı doğru mu? Vicdanen doğru olduğuna inanırım. Kendi kararım, eleştirilere saygı duyarım” dedi. 

“Bile bile yanlış olduğunu bildiğiniz metni imzaladınız”

Sucuoğlu’nun açıklamalarına karşın Erhürman yerinden söz aldı, “Sonuç itibariyle metnin o maddesinin yanlış olduğunu baştan mı fark ettiniz? Bile bile yanlış olduğunu bilip, imzaladığınız bir metin mi var ortada? ” diye sordu.

Sucuoğlu’na ‘3’üncü yol olarak sendikaya ilgili maddeyi kaldırın da imzalayayım’ demediniz mi? diye sordu.

Baybars’dan Sucuoğlu’na: “Kıb-Tek’in bağlı olduğu bakan ne yapıyordu?”

HP Milletvekili Ayşegül Baybars da yerinden söz aldı, “Bu sırada Kıb-Tek’in bağlı olduğu bakanlık ne yapıyordu?” diye sordu.

Sucuoğlu ise “Bana gelenler yetkilileri aradıklarını, telefonla ulaşamadıklarını söylediler” yanıtını verdi.

Derya’dan Sucuoğlu’na “Arıklı hakkındaki Sayıştay raporuyla ilgili bir şey yapacak mısınız?”

CTP Milletvekili Doğuş Derya ise “imzalanan metinde diğer maddelerle ilgili taahhüdünüz yok mu?” diye sordu.Sucuoğlu, “5 maddede görüş farklılığı yok. Bir maddedeydi… Diğerleriyle ilgili imzamız var.” yanıtını verdi.

Derya, ayrıca dönemin Ekonomi Bakanı Erhan Arıklı hakkında Kıb-Tek ile ilgili Sayıştay Raporu’nu okuyup okumadığını, adım atıp atmayacağını sordu.

Sucuoğlu ise yalnızca raporu okuduğunu söyledi.

Uluçay: “Özel sektör için ne yapacaksınız?”

CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay ise alkollü içki konusunda yapılan zamdan sonra indirimli tarife açıklandığını ancak yürürlüğe girmediğini kaydetti.

“Bu durumdan dolayı ciddi kaos yaşanıyor, devlet kasasına beklenen yerlerden para gelmiyor” diyen Uluçay, bu uygulamanın ne zaman hayata geçeceğini sordu.

Elektrikte zamdan indirimin yalnızca Mart ayını kapsayacak olmasını da eleştiren Uluçay, “Özel sektör için ne yapacaksınız?” sorusunu gündeme getirdi.


Maliye Bakanı, Başbakanı yalanladı:

“Bana ulaşılamadığı doğru değil”

Maliye Bakanı Sunat Atun, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'nda yaşanan eylemin ardından El-Sen ile anlaşmayı imzalamayı uygun bulmadığını söyledi, "Başbakan'ın bu anlaşmayı imzalamasının bir mahsuru yoktur, Başbakan genel kapsayıcılık anlamında bunu yapabilir" dedi.

Atun, eski İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars'ın sözleri üzerine, "Bu yapılanın gayrı yasal olduğunun farkında değil misiniz" şeklinde konuştu.

Atun, alkollü içkilerdeki fon artışıyla ilgili de içeriğe bakılmasını istedi, "30 TL'lik fon artışı karşısında 120 TL artış gelmişse, demek ki başka bir fiyat politikası var" dedi.

Atun konuşmasında muhalefete "tutarlılık" çağrısı yapması üzerine, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman söz aldı.

"Sabahtan beri hükümet her konuda tutarsızlık sergiliyor" diyen Erhürman, "Başbakan, Maliye Bakanı'na ulaşılmadığını söylerken, Maliye Bakanı ise kendisine ulaşıldığını belirtiyor. Hem elektrik, hem de alkollü içkilere yönelik düzenlemede Başbakan ve Maliye Bakanı farklı farklı konuşuyor" şeklinde düşüncelerini açıkladı.

Bu sözler üzerine Başbakan Sucoğlu, kendisine "Maliye Bakanı'na ulaşılmadı" dendiğini ifade ederek, "Eğer bana yanlış bilgi verildiyse bu da soruşturma sebebidir" dedi.

 

 

 

Bu haber toplam 3420 defa okunmuştur