1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Hayvancının alın teri”
“Hayvancının alın teri”

“Hayvancının alın teri”

Hayvan üreticileri süt alımlarında yaşanan sıkıntıları protesto ederek, ellerinde kalan ve satılmayan 15 kilo sütü döktü

A+A-

Fehime ALASYA

Süt İmalatçıları ile anlaşamayan Hayvancılar Birliği, bozulan ve alınmayan sütlerini Haspolat'taki arıtma tesisine dökerek, bu alandaki sıkıntıları ve kayıtsızlığı protesto etti.

Süte yapılacak olan artış, Hayvan Üreticileri Birliği ve Süt İmalatçılarının arasını açtı. Hayvan Üreticileri Birliği, bazı süt imalatçılarının süt alımını azaltarak eylem yapma yoluna gittiğini ileri sürerek, bu yüzden sütlerin ellerinde kaldığını belirtti, çareyi sütleri dökerek protesto etmekte buldu. 

Satamadıkları ve bozulan yaklaşık 15 kilo sütü arıtma tesisine döken hayvancılar, bu sütleri her gün protesto amaçlı dökeceklerinin altını çizdiler.

Van araçlarla Haspolat Arıtma Tesisi’ne getirilen sütlerin, hayvancıların elinde kaldığı için bozulduğu belirtildi. 

Dökülecek olan sütlerin önce numunesini alan Hayvancılar Birliği, ardından boşaltım işlemini başlattı.

Ellerinde olan 420 Kilo’luk sütün 405 kilosunu satabildiklerine değinen Hayvancılar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Cemal Darbaz, dökülecek olan 15 kilo süt olduğunu kaydetti. Darbaz, öğlen saatlerine dek ellerinde 60 ton civarında süt kaldığını fakat akşamüzerine dek bu sütlerin satıldığını ifade ederek, kalan 15 kilo bozuk sütü tesise dökeceklerini kaydetti.   

Hayvancılar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Cemal Darbaz ve Hayvancılar Birliği Genel Sekreteri Adil Onalt protesto sırasında basına kısa bir açıklama yaptı. Açıklamada boş yere dökülen sütler için özür dilenirken, bu noktaya kırk yıllık siyasetin sonucunda gelindiğinin de altı çizildi.

 “40 yılın faturası kesildi”

Hayvancılar Birliği Genel Sekreteri Adil Onalt, haklarını elde etmek için savaşacaklarının altını çizerek, yaşananların 40 yılın sonunda gelinen nokta olduğuna değindi.
Onalt, “40 yılın faturası kesildi. Hayvancının el emeği, göz nuru burada dereye akıyor, görenler utansın… Halkımıza biz bunları layık görmedik, hele bu ramazan ayında bunun olmasını hiç istemezdik. Bu sütü ramazan paketi olarak dağıtmayı arzu etmiştik fakat olmadı. Sabahın köründe kalkıp pisliğin içinde alın teri döken hayvancımızın emeğini buralara döktük. Dim dik durup savaşarak neler olacağını göreceğiz, birileri bunun bedelini ödeyecek” dedi.

Darbaz “Bizi bunu yapmaya mecbur ettiler”

Ellerinde kalan ve satamadıkları sütleri her gün artıma tesisine dökeceklerini belirten Hayvancılar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Cemal Darbaz “Bizi bunu yapmaya mecbur ettiler” diyerek yaşananlardan duyduğu üzüntüyü belirtti. Darbaz, “Bu süreç devam edecek. Biz sütümüzü ödemedikleri halde birilerine peşkeş çekmeyeceğiz, artık buna göz yummayacağız. Yarın daha fazla çalışıp, daha az sütün dökülmesini sağlayacağız. Süt kurumuna da çok büyük teşekkür ederiz. Bizi bu durumlara sokan, 40 yılda hayvancığın getirildiği nokta bu noktadır. Bunu da bizi idare edenler yaptı. Bizi bunu yapmaya mecbur ettiler” dedi.

“Artık kimsenin bizim ensemizden lingiri oynamasına izin vermeyeceğiz”

Hayvancılar Birliği’nin süt imalatçılarından alacağı olduğuna da değinen Darbaz, süt imalatçılarına da atıfta bulundu: “Bizim sütümüzü alıp, ödemeyen, bize 40 milyonu aşkın borcu olan bu süt imalatçılarına de seslenmek istiyorum. Almayacaksanız almayın, ama bize sütümüzü ödeyin. Biz kendi çözümümüzü bulacağız. Artık kimsenin bizim ensemizden lingiri oynamasına izin vermeyeceğiz. Hayvancı artık kendi hakkını kendi savunacak, kendi sütünü kendi yapacak, kendi idarecisi olacak. Bu süreçte kesinlikle boyun eğmeyeceğiz”  

Konuşmasında hayvancılara da seslenen Darbaz, “Dik dursunlar, bu işin sonunda kazanan biz olacağız. Aksi takdirde mahkûm olacağız. Birliğimizin arkasında durun, bu yaşananların üstesinden geleceğiz” şeklinde konuştu.

Süt İmalatçıları Birliği’ne eleştiri

KKTC  Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Alpay Orhan Güvenlier’in yaptığı yazılı açıklamada, Süt İmalatçıları Birliği’ni eleştirerek, toplumu üreticiye karşı kışkırtıp aradan sıyrılma taktiği yapıldığını ifade etti. Güvenlier, süt konusunda yaşanan kaosun  üreticinin artan maliyetlerinin göz ardı edildiğinin göstergesi olduğunu savundu.
 

 

s1-008.jpg
Dökülecek olan sütlerin önce numunesi alındı..

s2-006.jpg
Testilerde dolu sütler Haspolat Arıtma Tesisi'ne getirildi

 

Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği:
“Toplumu üreticiye karşı kışkırttılar”

Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, Süt İmalatçıları Birliği’ni “toplumu üreticiye karşı kışkırtmakla” suçladı.
“Süte yapılacak 10-15 kuruşluk artış bir kilo hellime 11 lira, 1 litre pastörize süte 1 ile 1.5 lira zamla yansıyacak” yönünde yapılan propagandanın “kışkırtma” olduğunu açıklayan Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, “Bunu yapanlar aradan sıyrılıyor” dedi.
KKTC  Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Alpay Orhan Güvenlier yazılı  açıklamasında, süt konusunda yaşanan kaosun  üreticinin artan maliyetlerinin göz ardı edildiğinin göstergesi olduğunu savundu.

İleride fabrikalarında işleyebilecek süt bulabilmeleri için imalatçıların üreticileri biraz olsun düşünmesini isteyen Güvenlier, “Bu gün  keçi ve koyun sütünün maliyeti artan yem fiyatları nedeni ile daha da yükselmiştir. Artan yem fiyatları karşısında  üreticinin yaşam payı hesaplanarak süt fiyatlarında hatırı sayılır iyileştirmeler yapmak kaçınılmazdır” dedi.

Güvenlier,  “Tarım Bakanlığını süt konusunda üreticinin haklarının korunması yönündeki tutumundan dolayı takdir ederiz. İmalatçılar bu kurak memlekette yaşam savaşı vererek üretilen süte saygı duysun, gerekli ve haklı iyileştirmelere itiraz etmesin” ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 5631 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler