1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Güneyden basın özetleri (24.7.2023)
Güneyden basın özetleri (24.7.2023)

Güneyden basın özetleri (24.7.2023)

PIK tarafından tercüme edilen Kıbrıs (güney) basın özetleri...

A+A-

Bugünkü Kıbrıs Rum gazetelerinin ana haberlerinde Yunanistan’da süren yangınlar, EuroAsia Interconnector denizatlı elektrik bağlantısı projesiyle ilgili gelişmeler, Mitsotakis'in programlanan Kıbrıs ziyareti ve Astromerit – Akaki bölgesindeki tel örgüler konuları yer alıyor.

*

Haravgi gazetesinin tel örgülerle ilgili ana haberi:

“Ölü bölgedeki tel örgüleri siyasi baskılar nedeniyle sökmüyorlar – Hükümet yöre sakinlerinin ve BM GS’nin tepkilerini görmezlikten gelmeye devam ediyor” başlıkları altındaki haberde ön sayfada öne çıkan noktaları aktaralım:

Tel örgü çekilmesi olayının 35 aileye ve büyük sayıda çiftçiye negatif etkileri var

BM GS UNFICYP raporunda tel örgü çekmenin izinsiz olduğundan söz ediyor

İçişleri Bakanı tel örgülerin daha fazla uzatılmayacağına dair güvence verdi

Habere göre Nikos Hristodulidis Hükümeti Nikos Anastasiadis Hükümeti ve o dönem İçişleri Bakanı Nikos Nuris tarafından Astromerit – Akaki bölgesinde çekilen tel örgüyü kaldırmak niyetinde değil. Üstelik bölge sakinlerinin protestolarına ve tel örgünün ölü bölgeden gelen göçmen akımlarının önünü kesmek olan hedefini yerine getirmediğinin tespit edilmesine rağmen. Tel örgü toplamda 35 aileyi ve büyük sayıda çiftçiyi olumsuz etkiliyor.

BM GS Antonio Guteres 5 Temmuz 2023 tarihli son UNFİCYP raporunun 12. Maddesinde tampon bölgede izinsiz çalışmaların yapıldığından şikâyet ediyor. Bu çalışmaların rakip taraflar arasında koruyucu bölge olarak kullanılması amacıyla belirlenen noktalarda olması nedeniyle statükoya doğrudan etkileri olduğundan söz ediyor. Bu çerçevede, güney ateşkes hattı paralelinde izinsiz çekilen yaklaşık 14 kilometre uzunluğundaki tel örgülerin kaldırılmadığına dikkat çekiliyor.

BM’in ve Kıbrıs sorunuyla ilgili kararların önemine hemen hemen her gün vurgu yapan Hükümetin GS’in tavsiyelerini göz göre göre görmezden gelmesi gerçekten hayrete şayan. Yanısıra medyada yer alan Antonio Guteres’in son raporlarıyla ilgili haberlerde bu konuya verilmediğini de ayrıca hatırlatalım.

Tel Örgülerin kaldırılması için çalışan İnisiyatif Grubu Haravgi gazetesine BM GS’nin raporunu tel örgülerin kaldırılması için Kıbrıs Hükümetine yönelik bir baskı unsuru daha olarak kabul ettiğini söyledi. Bu yöndeki çabalarına önümüzdeki Eylül ayından itibaren devam edileceğini ekledi.

Bu arada İçişleri Bakanı Konstandinos İoanu İnisiyatif Grubuyla yaptığı son görüşmede kendilerine, gerek ekonomik maliyeti olacağı gerekse de partilerin kaldırılmaması için yoğun baskılarına maruz kalmaları nedeniyle ne tel örgülerin ne de demir kapıların kaldırılamayacağını söylediğinin altını çizdi.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi Yunan Cumhurbaşkanının Kıbrıs’a ziyareti ve Kıbrıs sorunu:

“Adımları koordine ediyorlar – Yunan Cumhurbaşkanı Kıbrıs’ta – Gündemde Kıbrıs sorunu, AB-Türkiye ilişkileri ve Türk – Yunan ilişkileri var” başlıkları altındaki habere göre “Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’in Yunan Başbakan Kiriakos Mitsotakis ile önümüzdeki gün yapacağı görüşme son derece önemli kabul ediliyor. Benjamin Netaniahu’nun hastalığı nedeniyle Kıbrıs, Yunanistan, İsrail üçlü görüşmesinin ertelenmesine rağmen Yunan Başbakan Cumhurbaşkanı ile görüşmek üzere Kıbrıs ziyaretini programlandığı biçimde gerçekleştirecek. Sonbahar itibariyle beklenen gelişmeler öncesinde iki liderin gündeminde Kıbrıs sorunu, Avrupa – Türkiye ilişkileri ve Türkiye – Yunanistan ilişkileri yer alacak. Aynı zamanda yeni üçlü görüşmeler konusunda da koordinasyon çalışmaları yapacaklar.

*

Alithia’nın ana haberinde EuroAsia Interconnector elektrik bağlantısı projesinin risk altında olduğuna vurgu yapıyor.

“EuroAsia İnterconnector risk altında – Bilgilere göre Bakanın adımları kablo kanalını çöküşe doğru götürüyor – Hükümet kaynakları Alithia’ya bilgi verdi” başlıkları altındaki ana haberinde Alithia gazetesi şu noktalara vurgu yapıyor:

İlgili bir yayında Enerji Bakanının çalışmanı sürdürülebilirliğine dair olumsuz açıklamaları diplomatik ortaklarında memnuniyetsizliğe yol açtı.

Aynı anda Enerji Bakanının EuroAsia Interconnector projesinin, İsrail’den Kıbrıs’a doğal gaz getirilmesini sağlayacak bir başka projeyle değiştirileceğini söylediğinden söz ediliyor.

Bazı Hükümet kaynaklarının Alithia’ya verdiği bilgilere göre bu çalışmayı arzu ediyor ancak önce projenin sürdürülebilir olup olmadığını görmek istiyor.

Hükümet malzemelere gelen fiyat artışları nedeniyle projenin yapım çalışmalarının maliyetinin 400 milyon artmış olması Hükümet için negatif bir durum oluşturuyor.

*

Politis gazetesi ise Yunanistan’daki yangınları ana haber yapıyor. Aktarıyoruz:

“Yunanistan’ın kâbusu bitmiyor – Mati yangının üzerinden dün 5 yıl geçti. Ülke bu yıl da yanıyor”

Yunanistan’daki yangınlar Rodos, Peloponez ve başka cephelerde sürüyor.

Rodos’ta büyük felaket. Yabancı ülkeler yurttaşlarına adaya gitmekten kaçınmalarını, adada olanlarınsa bir an önce bölgeyi terk etmesi doğrultusunda talimatlar veriyor.

Turistler Yunanlıların onlara yönelik kurtarmaya yönelik girişim ve faaliyetlerini övdü. Öyle görünüyor ki Yunanistan’da yangın idaresi konusunda çok şey değişti.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerden seçmeler:

Haravgi gazetesinden Kıbrıs sorunuyla ilgili bir haber:

“Kıbrıs sorununda kaybedecek zamanımız yok – AKEL GS: Çözüm olanakları yaratmak için her türlü olanağı kullanmak görevimizdir”

AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu, Türk işgalinde düşenler ve kayıplarını anma töreninde, dün yaptığı konuşmada Kıbrıs sorununda kaybedecek zaman olmadığını vurguladı. “Fırsatlar yaratmak ve Kıbrıs sorunu için çözüm dinamiği geliştirmek için her türlü olanağı kullanmak görevimizdir” diyen Stefanu, zamanın, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türklerin yani halkımızın onları doğuran topraklarda yaşamasının daha da çok tehdit edildiğini ve zamanın aleyhimize işlediğini söyledi.

Stefanu “Müzakerelerdeki en uzun süreli çıkmazı yaşıyoruz, üstelik de Türk tarafının kabul edilemez iki devlet çözümünü öne çıkardığı ve işgalin bölücü oldubittilerini güçlendirdiği bir dönemde” dedi.

AKEL Genel sekreteri konuşmasında “AKEL’in ihanet, suç ve 1974’ün sonuçları hakkında hakikatin sesiyle konuşmaya devam edeceğini vurguladı.

“Ülkemizi tel örgülerle bölen, toplu mezarlar, göçmen semtleri ve acılarla dolduran NATO, Cunta ve EOKA-B’nin işlediği çifte suçun üzerinden 50 yıl geçti ve biz bugün hâlâ kahramanlarımızı gömüyoruz, kayıplarımızın izlerini sürüyoruz.

Çok iyi biliyoruz ki, bunları yapanlar, bazılarının günümüzde de tekrarladığının aksine safça ya da akılsızca hareket etmiş değiller” dedi.

*

Politis’ten kısa kısa:

“Önce ölmek mi lâzım? – Havai fişekler her yerde”

Havai fişeklerin sebebiyet verdiği Lofu yangını havai fişek tehlikesi tartışmasını yeniden gündeme getirdi. Toplum huzurunu da negatif etkileyen bu büyük ve yaygın soruna neden bir son verilmiyor?

*

“Vandallar kaçtı – Yol tabelalarına zarar”

Beyinsizlerin zarar vermediği yol levhası kalmadı. Spreyle boyuyorlar, sloganlar yazıyorlar ve halkı riske atıyorlar. Larnaka’da sorunla mücadele konulu toplantı yapıldı.

*

“Vergi yatırmada yurttaşlara yeni hizmet geldi”

TAXISnet sistemine eklenen faturasız gelir bildirimi uygulamasına şu ana kadar 16 bin yurttaş başvurdu. 11.500’ü nihai başvurusunu yapmış bulunuyor.

*

Filelefteros’tan kısa kısa…

“Maliye Bakanlığı enerji müsrifi”

Maliye Bakanlığı binasının enerji bakımından geliştirilmesi ve güçlendirilmesi çalışmaları 24 milyon avroya mal olacak.

*

“Göçmen hem yasal hem yasadışı”

Kıbrıs’taki Bangladeşli bir şahsın durumu devlet daireleri arasındaki ve devlet içindeki karşılıklı bilgilendirme siteminin yokluğunu kanıtlıyor.

*

“Göçmen sorunu kızgın patates”

Cumhurbaşkanı Türk işgalinin büyük göçmen akımlarına yol açtığına atıfta bulundu.

*

“YERİ’de kaza – Sürücü arabasının içinde yandı”

Kazada ters dönen ve yanan arabadan çıkan cesedin 61 yaşındaki bir kişiye ait olduğu tahmin ediliyor.

*

“İşgal altındaki bölgeden kaçak mal getiren üç kişi tutuklandı – İnanılmaz miktarlar”

Tutuklananlar, geçiş noktasından malları, hiçbir şey olmamış gibi bagajlarında geçirmeye çalışıyordu.

*

“Havaalanında utanç sahneler – Bakanlık müdahalesi”

Müşteri bekleyen taksi şoförleri Larnaka havaalanının iç mekânını kahvehaneye çevirdiler. Bakanlık müdahale etmek zorunda kaldı.

*

Yakıcı sıcaklar Kıbrıs’ı Sahra Çölüne çeviriyor.

Bu haber toplam 988 defa okunmuştur
Etiketler :