1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. GİRNE’YE YENİ PLAN
GİRNE’YE  YENİ PLAN

GİRNE’YE YENİ PLAN

5 aydır hazırlık çalışması süren ‘Girne – Çatalköy İmar Planı Tasarısı’nın içeriği ortaya çıktı:

A+A-



“Girne’ye 5 kat sınırı, yeni üniversite  ayrıca 4 ve 5 yıldızlı otel izni yok”
 

Kasım ayının başında hayata geçmesi planlanan imar planı ile şehir merkezlerinde şu anda ana caddelerde 7 kat, ara sokaklarda 5 kat olan kat sınırı, 5 KAT İLE SINIRLANDIRILACAK.

 

 

 

İMAR PLANI TASLAĞI’NDAN ÖNEMLİ NOKTALAR:

  • Yeni üniversite izni verilmeyecek,
  • 4 ve 5 yıldızlı yeni otellere izin verilemeyecek.
  • Butik otel veya eko-agro turizm anlamında otellere onay verilecek.
  • Bu oteller özellikle  köy içlerine yapılabilecek.
  • Köy içlerindeki oteller 20 yatak kapasiteli, belirlenecek özel yerlere yapılacak oteller ise 40 yatak kapasiteli olacak
  • Yurtlar, ‘tanımlanmış merkezlerde’ toplanacak, konut yanlarına yurt yapımı olmayacak
  • Ana caddede 7, ara sokaklarda 5 olan kat sınırı, tümü “5 KAT SINIRI” olacak
  • Çatalköy dışındaki bölgelere (Karaoğlanoğlu, Bellapais)  bir parsele bir konut (600 metrekareye bir konut), Çatalköy’de ise bir parsele iki konut yapılacak,
  • Mevcut emirnamede hektara düşen kişi sayısı 460’dı, yeni öngörüye göre bu sayı 300’e çekildi. Böylelikle parsele düşen konut sayısı 9’dan 7’e geriledi

 

Ayşe GÜLER

‘Girne – Çatalköy İmar Planı Tasarısı’ çalışmalarının içeriği ortaya çıktı.

Kasım ayının başında hayata geçmesi planlanan imar planı ile şehir merkezlerinde şu anda ana caddelerde 7 kat, ara sokaklarda 5 kat olan kat sınırı, 5 KAT İLE SINIRLANDIRILACAK.

Bölgesel merkez ve kentsel ana hizmet merkezi denilen Çatalköy ve Karaoğlanoğlu’nda yaratılan merkez ile ana arterlerin üzerinde (batıda Karaoğlanoğlu Caddesi, doğuda Uğur Mumcu Bulvarı) 2 kat olan sınır, 3 kata yükseltilecek, yoğunluk oranı da %50 artırılacak.

Bölgede yeni üniversite kurulmasına da izin verilmeyecek, şu anda %20 olan üniversitelerin kullanım alanının % 50 artırılarak, %75’e çıkarılacak.

Öte yandan Turizm Gelişim Yasası’nda öngörülen otel sayısı aşıldığından dolayı, yeni imar planıyla birlikte 4 ve 5 yıldızlı otel izinleri de rafa kalkacak.

Butik otel veya eko-agro turizm anlamında faaliyet gösteren otellere onay çıkacak. Bu oteller belirli yerlere ve köy içlerine yapılacak, 20 ve 40 kapasite ile sınırlandırılacak.

4 saati aşkın toplantı…

 

Çalışmaları 5 aydır süren Girne-Çatalköy İmar Planı Tasarısı, dün açıklandı.

Grand Pasha Otel’de düzenlenen Halka Açık Danışma Kurulu’na bölge halkının yanı sıra, çok sayıda milletvekili ve sivil toplum örgütleri de yoğun katılım gösterdi.

Saat 10.00’da başlayan toplantı 4 saati aşkın süre sonunda tamamlandı.,

Toplantıda zaman zaman sinirler gerildi.

Toplantıda ilk sözü alan Şehir Planlama Dairesi Müdürü Türkmen Yiğitcan, planlama anlayışının değiştirildiğini, belediyelerle birlikte adım attıklarını söyledi, çalışmalara katkı koyanlara teşekkür etti.

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ise şehircilik tarihinde önemli bir basamağın geride kaldığını belirterek, 1989 yılından 2016 yılına kadar bu konuda ciddi adım atılmadığını, Girne’de imar planından bahsedilmediğini kaydetti.

42 gün askıda!

Tasarı, halkın bilgisine getirilmesinin ardından 42 gün boyunca Girne ve Çatalköy belediyelerinde askıda kalacak.
İmar Yasası kapsamında yurttaşlar görüş ve önerilerini içeren raporu Birleşik Kurul onayına sunacak.
Tasarının en geç Kasım ayı başında hayata geçmesi planlanıyor.


TASARI NE İÇERİYOR?

Tasarı’da Girne merkeze olan yükün hafifletilmesi için çok merkezli bir yapının oluşturulması öngörülüyor.
Bu bağlamda Girne merkez dışında, biri planlama alanının batısına, diğeri ise doğusuna hizmet sunacak yeni iki alt merkez hedefleniyor.

Yeni üniversite izni yok

Kasım ayında hayata geçmesi planlanan İmar Planı ile birlikte bölgede yeni üniversiteye izin verilmeyecek.
Bununla birlikte şu anda %20 olan üniversitelerin kullanım alanının % 50 artırılarak, %75’e çıkarılması da hedefleniyor.


4 ve 5 yıldızlı otel izni yok!

Öte yandan imar planının yürürlüğe girmesinin ardından bölgedeki otellerin Turizm Gelişim Yasası’nda öngörülen otel sayısı aşıldığından dolayı, yeni 4 ve 5 yıldızlı otel izni verilmeyecek.
Butik otel veya eko-agro turizm anlamında faaliyet gösteren otellere onay çıkacak. Bu oteller belirli yerlere ve köy içlerine yapılacak.
Köy içleri ve Bellapais’e yapılacak oteller 20 yatak kapasiteli, diğer belirlenecek yerlere (Girne, Çatalköy ve Karaoğlanoğlu’nda) yapılacak oteller ise 40 yatak kapasiteli olacak.
Mevcut turistik tesislerle ilgili de kapasite(kat, yatak ya da oran bazında) artımı da öngörülmüyor.

Yurtlar ‘tanımlanmış merkezlerde’ toplanacak…

İmar planı çalışmasında yurtlarla ilgili de düzenlemeler yer alıyor.
Bundan böyle yurtlar ‘tanımlanmış merkezlerde’ yer alacak, konut yanlarında yurt yapımı olmayacak.
Yalnızca konut alanları içinde Girne merkezdeki apartman türü konutların yer aldığı, Mete Adanır Caddesi ile Çevreyolu arasındaki alanda (Şht Ecevit Caddesi sınırlayacak) yurt kullanımı öngörülüyor.
Öte yandan planın yürürlüğe girmesi ile sahillerdeki kamu ve hali araziler yalnızca kıyı rekreasyon amacıyla kullanılabilecek.


Şehir merkezlerinde azami kat sınırı 5 oldu…

Şehir merkezlerinde azami kat sınırı 5 oldu. Eskiden ana caddelerde 7 kat, ara sokaklarda 5 kattı.
Diğer bölgelerde 2 kat ile sınırlandırıldı.
Bölgesel merkez ve kentsel ana hizmet merkezi denilen Çatalköy ve Karaoğlanoğlu’nda yaratılan merkez ile ana arterlerin üzerinde (batıda Karaoğlanoğlu Caddesi, doğuda Uğur Mumcu Bulvarı) 2 kat olan sınır, 3 kata yükseltildi. Yoğunluk oranı da %50 arttırıldı…
Konut sayısında yoğunluğu artırabilme adına, yer yer 4 kat ve 5 kata çıkma öngörüsü bulunuyor.

Karaoğlanoğlu, Bellapais’e 600 metrekareye 1 konut, Çatalköy’de 600 metrekareye 2 konut…

Parsel büyüklüklerine ve konut sayılarına da düzenleme getirildi.
Geçmişte Emirname’de Karaoğlanoğlu, Bellapais ve Çatalköy’de 600 metrekarelik bir parsele 6 konut yapılabiliyorken, Çatalköy dışındaki bölgelere bir parsele bir konut(600 metrekareye bir konut), Çatalköy’de ise bir parsele iki konut yapımı öngörüsü ortaya çıkarıldı.

Girne merkezde parsele düşen konut sayısı 9’dan 7’ye…

Kullanım alanı olarak, Girne merkezde yoğunluğu azaltacak önlemler alındı.
Mevcut emirnamede hektara düşen kişi sayısı 460’dı, yeni öngörüye göre bu sayı 300’e çekildi. Böylelikle parsele düşen konut sayısı 9’dan 7’e indirildi.
Bu karar mevcut binaların yıkımını önlemek adına alındığı ifade edildi.
2010 yılında alınan 10 katlı binaların olduğu bölgede yüzde 12’lik boş alan var. Bu alan dışında mevcut yapılaşmış alanların yıkılarak, emirnamedeki yüksek değerlerle yapılaşması yönündeki endişe nedeniyle geriye çekildi.


 Yeni hastane yapılacak

‘Erişebilirlik, yatak sayısı, alan büyüklüğü ve sağlık hizmetleri bakımından yetersiz’ kaldığı ifade edilen Girne Akçiçek Hastanesi yerine yeni bir devlet hastanesi alanı planlandı.
300 yatak kapasitesine ihtiyaç duyulan hastane için 13 hektarlık bir alan belirlendi.

Organize Ağıl Bölgesi veya bölgeleri belirlenecek

Bununla birlikte organize ağıl bölgelerinin oluşumu için de düğmeye basıldı.
Çatalköy Belediye hudutları içerisindeki İmar Gelişme sınırları dışında, yerleşim alanları ve sulak alanları etkilemeyecek alanlarda Çatalköy Belediyesi, Girne Kaymakamlığı, Hayvancılık Dairesi, Çevre Koruma Dairesi ve ilgili diğer kurumların görüşleri alınarak “Organize Ağıl Bölgesi veya bölgeleri” belirlenmesi kararlaştırıldı.

Otopark standartları, deniz ulaşımı….

Çalışmada ‘otopark standartları’ da belirlendi.
Buna göre; konutlarda 140 metrekareye kadar 1, 141-280 metrekareye kadar 2, 281 m2 üzeri için 3 otopark, her 5 konut için ise 1 ziyaretçi otoparkı öngörüldü.
Öte yandan deniz ulaşımı ile ilgili de önemli detaylar da çalışmada yer aldı.
Buna göre; Girne Turizm Limanı’nın yük ve araç taşımacılığından arındırılıp, yalnızca yolcu gemilerine ve yatlara hizmet sunması öngörüsü ortaya çıktı.

Küçük Esnaf Sanayi sitesi kurulacak

Yeni imar planı ile biri doğuda biri batıda olmak üzere iki tane Küçük Esnaf Sanayi Sitesi oluşturulacak.
Söz konusu Sanayi Siteleri içerisinde; oto elektrik, lastik tamir, oto döşeme, motorlu araç tamir ve benzeri servis ticaret kullanım türleri, matbaacılık, baskı, kağıt üretimi faaliyetleri, ahşap ürünlerinin üretildiği tesisler yer alacak.

Okul ihtiyaçları…

İmar Planı’nda okul ihtiyaçları da ortaya kondu. Buna göre yapılan çalışmada bölgenin 8 tane ilköğretim, 1 tane ilkokul, 3 tane okul öncesi eğitim, 4 tane ortaöğretim, 4 tane ortaokul, 1 tane de lise ihtiyacı olduğu belirlendi.

plan1.jpg

plan2.jpg

Bu haber toplam 9984 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler