1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Girne milletvekili, CTP Girne İlçe Başkan Adayı Abbas Sınay: “Artık deniz bitti”
Girne milletvekili, CTP Girne İlçe Başkan Adayı Abbas Sınay: “Artık deniz bitti”

Girne milletvekili, CTP Girne İlçe Başkan Adayı Abbas Sınay: “Artık deniz bitti”

“UBP, siyaseti de ekonomiyi de Türkiye’ye havale etti, kötümser bir hava yarattı” “Kişisel çıkarlar toplumsal çıkarların önüne geçebiliyor, ancak artık deniz bitti” “Küskünleri bir araya getirmek, kavga ortamına son vermek için aday oldum.” “Genç nesill

A+A-

 

Parti içi demokrasiler, ülke genelindeki demokrasinin de aynasıdır. Tabandan tavana yayılan bir siyaset kültürü içerisinde, her kitle, sesini önce kendi siyasi hareketi içerisinde duyurma fırsatı bulur, böylece yaşamına yön verir. Bu nedenle, siyasi partilerin merkezilerinden çok daha önemlisi belki de ilçe, köy, bucak örgütleridir … YENİDÜZEN, bu anlayış içerisinde ve eşitlikçi bir tavırla, Cumhuriyetçi Türk Partisi – Birleşik Güçler’in ilçe kurultaylarındaki adaylarla görüşüyor, onların düşüncelerini sizlere aktarıyor…
6 Mayıs’ta yer alacak CTP Girne İlçe Kongresi’nde, başkanlık için aday olan iki isimden biri  Dr. Abbas Sınay ülke siyaseti, Girne ilçesi, Cumhuriyetçi Türk Partisi ve hükümete dair sorularımızı yanıtladı.

-----------------------------------------------------------------

 

• YENiDÜZEN: Ülkedeki siyaset iklimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
• SINAY: UBP, Kıbrıs’ta siyaseti, ekonomiyi her şeyi Türkiye’ye havale ederek, ülkeyi yönetmeye çalıştığı için siyasi ortamda ülke genelinde olduğu gibi kötümser bir hava oluşmasına zemin hazırladı.
Kıbrıs Türk halkının bu ortamdan çıkış yolunu CTP ile birlikte bularak,  çözümü de gerçekleştirerek önünü açacaktır.

• YENiDÜZEN: Toplum genelinde, partizanlığın değil adaletin, eşitliğin ve daha ileri bir demokrasinin hakim olması için bir baskı var mı? İnsanlar siyasilerden “menfaat” mı bekliyor gerçekte yoksa “adalet” mi?
• SINAY: Kıbrıs Türk toplumu ve  özellikle sivil toplumun adaletin, eşitliğin ve ülkenin ileri götürülmesi yönünde baskı unsuru olmalıdır. Şunu da söylemekte fayda var; Ülkeyi 40 yıldır yöneten Eroğlu-Denktaş zihniyeti onarılmaz bir harabiyet yarattı. O yüzden kişisel çıkarlar, toplum çıkarlarının önüne geçebilmektedir. Ama artık deniz bitti. Demokrasi, adalet, eşitlik ve şeffaflığın öne çıkması kaçınılmazdır. 

• YENiDÜZEN: Erken ya da normal bir seçimde, bir değişim ön görüyor musunuz? Hem iktidar, hem de anlayış değişimi anlamında?  Kıbrıs sorunu çözümlenmeden ve talepler, beklentiler, bütçe gerçeğimiz içerisinde “kendi kendimizi yönetme irademizi” ele almak mümkün mü?
• SINAY: Kendi kendimizi yönetme irademizin elimizden alınmasına çalışılmaktadır. Kendi kendimizi yönetmeyi Kıbrıs Türk toplumu CTP ile birlikte mutlaka bulmalıdır.
Türkiye ile ilişkiler, TC Yardım Heyeti ilişkisi şeklinde değil, iki uygar ülke ilişkisi şekline dönüşmelidir. Kıbrıs Türk toplumu mutlaka değişimi sağlayacaktır.

“Toplum ekonomik iflasın eşiğinde”

YENiDÜZEN:  İlçenizdeki tabloyu nasıl görüyorsunuz, insanlarla bire bir temaslarınızda en önemli şikayetleri ve beklentileri nelerdir?
• SINAY: Toplum tüm kesimleriyle birlikte ekonomik iflasın eşiğindedir. Çek yasakları, banka borçları, faizler ve mazbata korkusu altında adeta sürünmektedir.
CTP faiz yasasının değiştirilmesine kesinlikle katkı koydu, koyacaktır. Ekonomik ortamın iyileşmesi ve dirilmesi konusunda her türlü tedbir ve öneri mutlaka yapacaktır. Toplum umutsuzluk altındadır. Umutsuzluğun sona ermesi CTP tarafından sonlandırılacaktır. Şunun bilinmesi gerekir ki; çözüm olmadan tüm sorunları çözme, ekonomiyi ileriye götürmek, sürdürülebilir bir ekonomi yaratmak yüzde yüz olanaklı değildir. 

• YENiDÜZEN: İlçe başkanlığına aday oldunuz, nedir ön gördüğünüz, bu kararı neden verdiniz ve neler yapmak istiyorsunuz?
• SINAY: Girne ilçesini toparlamak, seçime hazırlamak, küskünleri bir araya getirmek, kavga ortamına son vermek için aday oldum. CTP kurultayı hesapları için aday olmadım.

• YENiDÜZEN: Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin şu anda ANA MUHALEFET pozisyonunda ve ülkeyi yönetmeye aday bir siyasi parti olarak KURULTAY sürecini nasıl geçirmeli, KURULTAY’ın ardından mutlaka atılması gereken adımlar nelerdir?
• SINAY: CTP Kurultayı hiçbir zaman UBP Kurultayı gibi çıkarlar üzerine yapılmaz. CTP her zaman olgun, toplumun değerlerini önde tutan bir kurultay süreci yaşayacaktır. Yalnız şunu da belirtmekte yarar var ki; CTP’ye kim genel başkan olursa olsun genç nesillerin partide öne çıkarılması şart ve gerekliği olduğunu düşünüyorum.

“Deneyimleri, hataları gördük”

• YENiDÜZEN: Cumhuriyetçi Türk Partisi, geçmiş HÜKÜMET döneminin ÖZELEŞTİRİSİNİ yaptı mı? Yeni dönem için DERSLER var mı çıkardığınız, düşünceniz nedir?
• SINAY: Özeleştiri yapılmıştır. Halk da geçen seçimlerde kısmen tepkisini ortaya koymuştur. Ama büyük oranda bu tepkiyi hak ettik mi? Şu anda halkımız bunu çok daha iyi değerlendiriyor. Hükümet dönemindeki tecrübeleri, deneyimleri, hataları gördük. O nedenle toplumu daha ileriye taşımak için daha hazırlıklı ve daha deneyimliyiz.

• YENiDÜZEN:   Size, tüm adaylara SÖZ HAKKI vermek istedik ve YENİDÜZEN olarak EŞİTLİK içerisinde tüm ilçelerde bunu yapmak istiyoruz. YENİDÜZEN’in yayıncılık çizgisini nasıl buluyorsunuz, genel olarak medyaya bakışınız nedir?
• SINAY: Medya demokrasinin olmazsa olmazıdır. YENiDÜZEN Gazetesi toplumun tepkisini, değerlerini ve özellikle Kıbrıs Türk halkının iradesinin ortadan kaldırılmasına yönelik yapılan ve yapılması düşünülen 10 bine yakın vatandaşlığa karşı toplumun aynası olmalı ve özellikle bu durumu daha çok gündeme getirmelidir.

• YENiDÜZEN:  Son olarak sizin eklemek istediğiniz düşünceleriniz nelerdir?
• SINAY:  CTP her zaman Kıbrıs Türk toplumu için vardır, var olacaktır ve Kıbrıs Türk toplumu üzerinden oynanan tüm oyunları bertaraf edecektir. Zaman kavga zamanı değil, birlik ve bütünlük zamanıdır.

Bu haber toplam 3177 defa okunmuştur