1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Ertuğruloğlu, ibadet kısıtlamasını savundu
Ertuğruloğlu, ibadet kısıtlamasını savundu

Ertuğruloğlu, ibadet kısıtlamasını savundu

Rumların amacının “burası bizimdir” mesajı vermek olduğunu dile getiren Ertuğruloğlu, halkın bir kısmının da söz konusu kilisede ayin yapılmasından rahatsız olduğunu söyledi.

A+A-

CTP Mağusa Milletvekili Erkut Şahali, Dışişleri Bakanlığı’nın, Kıbrıslı Rumların Paskalya Yortusu’nda Ay İkserino Kilisesi’nde yapmak istedikleri ayine izin vermemesini eleştirdi.

Mecliste konuşan Şahali, ibadet ve inanç özgürlüğünün temel insan haklarından olduğunu söyledi. Şahali, ülkede üçüncü ülkelerden gelen gayri Müslüm öğrenciler de bulunduğunu, dini inançlara saygının ve hoşgörünün önemli olduğunu ifade etti.

Şahali, Ay İkserino Kilisesi’nde önceki yıllarda yapılan ayinin, tüm dünyada da takdir edildiğini ve hoşgörü ortamına büyük katkı sağladığını belirterek, Hala Sultan Tekkesi’ne yapılan ziyaretlere de bunun olumlu yansıdığını kaydetti.

Şahali, Dışişleri Bakanı’na ayinlere izin verilmesinde kriterlerin ne olduğunu, Ay İkserino Kilisesi’nde ayin yapılmasına neden izin verilmediğini sordu.

Siligu, Baf, Limasol gibi yerlerde şehitlikler, camiler ve mezarlıkların iki toplumlu çabalarla restore edildiğini belirten Şahali, Rum Yönetimi’nin izin vermekten kaçınmadığını bu çalışmaların prestijlerini arttırdığını söyledi.

Şahali, Dışişleri Bakanı’na Derinya ve Aplıç Kapıları ile ilgili son durumun ne olduğu, Kıbrıs Türk ve Rum tarafının üzerine düşeni yapıp yapmadığını ve açılma için hedef tarihin ne olduğunu sordu.

ERTUĞRULOĞLU

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, din ve inanç özgürlüğünü engellemeye çalışmadıklarını, din ve inancın siyasete alet edilmesini engellemeye çalıştıklarını belirtti.

KKTC topraklarında, Rumların siyasi mesaj verme adına dini özgürlüğü istismar etmelerine izin vermeyeceklerini söyleyen Ertuğruloğlu, üç tane kilise belirlediklerini, buralarda hiçbir kısıtlama olmaksızın ayine izin verdiklerini, her kilisede her istenilen anda ayin yapma talebini tasvip etmediklerini kaydetti.

Ertuğruloğlu, ayin konusunda tartışmaların çok yoğun olduğu bir dönemde bir Rum papazın ziyaretine geldiğini, hiçbir şikayette bulunmadığını ifade etti.

Söz konusu kilisede sürekli ayin yapma talebi olduğunu, Rumların amacının “burası bizimdir” mesajı vermek olduğunu dile getiren Ertuğruloğlu, halkın bir kısmının da söz konusu kilisede ayin yapılmasından rahatsız olduğunu söyledi.

Ertuğruloğlu, Mağusa’daki kilise ile Hala Sultan’ın dini olarak aynı öneme sahip olmadığını, Paskalya için ayinlerin diğer üç kilisede yapılabileceğini belirtti.

Bu haber toplam 3489 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler