1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Ercan'da elektrik sorunu, sistem çöktü!
Ercan'da elektrik sorunu, sistem çöktü!

Ercan'da elektrik sorunu, sistem çöktü!

Ercan Havalimanı; 2,5 saat süren elektrik sorunu nedeniyle jeneratörler devreye girmedi, hava trafiğine kapatıldı. Arızadan dolayı toplamda 6 uçak etkilenirken, İstanbul’dan gelen bir uçak Adana’ya inmek zorunda kaldı.

A+A-

Serap ŞAHİN

Ercan Havalimanı, bu sabah 2,5 saat süren elektrik sorunu nedeniyle hava trafiğine kapatıldı. Hava durumunu gösteren meteorolojik sistemlerle ilgili jeneratör, elektrik arızası sırasında devreye giremedi, uçuşlar durdu. Arızadan dolayı toplamda 6 uçak etkilenirken, İstanbul’dan gelen bir uçak Adana’ya inmek zorunda kaldı.

Konuyla ilgili YENİDÜZEN’e açıklama yapan Hava Trafik Kontrolleri Başkanı Cem Kapısız, faz değişiminden dolayı meydanda çalışan 3 fazın 2 faza düştüğünü, eski pisti besleyen ve meteoroloji binasını besleyen jeneratörün devreye girmediğini ve 2,5 saat boyunca meteorolojik bilginin kuleye verilemediğini, meydanın kapatıldığını söyledi. Herhangi bir elektrik arızasında sorunun tekrar yaşanacağını kaydeden Kapısız, sorunun 1-2 günde çözülebileceğini, Ercan’ın kesintisiz elektrik alabilecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

Kapısız, “Geçen sefer daha genel anlamda bu sorunu yaşamamıştık. Çalışanlar Sayın Erhan Arıklı tarafından sabotajla suçlanmıştı. Burada bir sabotaj varsa Kuzey Kıbrıs’ta havacılık, devlet ve sermaye eliyle sabote ediliyor” şeklinde konuştu.

Öte yandan, Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi’nin Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) yaptığı açıklamada durdurulan hava trafiğinden 4’ü kalkış, 2’si iniş yapacak 6 uçağın etkilendiğini sorunun saat 08.00 itibarıyla giderildiğini, uçuşların normale döndüğünü belirtti.

 

“Çalışan 3 faz, 2 faza düştü, jeneratörler devreye girmedi”

Havalimanında elektrik enerjisinin bütün cihazlara kesintisiz verilebilmesi için, elektrik kesintilerinde ve faz değişimlerinde jeneratörlerin devreye girmesi gerektiğini kaydeden Hava Trafik Kontrolleri Başkanı Cem Kapısız, faz değişiminden dolayı meydanda çalışan 3 fazın 2 faza düştüğünü, eski pisti besleyen ve meteoroloji binasını besleyen jeneratörün devreye girmediğini söyledi.

Meydanın kesintisiz elektrik enerjisi alabilecek şekilde düzenlemesi gerektiğini vurgulayan Kapısız,

“Bunu yıllardır söylüyoruz ve meydan açılırken de söyledik. Garanti etmeden meydanı açamazsınız diyorduk. Aldıkları emri yerine getirme gailesi ile meydanı yarım yamalak açtılar. Geçen hafta yaşanan sorunda da sadece palyatif bir çözüm bularak, sorunun yaşandığı noktalara müdahale edildi ve geri kalanlar ihmal edildi” şeklinde konuştu.

Kapısız, yaşanan sorun nedeniyle 2,5 saat boyunca meteorolojik bilginin kuleye verilemediğini belirterek, “Meteorolojik bilgiyi alamayan hava trafik kontrolleri de havacılık kuralları gereği uçaklara iniş kalkış izni veremediler ve meydan kapatıldı. İstanbul’dan gelen uçak yoldayken Adana’ya inmek zorunda kaldı. İlgili saatlerdeki uçakların rötarları oluştu” açıklamasında bulundu.

 

“Tekrar bir elektrik arızasında, aynı sorun yine yaşanacak”

Tekrar bir elektrik arızasında aynı sorunun yine yaşanacağını vurgulayan Kapısız, “Bu sorun 1-2 günde çözülebilecek bir sorundur. Çözüm şudur: Ercan Havalimanı’nı kesintisiz enerji alacak şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Aslında bunun yeni meydanla açılmasıyla da alakası yoktur. Bir havalimanı işletip, havacılık yapacaksanız kesintisiz elektrik enerjiniz olacak. Elektrik kesilse de jeneratörleriniz devreye girecek. Jeneratörler devreye girene kadar da aküleriniz gerektiği müddetçe sistemleri besleyebilecek. UPS’leriniz devreye girecek. Tekrardan enerji sağlanana kadar o enerji cihazlardan eksilmeyecek. Bunu yapmazsanız her elektrik kesildiğinde, her yağmur yağdığında sorunlar yaşayacaksınız. Bugün bunun düzeltilmesine başlanması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

 

“Havacılık, devlet ve sermaye eliyle sabote ediliyor”

Kapısız, konuşmasına şöyle devam etti:

“Geçen sefer daha genel anlamda bu sorunu yaşamamıştık. Çalışanlar Sayın Erhan Arıklı tarafından sabotajla suçlanmıştı. Burada bir sabotaj varsa Kuzey Kıbrıs’ta havacılık, devlet ve sermaye eliyle sabote ediliyor.”

Cem Kapısız, sorumluların yaşananların hesabını vermesi gerektiğini belirterek, “Havaalanı; havaalanı olmaktan çıktı panayıra döndü” dedi.

 

6 uçak etkilendi

Durdurulan hava trafiğinden 4’ü kalkış, 2’si iniş yapacak 6 uçak etkilendi. Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi, Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) yaptığı kısa açıklamada, sorunun saat 08.00 itibarıyla giderildiğini, uçuşların normale döndüğünü belirtti.

Bu haber toplam 4140 defa okunmuştur
YENİDÜZEN Muhabir