1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ENGELSİZ FESTİVAL Bu Hafta
ENGELSİZ FESTİVAL Bu Hafta

ENGELSİZ FESTİVAL Bu Hafta

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Turkcell işbirliğinde, Engelliler Haftası çerçevesinde “Engelsiz Festival” düzenleniyor.

A+A-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Turkcell işbirliğinde, Engelliler Haftası çerçevesinde “Engelsiz Festival” düzenleniyor. İlk kez düzenlenen festival 12-16 Mayıs tarihleri arasında yapılacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Turkcell bugün Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde festival tanıtım toplantısı düzenledi.
Toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karatmaca, Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Umure Örs, Kuzey Kıbrıs Turkcell Kurumsal İletişim Müdürü Ayhan Barış ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Festival, 12 Mayıs Pazartesi günü, saat 10.00’da  "Engelsiz Adımlar" korteji ile başlayacak, 16 Mayıs Cuma günü engellilerin sorunlarının masaya yatırıldığı atölye çalışması ile sona erecek.
Festival kapsamında şölen, futbol maçı gibi çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek.

GÜRPINAR: :GÖREVİMİZ KOORDİNASYON”
Toplantıda konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, bakanlığın engellilerle ilgili tüm konularda koordinatör görevi yürüttüğünü, engellilerle ilgili konuları sadece, tek bakanlığın görev alarak çözmesinin mümkün olmadığını söyledi.
"Engelliler Haftası”nın engellilik  konusunda duyarlılığın arttırıldığı  ve bu amaçla çeşitli etkinliklerin düzenlendiği önemli bir hafta olduğuna işaret eden Gürpınar, “Çeşitli engellerine rağmen, hayat mücadelesi veren ve hayatlarını onurlu bir şekilde geçirmek adına ekonomik ve sosyal hayatın içerisinde olan engelli vatandaşlarımızın hepsi  bizler için,  ayrı ayrı birer değerdir” diye konuştu.
Gürpınar şöyle devam etti:
“Engellilerimizin yaşam becerilerini geliştirerek, kendi kendilerine yetebilmeleri, yetenekleri doğrultusunda eğitim imkânlarından yararlanabilmeleri, kendilerine uygun işlerde istihdam edilebilmeleri ve dışlanmadan tüm  bireylerle iyi ilişkiler içinde olabilmeleri son derece önemlidir. Bu nedenle engelli vatandaşlarımızın yaşama sevincini yitirmeden mutlu bir yaşam sürmeleri için, temel ihtiyaçlarının  giderilmesi, toplumla bütünleşebilmelerinin sağlanabilmesi için çalışmaktayız”

“SOMUT ADIMLAR ATIYORUZ”
Engellilerle ilgili konulara toplumun tüm kesimlerinin hassasiyet göstermesi gerektiğini vurgulayan Gürpınar, “Bakanlığımızın tüm çalışmaları koordine etmek, dayanışma ve aracılık yapmak gibi ek sorumluluğumuz var” dedi.
Gürpınar, bakanlığın, engellilerle ilgili yürüttüğü çalışmalar konusunda bilgi vererek, “Engellileri Koruma Rehabilite ve İsthdam (Değişiklik) Yasası’nın yürürlüğe girmesi, özel sektörde istihdam edilen engelli sayısının artmasını teşvik edici bir gelişmedir” dedi.

“ENGELSİZ YAŞAM EVİ”NİN TEMELİ YAZ AYLARINDA ATILACAK
“2014 yılı, engellilerimizi her alanda toplumla buluşturup barıştırmayı, kucaklaştırmayı istediğimiz, bu yönde ciddi ve somut adımlar attığımız  bir yıl olmaktadır” diyen Gürpınar, uzun yıllardır engellilerin en büyük ihtiyacı olan "Engelsiz Yaşam Evi"nin yaz aylarında temel atma töreninin gerçekleşeceğini belirtti.
Gümrük muafiyetlerini geliştirdiklerini anlatan Gürpınar, engellilerin yarar sağlayacağı adımlar atıldığını ifade etti.
Gürpınar, İskele- Karpaz bölgesinde rehabilitasyon merkezi kurulması için çalışmalar yapıldığını vurguladı.
Bu yıl farkındalığı artırmak amacıyla, Engelliler Haftası etkinliklerini festival havasında düzenlemeye karar verdiklerini belirten Gürpınar, Kuzey Kıbrıs Turkcell ile işbirliği içinde etkinlikler hazırlandığını kaydetti.
Amaçlarının, her engelli gencin, kendinin bir değer olduğunu anlaması ve hissetmesini sağlamak olduğuna vurgu yapan Gürpınar, “Toplumla barışmalarını istiyoruz” diye konuştu.

KARAATMACA: “FARKINDALIK FESTİVALİ”
Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karatmaca, “Engelliler konusu Kuzey Kıbrıs Turkcell’le özdeş olmuştur. ‘Destek varsa, engel yok’ diyerek bu yola çıktığımız ilk günden itibaren, pek çok engeli hep birlikte aşmanın gururunu yaşadık” dedi.
Kurumun engellilerle ilgili projelerini ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmalarını anlatan Karaatmaca, “Engelsiz Festivale siz de katılınız, geliniz engelleri birlikte aşalım” sloganıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile “Engelsiz Festivali”ni organize etiklerini kaydetti.
“Engelsiz Festival”in bir farkındalık festivali olduğunu belirten Karatmaca, “Amacımız engelli bilincini geliştirmek, bütünleşmeyi sağlamak, engelli bireylerin sorunlarının çözümü yönünde kamuoyunda farkındalık yaratmak ve bu yöndeki empati duygusunu güçlendirmek, el ele verildiği zaman engellerin nasıl aşıldığını tüm toplumla paylaşmaktır” dedi.
Sosyal fayda ve yatırıma dönüşmeyen hiçbir kazanımın, sürdürülebilir olmadığını söyleyen Karatmaca, toplumdan kazandıklarını toplumla paylaşma misyonlarını festival ile de sürdürmek istediklerini belirtti.
Karatmaca, “Engellilere uyumlu, onların eşit yaşam hakkını gözeten, engelsiz bir ülke yaratma çabasına desteğimiz sonuna kadar sürecektir” dedi.

ÖRS: “ENGELLER ORTADAN KALKABİLİR”
Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Umure Örs de “Engelsiz Festival” çerçevesinde düzenlenecek etkinliklerle ilgili bilgi verdi.
Örs, festivalin amacının, toplumsal farkındalık yaratarak,  engellerin birlikte aşılabileceğini, destek verilirse, engellerin ortadan kalkabileceğini anlatmak olduğunu belirtti. Sosyal Hizmet Dairesi ile Kuzey Kıbrıs Turkcell işbirliğinde ilk kez düzenlenen “Engelsiz Festival” kapsamında gençlerin, farklı organizasyonlara katılacağına işaret eden Örs, hem sosyal yaşamın içine dahil olacaklarını, hem de kendilerine imkan tanınırsa neler yapabileceklerini göstereceklerini söyledi.
Örs, festivalin 12 Mayıs Pazartesi günü, saat 10.00’da  "Engelsiz Adımlar" korteji ile başlayacağını kaydetti. Kortejin, Dereboyu Çemberi’nden başlayarak Kumsal Parkı’nda sonlanacağını belirten Örs, engelli gençlerin yanında ilgili sivil toplum örgütleri temsilcilerinin de katılacağını ifade etti.
Festivalin ikinci günü olan 13 Mayıs Salı saat 10.00’da, Cumhuriyet Meclisi’nde " “Engelsiz Dilekler"  etkinliğinde, engelli gençler, dilek ve temennilerini milletvekillerine iletecek.  Aynı gün, öğleden sonra, saat 14.30’da, Güneşköy 18 Yaş Üstü Rehabilitasyon Merkezi’nde gençlerin üretim becerilerine katkı sağlamak için, " Engelsiz Çiçekler Serası” açılışı yapılacak.
“Engelsiz Festival”de 14 Mayıs  Çarşamba günü, Türk Ocağı Spor Kulübü ile Girne 18 Yaş Üstü Engelli Rehabilitasyon Merkezi’ne devam eden, gençlerden oluşan futbol takımının "Engelsiz Ayaklar" isimli futbol maçı, 20 Temmuz Stadyumu’nda saat 17.00’de oynanacak.
Örs, 15 Mayıs Perşembe günü,  Atatürk Kültür Merkezi bahçesinde, engelli gençlere yönelik " Engelsiz Genç Şöleni"nin saat 10.00’da yapılacağını belirtti.
Etkinliğin son günü olan 16 Mayıs Cuma günü, ilgili sivil toplum örgütleri ve akademisyenlerin katılımı ile,  Atatürk Kültür Merkezi’nde "Engelsiz Fikir Atölyesi"  etkinliği saat 10.00’da başlayacak. Etkinlikte, engellilerin sorunları masaya yatırılacak.
Örs, tüm halkı etkinliğe katılmaya çağırdı.(TAK)

Bu haber toplam 1952 defa okunmuştur
Etiketler :